האסיפה הכללית של בעלי המניות בטבע אישרה אמש את ההחלטות מעוררות המחלוקת להעלות את שכר הדירקטורים בחברה ואת התגמולים ליו"ר פיליפ פרוסט.
באסיפה שהתקיימה אתמול (ד') נכחו כמה עשרות משקיעים, שרבים מהם הביעו התנגדות נחרצת להצעות שעל סדר היום והצביעו כמעט פה אחד נגדן. אולם לטבע היה הרוב הנדרש לאישור ההצעות, בעיקר מצד משקיעים שרובם לא מישראל, שלא נכחו באסיפה וששלחו מראש את טופסי ההצבעה.
הדיון בין נציגי דירקטוריון החברה לבין המשקיעים לא נגרר לצעקות או להתלהמות, אך משקיעים ותיקים בחברה מציינים שבדרך כלל לאספות מסוג זה מגיעים פחות בעלי מניות, ואין בהן התנגדות כה גורפת להצעות שמעלה החברה.
העלאת שכר של יותר מ-100%
מי שייצג אתמול את עמדת טבע באסיפה היה חבר הדירקטוריון אמיר אלשטיין, שמכהן גם כיו"ר החברה לישראל והוא נצר לאחת ממשפחות המייסדים של טבע. מנגד עמדה בת למשפחת מייסדים אחרת, ורד שליו-הורביץ - בתו של אלי הורביץ ז"ל ולשעבר יו"ר ומנכ"ל החברה - והביעה התנגדות להצעות שעל סדר היום. מעניין להזכיר כי אחיה של שליו-הורביץ, חיים הורביץ, הוא דירקטור בטבע. על אף בקשות הנוכחים באסיפה לשקול מחדש את ההצעות שעל הפרק, בטבע סירבו להסיר אותן.
טבע ביקשה להעלות את שכר הדירקטורים בחברה ביותר מ-100%, מרמה ממוצעת של כ-76 אלף דולר בשנה ל-190 אלף דולר (16 אלף דולר בחודש), נוסף על 2,000 דולר עבור כל פגישת דירקטוריון, זאת ללא שינוי ביחס לשנים קודמות. בין הנהנים מהעלייה בשכר נמצאת גם גליה מאור, המנכ"לית הפורשת של בנק לאומי וחברה חדשה בדירקטוריון טבע.
במקביל התבקשו המשקיעים לאשר העלאה של שכר היו"ר פרוסט - מ-517 אלף דולר בשנת 2011 ל-900 אלף דולר ב-2012. פרוסט זכאי גם להחזרי נסיעות שנתיים בסך 700 אלף דולר עבור שימוש במטוסו הפרטי, ובעלי המניות התבקשו לאשר לו הוצאות נוספות בסך 298 אלף דולר עבור הטיסות שערך בשנת 2011. סך הכול מדובר על הוצאות בהיקף של מיליון דולר בשנה החולפת. פרוסט מתגורר בפלורידה ומגיע לישראל כמה פעמים בשנה.
הצעה נוספת על סדר היום של האסיפה הייתה לאשר לסגן יו"ר החברה, פרופ' משה מני, שכר בגובה 400 אלף דולר, כלומר העלאה של קרוב ל-28% ביחס לשכרו בשנה הקודמת.
אנטרופי, חברת הייעוץ לגופים מוסדיים, המליצה להתנגד להעלאות השכר השונות. "אף שאנו מעריכים את הדירקטורים המכהנים בחברה ואת פועלם", כתבו, "אנו ממליצים להתנגד לסעיף זה". בכל הקשור להעלאת התגמולים והחזרי הנסיעות ליו"ר פרוסט, כתבו באנטרופי כי "מידע בדבר בדיקה אלטרנטיבית של עלות הנסיעה שלא באמצעות המטוס הפרטי לא הועבר לידינו על ידי החברה למרות בקשתנו.
"בנוסף, על אף הערכתנו הרבה לפעילותו של ד"ר פרוסט, הרי שאנו סבורים כי יש להתנגד לעדכון השכר המוצע, גם לנוכח היעדר מידע בדבר שיעור המשרה של ד"ר פרוסט, אף שמידע זה נתבקש מצידנו. בהיעדר מידע, אין ביכולתנו לאמור את סבירות התגמול המוצע", נכתב בהמלצות אנטרופי.
