בנק ישראל הותיר היום (ב') את הריבית על 2.25% לאחר שהותיר גם את ריבית ספטמבר ללא שינוי, כאשר ברקע עומד מדד המחירים לצרכן שהצביע על זינוק של 1% באינפלציה. מדובר בחודש שלישי ברציפות בו נשארת הריבית על כנה, לאחר שביולי הוריד בנק ישראל את שיעורה מ-2.5% ל-2.25%.
להערכת חטיבת המחקר של ב"י, "במהלך ארבעת הרבעונים הבאים (המסתיימים ברבעון השלישי של 2013) צפוי שיעור האינפלציה להסתכם ב-2.6%, וריבית בנק ישראל צפויה להיוותר ברמתה הנוכחית, 2.25%. התוצר המקומי הגולמי צפוי לצמוח בשנת 2012 ב-3.3% ובשנת 2013 ב-3.0%".
הסיבה להורדת תחזית הצמיחה ל-2013 היא "המשך ההאטה בעולם ועל רקע צעדי המיסוי של הממשלה שנועדו לתרום ליציבות המשק. עדכון התחזית כלפי מטה משתקף בכל השימושים מלבד בצריכה הציבורית, כאשר העדכון הבולט ביותר חל בהשקעות וביצוא. התמתנות הביקושים המקומיים צפויה להתבטא גם בהאטה ניכרת של קצב צמיחת היבוא, אשר צפוי לעלות ב-2013 ב-2.0% בלבד. ההאטה בצמיחת היבוא נובעת מהתמתנות ניכרת בצמיחה של רכיבי ביקוש עתירי יבוא".
בחודש אוגוסט, כאמור, עלה מדד המחירים לצרכן ב-1%, בהשוואה לחודש יולי 2012 והגיע לרמה של 106.2 נקודות. מתחילת השנה עלה המדד ב-2.1%.
בנוסף, בחודש אוגוסט עלה היקף המשכנתאות לשיא של 5.8 מיליארד שקל, לעומת 5 מיליארד שקל בחודש יולי. מדובר בשיא של כל הזמנים ובסכום הגבוה בכ-65% לעומת הממוצע ב-12 החודשים האחרונים.
על רקע נתוני הסקטור היצרני, כמו גם הסביבה הכלכלית הגלובאלית שהביאה להתערבות מוניטרית של הבנקים המרכזיים בארה"ב, אירופה, יפן ואנגליה, היו אנליסטים שציפו לצעדים של ב"י בין אם בתחום המשכנתאות או הורדת שיעור הריבית.
אולם, כאמור, בנק ישראל מעדיף בשלב זה לא להתערב, עקב מדד המחירים הגבוה והגידול החד כאמור בלקיחת משכנתאות.
בבנק ישראל מציינים כי "תחזיות האינפלציה ל-12 החודשים הבאים שמרו החודש על יציבות, לאחר שבחודש שעבר נרשמה בהן עלייה, והן נמצאות בטווח שבין 2.2%-2.5%. לפי החזאים, בשלושת החודשים הקרובים צפויים המחירים לעלות ב-0.8%. המדדים הקרובים יושפעו, ככל הנראה, מעליות במיסים העקיפים כמו גם מהרמה הגבוהה של מחירי הסחורות בעולם, שצפויה להשפיע גם על המחירים המקומיים. ציפיות האינפלציה לטווחים של שנתיים ומעלה עלו במעט, והן נעות כעת סביב 2.5%. שיעורה הצפוי של ריבית בנק ישראל בעוד שנה הוא 2.3% ו-2.1%, לפי שוק התלבור ולפי ממוצע תחזיות החזאים, בהתאמה".
בנוגע לנתוני תקציב הממשלה, נמסר כי "נתוני פעילות הממשלה מינואר עד אוגוסט מצביעים על כך שההכנסות ממיסים נמוכות באופן משמעותי מההכנסות הנגזרות מהתוואי העונתי, ועל פי ההתפתחויות עד כה צפוי הגרעון השנה להיות כ-3.5 עד 4 אחוזי תוצר. העלאת המע"מ בנקודת אחוז, החל מספטמבר, צפויה להגדיל את הכנסות הממשלה לשנת 2012 בכ-1.2 מיליארדי ש"ח. החלטות הממשלה על העלאת המסים העקיפים והישירים (החל מ-2013) צפויות להגדיל את הכנסותיה בכ-9 מיליארדי ש"ח ב-2013 ולתרום לצמצום הגרעון ב-0.8 נקודת אחוז בנוסף, הוחלט על פעילות להעמקת הגביה ומסלול לגביית המיסים הכלואים. יחד עם זאת, קיימת אי ודאות לגבי היקף הגביה בגין שני הצעדים הללו. אם לא יאושר התקציב ל-2013, תפעל הממשלה עד לאישור תקציב חדש על פי 1/12 של תקציב 2012, שמשמעותו צמצום ריאלי בהוצאות לעומת הגידול שהיה מתוכנן ל-2013".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.