נעילה שלילית באירופה עקב הורדת תחזית הדירוג של האירו

סוכנות דירוג האשראי מודי'ס הורידה את תחזית דירוג האשראי של גוש האירו ל"שלילי" ■ המשקיעים ממתינים לפגישת הבנק המרכזי האירופי ביום חמישי

המסחר בבורסות אירופה ננעל היום (ג') בירידות שערים זאת על רקע הודעת סוכנות דירוג האשראי מודי'ס שהיא מורידה את תחזית דירוג האשראי של גוש האירו ל"שלילית", בעוד שהמשקיעים ממתינים לתוצאות פגישת הבנק המרכזי האירופי ביום חמישי ולתוכנית שצפוי להשיק הבנק על מנת להקל במעט את הלחצים על אגרות החוב של איטליה וספרד.

סוכנות דירוג האשראי מודי'ס הורידה, כאמור, לפנות בוקר את תחזית דירוג האשראי של גוש האירו מ"יציב" ל"שלילי" וזאת על רקע חוסר הוודאות בגוש האירו. בסוכנות ציינו כי הסיבה להורדת תחזית הדירוג נובעת מהעובדה שתחזית הדירוג של כל התורמים הגדולים של גוש האירו כמו גרמניה צרפת, ובריטניה ספגו כבר הורדת תחזית דירוג האשראי ל"שלילי" או הורדת דירוג אשראי בפועל.

המשקיעים לעומת זאת תולים את התקוות בפגישת הבנק המרכזי האירופי ביום חמישי שלאחריה צפוי נשיא הבנק מריו דרגי להכריז באופן רשמי על התוכנית החדשה לטיפול במשבר החוב באירופה שכוללת רכישת אגרות חוב של מדינות במצוקה כלכלית כמו ספרד ואיטליה.

דרגי סיפק רמז ענק באשר לתוכנית הסודית שהוא מכין לפתרון משבר החוב באירופה. לפי דיווחים בתקשורת הזרה, דרגי אמר כי הבנק המרכזי ירכוש אגרות חוב ממשלתיות לטווח של עד 3 שנים ללא הגבלה. לפי ה"וול סטריט ג'ורנל", דרגי אמר אתמול במפגש סגור עם חברי פרלמנט באיחוד האירופי כי רכישות האג"ח יורידו את תשואות אגרות החוב של המדינות עמוסות החובות כמו ספרד ואיטליה.

בעקבות דבריו של דרגי התשואות על אגרות החוב לשנתיים של ספרד ירדו ב-0.26% ועומדות כעת על 3.05% בעוד שהתשואות על אגרות החוב של איטליה לאותו מועד רושמות ירידה של 0.29% לרמה של 2.34%. התשואות על אגרות החוב של ספרד ל-10 שנים עומדות כעת על 6.67% בעוד אלו של איטליה עומדות על 5.64%.

ההתנצחות בין הנציבות האירופית לבין גרמניה בנוגע להקמת מנגנון פיקוח על הבנקים באירופה נמשכת כשאתמול הודיע שר האוצר הגרמני וולפגנג שאובלה שהתוכנית להקמת מנגנון פיקוח על 6,000 בנקים ברחבי אירופה לפני סוף 2012 הינה תוכנית לא ריאלית.

היום צפוי להיות יום עמוס בפגישות בין מנהיגי אירופה בנוגע למשבר החוב. שר האוצר היווני יאניס סטורנאראס יטוס היום לברלין לפגישה עם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, בעוד שהנשיא הצרפתי פרנסואה הולנד יגיע לרומא לפגישה עם ראש הממשלה האיטלקי מריו מונטי.

גם ארה"ב משפיעה היום על הסנטימנט השלילי, כאשר מדד מנהלי הרכש לחודש אוגוסט בארה"ב, אשר היה אמור להצביע על קריאה של 50.2 נקודות (מעל רמת הסף בין התכווצות להתרחבות), אכזב והצביע על קריאה של 49.6 נקודות. זאת, לעומת 49.8 נקודות בחודש יולי. מדובר בהתכווצות הקשה ביותר בשלוש השנים האחרונות.

אסיה ננעלה בירידות

ירידות שערים נרשמו בבורסות אסיה היום לאחר מגמה חיובית אתמול. זאת, בשעה שהסוחרים באסיה, באירופה ובארה"ב ממתינים לפגישת ראשי ה-ECB ביום חמישי ולאירועים חשובים נוספים בהמשך החודש. החוזים על מדדי וול סטריט נסחרים בעליות קלות.

כאמור, כל העיניים נשואות לעבר פסגת מנהיגי אירופה וכן להודעת הריבית של ה-ECB. לפי הערכות, הבנק המרכזי האירופי צפוי לספק פרטים חדשים לגבי התוכניות שלו לרכישת אג"ח ממשלתיות של המדינות הבעייתיות כגון ספרד ואיטליה, הסובלות מעלויות מימון גבוהות מדי. במקביל, יו"ר ה-ECB מריו דרגי צפוי להכריז על הריבית לחודש ספטמבר, כאשר אנליסטים רבים צופים כי הוא יחתוך אותה ב-0.25% ל-0.5%.

נתוני מאקרו מאכזבים בסין שפורסמו אתמול הגבירו את התקווה במזרח להקלה כמותית. סקר מדד מנהלי הרכש של בנק HSBC שפורסם הצביע על אומדן סופי של 47.6 נקודות בחודש אוגוסט, ירידה לעומת האומדן הראשוני שעמד על 47.8 נקודות (ופורסם ב-23 באוגוסט), ולאחר שהציג נתון של 49.3 נקודות בחודש יולי. נזכיר כי נתון מתחת ל-50 נקודות מצביע על המשך התכווצות הכלכלה.

מדובר בנתון נוסף המעיד על ההאטה המתמשכת בכלכלת סין, בעוד המדד מציג את רמתו הנמוכה ביותר מאז מארס 2009. גם מדד מנהלי הרכש הרשמי של סין, שפורסם בשבת, הצביע על שפל של 9 חודשים באוגוסט - כשנפל לרמה של 49.2 נקודות לעומת 50.1 נקודות ביולי. מדובר היה בפעם הראשונה מאז נובמבר 2011, שהמדד ירד מתחת לרמה של 50 נקודות.

"הבנק המרכזי של גוש האירו צפוי ככל הנראה לפעול בהמשך השבוע", אומר לבלומברג Matthew Sherwood, מנהל השקעות בסידני. "אבל, האם הפעולה תהיה מספקת על מנת להמשיך את הראלי בשווקים זה לא ברור כי בשורה התחתונה לבנקים המרכזיים בעולם אין מספיק כוח בכדי לפתור את משברי החוב".

במניות המחצבים והאנרגיה נרשמות עליות על רקע עליות במחירי הנפט והמתכות לאחרונה. נציין את BHP ביליטון .