סערה בעדה החרדית: האם מחירי הדירות בחריש מופרכים?

חברת הנדל"ן צ.לנדאו יצאה בפרסום בעתונות החרדית המפריך מחירי דירות המובטחים על ידי עמותות בחריש

המאבק על המכרזים לבנייה בישוב החדש חריש עולה מדרגה. יזמי הנדל"ן שמתמודדים מול עמותות המתארגנות לגשת למכרזים יוצאים למלחמה ומפרסמים בעיתונות החרדית כי המחירים אותם מפרסמות העמותות אינם נכונים.

כך, בצעד חריג, פרסמה השבוע חברת הנדל"ן צ.לנדאו, הפעילה כבר שנים גם במגזר החרדי, מודעה בעיתונות החרדית המפרטת את תחשיבי הבנייה ביישוב וזאת כדי להצביע על אי הרלוונטיות של הבטחות העמותות. תחת הכותרת "מורה נבוכים בעניין המכרז והעלויות ב'חריש'" מפורטות במודעה העלויות השונות של בניית דירה ביישוב על פי תנאי המכרז שפורסמו כאשר השורה התחתונה מעידה על: "עלות דירה ממוצעת בהתארגנות דרך עמותה וללא רווח - 638,201 שקל". פרסום זה מגיע לאחר שעמותות שונות קוראות לציבור החרדי להצטרף אליהן ונוקבות במחירי דירות בטווח מחירים שבין 350 אלף שקל ל-450 אלף שקל.

עוד במסגרת הפרסום מפרטת החברה את כל הקריטריונים לזכאות ומוסיפה בסופה: "לאור התנסויות העבר. המלצתנו לבחון כל הצעה לפרטיה בטרם הצטרפות בכל צורה שהיא למכרז".

"נפלו על הציבור החרדי 5000 יחידות דיור בבת אחת במכרז ועכשיו מתחיל הבלאגן סביב המחירים", מסביר יקי רייסנר סמנכ"ל קבוצת הבנייה צ. לנדאו, "ועדת הדיור בחריש קוראת לאנשים לרכוש דירות דרך עמותות אבל המחירים שהעמותות מפרסמות נמוכים בצורה משמעותית ממה שאפשרי בפועל. אנחנו אפילו עוד לא יודעים אם ניגש למכרזים או לא אבל מרגע שהם פורסמו קיבלנו מאות פניות למידע ואנחנו נתקלים בשאלות על המחירים. בגלל הפרסומים המטעים של העמותות החלטנו לפרסם מודעה פרסומית, עם לוגו של החברה, שיהיה ברור שזה אנחנו שכוללת את כל הפרטים הנכונים. זה הפך לשיחת היום במגזר החרדי. שמנו לאנשים על השולחן את הנתונים שיראו מה המציאות האמיתית".

במקביל מדגיש רייסנר כי יש גם עמותות הנוקבות במחירים נכונים והכוונה של הפרסום היא להביא לידיעת הציבור את המספרים והזכויות האמיתיות כדי שיוכלו לנתח את ההצעות שהם מקבלים. "צריך להבין שאם קבלן אומר מחיר ואחר כך הוא חורג ממנו הוא יישא בתוספת המחיר. כשעמותה שאומרת שיעלה 400 אלף שקל ואחר כך זה יעלה יותר החברים בעמותה יצטרכו להוסיף את הכסף. זה כבר קרה בעבר, באחיסמך בלוד, אותו הסיפור בדיוק. החשבון הפשוט מוכיח שהבטחות למחיר של 350-450 אלף שקל לדירה הינן חסרות בסיס עובדתי ועלולות להטעות את הציבור ולהכניס אברכים למערבולת התחייבויות. עם כל ההטבות ובלי הרווח היזמי שנחסך בעמותה המחיר המינימאלי יכול להגיע ל-638.2 אלף שקל לעלות דירה ממוצעת דרך עמותה וללא כל רווח".

פרסום המודעה של החברה גרר סערה גדולה בקרב הציבור החרדי כאשר נציגי עמותות נגדן יוצא רייסנר מעלים טענות שונות ומביעים זעם על פרסום הדברים. חבר בועדת הדיור המאוחדת של חריש, הרב רפאל פנחסי המייצג את הציבור הספרדי מטעם מועצת חכמי התורה של ש"ס אמר ל'גלובס' בעקבות הפרסום: "המחיר עוד לא נקבע ואנחנו לא פרסמנו שום מחיר. מי שזורק מחירים באוויר זו חוסר אחריות. רק אחרי המכרזים יקבעו המחירים. הועדה עוד לא קיבלה החלטה ללכת עם עמותות, ייתכן ונבחר בסופו של דבר ללכת עם קבלנים. המטרה של הועדה היא לדאוג לכך שלא יהיו מחירים מופקעים ושמחירי הדירות לציבור יהיו סבירים". באותו הזמן, חבר אחר בועדת הדיור של חריש, הרב יצחק פירר מטעם חסידות בעלזא אמר ל"גלובס" כי: "הפרסום של החברה מונע מאינטרסים ברורים". מעבר לתגובה זו סירב פירר להתייחס לנושא.

רייסנר מצידו משיב לכל מי שיוצא נגד הפרסום: "התמודדו מול המספרים ומול הנתונים הטכניים, אני איני צד בכל שיח אחר. אשמח לקבל טבלה ריאלית ומקצועית הנמוכה מהמחיר שהצגתי, אני אהיה הראשון להצטרף למיזם כזה".

כזכור, רק לפני זמן קצר פורסמו לראשונה המכרזים ביישוב המאפשרים הגשת הצעות לבניית 4,634 יחידות דיור ביישוב החדש.