ראצ'ה - פנינת תיירות וקולינריה במרכז ירושלים

זהו סיפור על חלום שהפך למציאות, תודות לעזרה, להתמיכה והנכונות של הגורמים האחראים לפיתוח מרכז העיר ■ כיום מסעדת ראצ'ה הגרוזינית היא פנינה קולינריה בליבה של ירושלים

לפני כשנה, אני, לילי בן-שלום (או כפי שחבריי מכנים אותי "לילי הגרוזינית"), מנהלת לקוחות אסטרטגיים בחברת דואר ישראל, החלטתי שמיציתי ושהגיע הזמן לשינוי. נכון, אהבתי את תפקידי בדואר והצלחתי בו מאוד, אבל תמיד היה לי חלום לפתוח עסק משלי.

עסק שיהיה "הבית שלי", "החלום שלי", ובעיקר שיהיה מזוהה איתי. לאחר התלבטויות לא מעטות התפטרתי אחרי שמונה שנים ממקום עבודתי. התעסקתי מעט בנדל"ן ובאפשרויות עסקיות אחרות, אך משהבנתי שזה לא ממש מתאים לי ולא מספק, עלה בי הרעיון לשלב את הדברים שאני באמת אוהבת והחלטתי על פתיחת מסעדת ראצ'ה. מסעדה גרוזינית שיש בה שלל תחומי עשייה: בניית המקום, עיצובו, ניהול כלכלי, והרבה מאוד אלמנטים פסיכולוגיים ואנתרופולוגיים שחשוב להתייחס אליהם. הפעם הרגשתי שמצאתי את מקומי.

יחד עם אחי, ישראל שחר, קבלן חשמל במקצועו, התחלנו את העבודה על הקמת המסעדה. לקחנו מחסן נייר רעוע, ששימש בעבר את חברת "גליק" ברחוב החבצלת 6, והפכנו אותו לבית גרוזיני מפואר - הבית שלנו. בית כפי שזכרנו, שהבאנו מהמקום שבו נולדנו - חבל ראצ'ה בגרוזיה.

כעבור חודשים אחדים החלום הפך למציאות, וראצ'ה פתחה את דלתותיה - מסעדה גרוזינית ירושלמית, מושקעת ומשובחת. הענקנו למקום סגנון מיוחד של בית אחוזה עם אווירה חמימה וביתית - המעוצב בריהוט יפהפה ואותנטי, כשהרעיון הוא, להזכיר לבאים את אווירת הארוחה המשפחתית בערבי שבת. המטבח בנוי על מיטב המטעמים של המטבח הגרוזיני עם טביעת יד אישית של המשפחה, מתוך רצון ליצור חגיגה של צבעים וטעמים.

כגרוזינים, האירוח מאוד חשוב לנו, והאורחים המבלים בראצ'ה מקבלים הרבה יותר מרק "אוכל ושתייה". יש גם הופעות מיוחדות הנערכות במקום ומוזיקה בסגנון גרוזיני, בלקני, אתני, צועני ומוזיקת עולם. זאת, בשילוב טקסים גרוזיניים מסורתיים, אוכל נדיר ושתייה כיד המלך המבטיחים חוויה ייחודית, משמחת ומענגת.

מחוברת לירושלים

אם תשאלו מדוע דווקא ירושלים ולמה מרכז העיר? אז הנה התשובה: אמנם באנו מגרוזיה, אבל אני מחוברת בנשמתי לירושלים, ולכן היה לי כל-כך חשוב להגשים את החלום הזה דווקא כאן, ולהיות חלק מרכזי מהתהליך החשוב של פיתוח מרכז העיר.

רחוב החבצלת קסם לי מהרגע הראשון. זהו מדרחוב יפהפה שמזכיר מקומות דומים באירופה. בעבר הרחוב היה נטוש ושומם ורוכזה בו בעיקר מלאכה זעירה (לרבות דפוס, ובו נוסד העיתון העברי הראשון, עיתון חבצלת). היום, הודות להשקעה של עיריית ירושלים וחברת עדן, הפך רחוב חבצלת לרחוב שתנועת העוברים ושבים בו גדלה בהתמדה, הוא מושך אליו תיירים, יש בו בתי קפה, מסעדות, הוא שוקק חיים ומהווה מקום בילוי מרכזי לירושלמים ולתושבי מרכז הארץ. אין ספק שכעת גילו המבקרים פנינת תיירות וקולינריה. חברת עדן ממשיכה גם היום להשקיע ולסייע לסוחרים ברחוב, ולאחרונה אף יצאה בתוכנית לפיתוח נוסף של הרחוב - זאת, בין היתר באמצעות קיומו של יריד מיוחד שימשוך קהלים רבים ומגוונים נוספים למרכז העיר.

מאות מיליוני שקלים מושקעים בהפיכת מרכז העיר ירושלים למרכז עסקים, בילוי, קניות, מלונאות ותיירות תוסס ומבוקש, המושך מאות אלפי מבקרים ביום. הרכבת הקלה, שדרוג הרחובות, הקמת מדרחובים ושדרוג תשתיות הופכים את מרכז העיר למוקד משיכה לחברות ולרשתות מקומיות ובינלאומיות, תוך שמירה על החוויה הייחודית שירושלים מציעה. המהלך מנוהל על ידי חברת עדן - החברה לפיתוח מרכז ירושלים.

בטור זה ובטורים הבאים יוצגו ההיבטים השונים ההופכים את מרכז העיר להזדמנות עסקית.