שבוע המסחר הראשון של החודש הסתיים במגמה שלילית, בהמשך למגמה מהחודש שעבר. למרות שתקופת החופשות נגמרה, היקף הפעילות והעניין נשארו נמוכים, שכן אנו בתקופה שלפני החגים.
השבוע פרסמה סוכנות הדירוג מודי'ס את דוח דירוג האשראי של ישראל. מהדוח עולה שיש הצדקה לדירוג A1, שהוענק לאג"ח הממשלתיות עם אופק "יציב". אולם ישנה הסתייגות קלה, בשל האתגרים החברתיים והפוליטיים המשמעותיים, שיכולים להוביל לסיכון בינוני. עקב כך, מדד ממשלתי כללי ומדד שחר 2-5 הניבו תשואה שלילית של 0.16% ו-0.3% בהתאמה. במדדים הקונצרניים, התל בונד 20 והתל בונד שקלי הניבו תשואה שלילית של 0.35% ו-0.77% בהתאמה. מדד אג"ח כללי סיכם את השבוע עם תשואה שלילית של 0.37%, ב-280.1 נקודות. מדד זה נחשב למדד בנצ'מרק, כלומר מדד שניתן להשוות אליו תשואות.
תמריץ עולמי
בתחילת השבוע פורסם דירוג האשראי של האיחוד האירופי, שנשאר בדרגה הגבוהה ביותר, AAA, אך אופק הדירוג ירד מ"יציב" ל"שלילי". המשקיעים לא אהבו את הנתון, אך הגיבו באיפוק רב. כל השבוע הם המתינו בקוצר רוח לנאומו של מריו דרגי, נשיא הבנק המרכזי של אירופה. דרגי סיפק את הסחורה שהמשקיעים כל כך רצו לשמוע, תוכנית תמריצים לייצוב וצמיחה של הכלכלה האירופית. בנאומו אמר: "החששות מפירוק גוש האירו אינם מבוססים".
עיקרי התוכנית הם רכישה ישירה של אג"ח לתקופה של 1-3 שנים ללא הגבלת זמן וכמות, עד להשגת היעדים. בתגובה נסקו האג"ח של ספרד ואיטליה, שם התרכזו רוב הבעיות, בשיעורים של עד 10%. תשואות האג"ח הממשלתיות של ספרד ל-10 שנים ירדו לרמה של 5.8%, מ-7% בשיא המשבר.
לאחר שדרגי הציג את תוכנית התמריצים הגיע תורה של סין. הממשלה הסינית חשפה תוכנית כלכלית משלה, שמורכבת מהשקעה אדירה בתשתיות, בהיקף של טריליון דולר.
לגבי ארה"ב, בינתיים מתפרסמים נתונים מעורבים. מבחינת הנדל"ן, ניכרת מגמת שיפור, ומחירי הדירות עלו ב-2.3% זה החודש השלישי ברציפות. מבחינת התעסוקה, נוספו רק 100 אלף משרות חדשות, ומספר דורשי העבודה ירד ב-12 אלף בשבוע החולף. אם נתונים אלה לא יספקו את בן ברננקי, נגיד הבנק המרכזי בארה"ב, ככל הנראה תוכנית התמריצים תצא לדרך.
השבוע פורסם הגירעון הממשלתי שממשיך לתפוח, לכ-4.4 מיליארד שקל. אחד הגורמים לכך הוא גביית המיסים הירודה מרווחי הון בבורסה.
שינויים בבורסה
יש לא מעט סיבות לכך שהבורסה הישראלית לא אטרקטיבית לעומת אירופה. אחת מהן היא עליית המס עליה מ-20% ל-25%. במצב כזה אין רווחים, ואין לממשלה הכנסות ממיסים. הבורסה לא מעניינת את המשקיעים, ונוצרים עיוותים, בשל חוסר נזילות. לדוגמה, ישנן אג"ח שבהן המרווח בין הקונה למוכר מגיע ל-10% ויותר.
במקום לפתור את בעיית הנזילות ולהכניס משקיעים לשוק, הכניסה הבורסה מנגנון חדש בשם "ממתן תנודות". הבורסה הגדירה את אחוז השינוי המקסימלי משער הפתיחה ומשער העסקה האחרונה, המאפשר שהעסקה באג"ח תבוצע באופן מיידי. באג"ח ממשלתיות מדובר ב-2% מהפתיחה ושל 0.5% מהשער האחרון. באג"ח הקונצרניות תנודה של 4% מהפתיחה ו-2% מהשער האחרון.
אם התנודה באג"ח היא מעל האחוז הזה, לא יתקיים ביצוע מיידי לעסקה, ובמקום זה האג"ח תיכנס להפסקת מסחר קצובה של 5-6 דקות. בפרק זמן זה ניתן לבטל את הפקודה, או שתינתן הזדמנות להגיש פקודה נגדית כדי למתן את התנודה החריגה.
נוסף על כך, לפי פרסומים מדיון שיזם שר האוצר יובל שטייניץ בהקשר "ליובש בבורסה", נראה כי אסתר לבנון, מנכ"לית הבורסה, בוחנת אפשרות להארכת שעות המסחר, כדי ליצור חפיפה בין שעות המסחר בארץ לחו"ל, והגדלת היקפי המסחר.
השבוע נשבר שיא שלילי בהיקפי המסחר. במדד הממשלתי שחר 2-5 נחתך היקף המסחר ב-50%, והגיע למחזור יומי ממוצע של 280 מיליון שקל בלבד. בתל בונד שקלי מחזור המסחר היה גבוה מהממוצע, בשל הנפקה פרטית מוצלחת של חברת חשמל בסדרות 23 ו-24, אשר יצרה עניין רב.
ההנפקה מגובה בערבויות מדינה ובדירוג מקסימלי של AAA. היקף ההנפקה עמד על 1.5 מיליארד שקל. כתוצאה מכך נוצרו היצעים במדדים בהיקף של 100 מיליון שקל.
הכותב מכהן כמנהל דסק אג"ח בקסם תעודות סל. קסם עשויה להיחשב בעלת ענין אישי בנושא הכתבה, לנוכח השקעתה בנ"ע ובמכשירים פיננסיים הנזכרים בה. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.