טבע צפויה לפרסם בימים הקרובים את התוצאות המלאות של ההצבעה, בהתאם לכל סעיף שעלה לדיון. מקרב הגופים המוסדיים הישראליים שמחזיקים במניות טבע היו גם מי שהתנגדו להצעות, בהתאם להמלצות אנטרופי. אולם, כאמור, טבע השיגה את הרוב הנדרש עוד לפני פתיחת האסיפה, בהצבעות שנשלחו מבעלי מניות שרובם מחו"ל.
בטבע אין בעל מניות שמחזיק יותר מ-5% מהמניות. היו"ר, פרוסט, מחזיק ב-1.5% ממניות החברה. פרוסט בן ה-75 הפך לבעל מניות בטבע כשמכר לטבע את חברת IVAX שהקים וניהל עד לפני שנים אחדות.
בשבוע שעבר פורסם ב"גלובס" כי גדי הבר, מנכ"ל חברת פלטינום לניהול תיקי השקעות, שלח לדירקטוריון מכתב ובו התנגדות להצעות החברה ובקשה להסיר את ההצעות מסדר היום. "יש טעם לפגם בהצעה להעלות בשיעור כה משמעותי את הגמול לדירקטורים, כפי שיש טעם לפגם בהצעה להכפלת הגמול ליו"ר הדירקטוריון, ובהצעה לאשר הוצאות נסיעה בסך של 700 אלף דולר לשנה ליו"ר במטוסו הפרטי", כתב הבר במכתבו.
עוד נכתב במכתב כי בניהולו של אלי הורביץ החברה הגיעה להישגים כבירים תוך שמירה על צניעות יחסית. "קשה להעלות על הדעת שניתן היה בתקופתו להעלות את ההצעות שבנדון", כתב הבר.
"כמו חברות גלובליות דומות"
בטבע הסבירו אז כי תגמול הדירקטורים מעודכן ביחס ישיר להגדלת נפח פעילותה והתרחבותה הגלובלית. עוד ציינו בטבע כי גובה התגמול המומלץ אינו שונה מהמקובל בקרב חברות גלובליות בעלות היקפי פעילות ומחזורים דומים לאלו של טבע. ואולם, אמש באסיפה הביעו חלק מהנוכחים אי שביעות רצון מכך שבניגוד לחברות דומות בגודלן ובפעילותן לטבע, הרי שתשואת הדיבידנד של טבע נמוכה יותר ומנייתה "תקועה".
טבע, בניהולו של ד"ר ג'רמי לוין, נסחרת בבורסת ניו יורק ובבורסה של תל אביב לפי שווי שוק של 35 מיליארד דולר. מניית החברה, שכבר נגעה ברמות של 60 דולר לפני כשנתיים וחצי, חזרה להיסחר סביב מחיר של 40 דולר. לוין החליף לפני כמה חודשים בתפקיד המנכ"ל את שלמה ינאי, ובשוק ממתינים לתוכנית אסטרטגית חדשה של המנכ"ל החדש, שככל הנראה תוצג בחודש דצמבר הקרוב. זאת על רקע הציפיות לירידה בתרומתה של תרופת הדגל של טבע, הקופקסון לטיפול בטרשת נפוצה. לפי הערכות, הקופקסון תורמת בין שליש למחצית מרווחיה של טבע, ובשנים הקרובות היא תיתקל בתחרות מצד תרופות שניתנות בבליעה, ואולי גם בתחרות גנרית.
מטבע נמסר בתגובה: "בעלי המניות של טבע אישרו ברוב הנדרש את כל ההצעות שהונחו לפתחם על ידי הדירקטוריון. יותר מ82% ממניות החברה זכו לייצוג באסיפה השנתית, אם באמצעות כתבי הצבעה ואם באמצעות השתתפות פעילה באסיפה. טבע מודה לבעלי מניותיה ולבאי האסיפה על השתתפותם החשובה בהליך".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.