הגופים המוסדיים ממשיכים להגביר את הלחץ על הטייקונים עמוסי החובות. אחרי תשובה, בן דב, דנקנר, מימן וזיסר, מגיע תורו של מתיו ברונפמן, בעלי בנק דיסקונט וחברת ההשקעות ישראלום שנמצאת במצב מאתגר.
המוסדיים, בהובלת בית ההשקעות פסגות ובאמצעות הנאמנים לאג"ח ישראלום, שלחו בשבוע שעבר מכתב לחברה, ובו טענות קשות על העדפת נושים לכאורה של בנק הפועלים וקרן המנוף KCPS, ועל פעולות נוספות שביצעה ושהיטיבו לכאורה עם בעלי השליטה. מחזיקי האג"ח, באמצעות משרד קליר-בנימיני, מאיימים כי יראו בברונפמן אחראי לנזק שנגרם להם לכאורה. החברה דיווחה לבורסה על קבלת המכתב, אך לא פרסמה את תוכנו וצפויה לעשות כן רק לאחר התערבות רשות ני"ע.
בישראלום דוחים מכל וכל את הטענות, ומציינים כי "החברה ובעלי השליטה מעולם לא פנו בבקשה כלשהיא לדחיית תשלומים, למחיקת חוב או להסדר. לנציגות שהוקמה ביוזמת מחזיקי האג"ח נמסר כי בכוונת החברה ובעלי השליטה בה לעמוד בכל ההתחייבויות במלואן ובמועדן. זאת ועוד במסגרת מו"מ שהתנהל בין הצדדים הביעה החברה ובעלי השליטה בה נכונות לשקול להענות לבקשות שהועלו ע"י הנציגות. כמו כן החברה הציגה בשקיפות מלאה את ההסכמות המתגבשות עם בעלי החוב המובטחים ואף הצהירה כי טרם חתימה איתם, תיידע את נציגות מחזיקי האג"ח ותאפשר להם פרק זמן נאות על מנת להגיב".
"למרות כל האמור לעיל", הודיעו בישראלום, "נהגה הנציגות בחוסר תום לב משווע, נקטה בצעד חד צדדי וקטעה את המו"מ. הנציגות ביטלה פגישה שנקבעה באופן מפתיע ושלחה מכתב שכל מטרתו להלך אימים על החברה ונושאי המשרה בה, במקום להמשיך בהידברות.החברה דוחה מכל וכל את הטענות שהועלו ע"י הנציגות בדבר העדפת נושים לכאורה והסתרת מידע שאין להם כל שחר או בסיס משפטי.השלכות מהלכי הנציגות ייבחנו ע"י החברה ועורכי דינה ובמידה וייגרמו אי אילו נזקים לחברה כתוצאה מפעולות אלו תראה החברה את הנציגות והנאמנים כאחראים לכך ותפעל ישירות כנגדם.על אף כל זאת הביעה החברה את נכונותה כפי שהייתה בעבר להיפגש עם מחזיקי האג"ח נציגיהם ונאמניהם וללבן כל נושא ללא התלהמות מיותרת, במטרה אמיתית וכנה להגיע לפתרונות מוסכמים".
ישראלום פעילה בשלושה תחומים: קמעונאות (שופרסל), תעשייה (פאלאס) ונדל"ן (נכסים מניבים בישראל). החברה נקלעה למשבר תזרימי בעקבות הפסדים כבדים מהשקעה שביצעה במזרח אירופה (אולימפיה נדל"ן), וירידה חדה בשווי מניות שופרסל שבהן היא מחזיקה (18.5% מההון).
הפסדי הענק בנדל"ן הותירו את החברה מצולקת, עם קופת מזומנים של כ-60 מיליון שקל בלבד (נכון לסוף הרבעון השני). זו צפויה לגדול עם השלמת העסקה שבה תרכוש קבוצת הביטוח הראל מידי החברה את הנכס שעליו פועלת חנות הרהיטים איקאה בנתניה. ישראלום, המחזיקה ישירות ב-50% מהנכס ובאופציה ליתרה, צופה שהעסקה תגדיל את הונה העצמי בכ-77 מיליון שקל, ותניב לה תזרים הנאמד בכ-116 מיליון שקל לאחר פירעון הלוואה לבנק המממן ותשלומים נוספים.
המחזיקים כבר הקימו נציגות
לצד המאמצים להגדיל את קופת המזומנים, מגלים בעלי השליטה נכונות לתמוך בחברה, ואף העבירו לידיה בחודש שעבר מכתב ובו התחייבות לעמוד מאחורי החזר החוב בזמן לנושים בשנתיים הקרובות.
אלא שמחזיקי האג"ח, שלהם חייבת ישראלום 220 מיליון שקל, חוששים מאי תשלום החוב המלא, והאג"ח נסחרות בתשואת זבל של עד 41%. למרות שהחברה לא פנתה להסדר, מחזיקי האג"ח הקימו נציגות (מנורה-מבטחים ופסגות) ופתחו במו"מ עם שורה של דרישות, שעיקרן קבלת ביטחונות לתשלומים עתידיים. האג"ח של ישראלום אמורות להיפרע במלואן עד שנת 2017.
את המחצית הראשונה של 2012 סיימה החברה בהפסד של 157 מיליון שקל, בהמשך להפסד של 117 מיליון שקל בשנת 2011 כולה. עיקר ההפסד השנה נבע מהפחתה בשווי ההשקעה במניות שופרסל.
רואי החשבון של ישראלום מציינים כי "החברה נמצאת בהפרות של אמות מידה פיננסיות. כמו כן, היא תלויה בהזרמת כספים או העמדת ערבות של בעלי השליטה על מנת לעמוד בהתחייבויותיה. החברה קיבלה מבעלי השליטה מכתב לפיו יעמידו לחברה את הכספים הנדרשים לשם עמידתה בהתחייבויותיה. החברה מעריכה בסבירות גבוהה כי תוכל לעמוד בהתחייבויותיה הקיימות והצפויות בהגיע מועד פירעונן".
מניות ישראלום נמחקו מהמסחר בשנת 2010, והיום החברה נסחרת באמצעות שלוש סדרות אג"ח. המחזיקים הגדולים בהן הם פסגות (26 מיליון שקל), כלל ביטוח (25 מיליון שקל), הראל (19 מיליון שקל) ומנורה-מבטחים. בימים האחרונים רכש מתיו ברונפמן אג"ח חברה במיליוני שקלים, כך שכעת הוא מחזיק ב-7 מיליון שקל ערך נקוב מסדרה ד' ו-4 מיליון שקל מאג"ח ו'.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.