נעילה חיובית בוול סטריט על אף הורדת הדירוג לארה"ב

סוכנות הדירוג אגאן ג'ונס חתכה את דירוג ארה"ב ל-"-AA" לאור QE3 ■ מדד המחירים לצרכן עלה בחודש אוגוסט ב-0.6% ■ המכירות הקמעונאיות עלו ב-0.9% ■ סנטימנט הצרכנים הפתיע ■ אפל בשיא לאחר השקת האייפון 5

המסחר בוול סטריט ננעל היום (ו') בעליות שערים, בהמשך ישיר לאתמול, לאחר הודעת הפדרל ריזרב בנוגע להשקת תוכנית הרחבה כמותית נוספת, ועל רקע סנטימנט הצרכנים שטיפס לשיא של 4 חודשים. מחיר הנפט טיפס היום, בין היתר על רקע המהומות בעולם הערבי, וכמוהו גם מחיר הזהב. עם זאת, הודעת אגאן ג'ונס כי היא חותכת את הדירוג של ארה"ב מיתנה מעט את הסנטימנט. יש לציין כי מדובר בסוכנות משנית ביחס לסוכנויות הגדולות, ולכן המדדים לא הושפעו מאוד מהמהלך.

"יש אמנם הרבה מאוד ביקורת על מהלכי הפדרל ריזרב אבל צריך תמיד לזכור שמנקודת הראות של השחקנים בשווקים, זה לא משתלם להלחם בפד", כתבו היום כלכלני KBC Bank בבריסל.

העליות בשוקי המניות לא מתבססות על נתוני כלכלה ריאליים מבוססים אלא רק על הזמנות נזילות אדירות של הפדרל ריזרב ובנקים מרכזיים אחרים בעולם. כך אמר אתמול המשקיע האגדי ג'ים רוג'רס בראיון ל-CNBC. "זה ראלי של הפד. הריבית אפסית והיא כנראה תישאר כך עוד הרבה זמן אז הכסף צריך ללכת לאיזשהו אפיק אז הוא מוזרם לסחורות ומניות. אלה שיודעים לתזמן את השוק מרווחים היטב אבל הרוב הגדול מפסידים. זה הולך להסתיים בקטסטרופה", אומר רוג'רס.

המסחר בוול סטריט נסגר כאמור אתמול בעליות חדות למדי בעקבות הודעת הפדרל ריזרב . מדד הנאסד"ק זינק לשיא של יותר מ-11 שנים וה-S&P 500 טיפס לשיא של יותר מ-4 שנים.

הפדרל ריזרב, כצפוי, עשה זאת אתמול שוב: הבנק המרכזי האמריקני השיק סבב שלישי של הקלה מוניטרית (QE3), כאשר הבטיח לרכוש 40 מיליארד דולר של אג"ח מגובות משכנתאות (MBS) בכל חודש. הרכישות יחלו כבר החודש, כאשר ה'פד' מתכנן לרכוש כבר בספטמבר אג"ח ב-23 מיליארד דולר. בנוסף, מאריך ה'פד' את תוכנית ה"אופריישן טוויסט", במסגרתה הוא יחליף נכסים עם מח"מ נמוך למח"מ גבוה, עד לסך של 85 מיליארד דולר בחודש. עוד עולה מהודעת ה'פד' כי הריבית האפסית במשק האמריקני בשיעור של 0-0.25% תישאר על כנה עד "אמצע 2015".

במקביל להודעה העלה הפד את תחזית הצמיחה ל-2013 לרמה של 2.5% עד 3% לעומת תחזית קודמת לצמיחה של 2.2% עד 2.8%. בבנק המרכזי מעריכים כי שיעור האבטלה יירד בשיעור מתון לרמה של 7.6%-7.9% במהלך 2013 ולרמה של 6.7%-7.3% במהלך 2014. ב-2015 צפויה האבטלה להתייצב על רמה של 6% עד 6.8%, לפי הצפי של הפד.

עם זאת, לא כולם אופטימיים על רקע התוכנית. סוכנות הדירוג אגאן ג'ונס הורידה הערב את דירוג האשראי של ארה"ב מ-"AA" לרמה של "-AA", על רקע המהלך האחרון של ה'פד', אשר הודיע אתמול על השקת QE3. החשש של סוכנות הדירוג, הבכירה פחות מפיץ', מודי'ס ו-S&P, הוא שהתוכנית תפגע בכלכלת ארה"ב. לטענת הסוכנות, התוכנית של ה'פד' של רכישת 40 מיליארד דולר באג"ח מגובה משכנתאות בכל חודש ושמירת הריבית ברמה אפסית - לא מעלה הרבה את התמ"ג, מפחיתה את ערך הדולר, ומעלה את מחיר הסחורות.

מאקרו: מדד המחירים לצרכן - בהתאם לצפי

מדד המחירים לצרכן בארה"ב עלה בחודש אוגוסט ב-0.6%, בעיקר על רקע העלייה במחירי הדלק, שטיפסו בקצב המהיר ביותר מזה יותר משלוש שנים. מדד הליבה עלה ב-0.1%, בהתאם לציפיות האנליסטים, שחזו נכונה גם את העלייה במדד הכללי. מחירי הדלק זינקו באוגוסט ב-9% וסיפקו כ-80% מהעלייה באינפלציה. מחירי המזון עלו ב-0.2%. ב-12 החודשים האחרונים זינקו המחירים לצרכן בארה"ב ב-1.7%, וב-1.9% על פי מדד הליבה, שאינו כולל את מחירי האנרגיה והמזון.

עוד התפרסמו נתוני המכירות הקמעונאיות, שעלו ב-0.9% בחודש אוגוסט, כאשר את עיקר העלייה סיפקו מכירות הרכב וההוצאות על דלק. להוציא מכירות כלי רכב, המדד טיפס ב-0.8%.

בנוסף התפרסמו היום נתוני התפוקה התעשייתית לאוגוסט, אשר הציגו ירידה של 1.2%, לעומת צפי לירידה של 0.3%. מדובר בירידה החדה ביותר מאז מארס 2009.

סנטימנט הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן לחודש ספטמבר, שהתפרסם גם הוא היום, עלה ל-79.2 נקודות, הרבה מעל הצפי שעמד על 73 נקודות בלבד. מדובר בקריאה הגבוהה ביותר מאז חודש מאי.

לבסוף התפרסם היום נתון המלאים העסקיים, שעלו ביולי ב-0.8%, לעומת עלייה של 0.1% ביוני.

מניות האנרגיה והמתכות במוקד

מניות האנרגיה והכרייה המשיכו לרכז עניין על רקע העליות במחירי הנפט והמתכות היקרות. נציין את שברון , אקסון מובייל ו-BHP ביליטון .

מניית אפל עלתה היום לשיא נוסף לאחר השקת האייפון 5 ועל רקע הידיעות כי המכשיר אזל בתוך שעה מתחילת המכירה המוקדמת.

חברת טבע הודיעה הבוקר כי היא מוכרת לבאייר את חטיבת בריאות בעלי החיים שלה, שבסיסה בארה"ב, תמורת סכום של עד 145 מיליון דולר. מחיר הרכישה כולל תשלום מראש של 60 מיליון דולר ועוד סכום כולל של 85 מיליון דולר בתשלומים לפי אבני דרך של עמידה בהצלחה ביעדי ייצור ומכירות.