ילדות
האירוע שהשפיע יותר מכול, כנראה, על חייה של ג'ורג'ינה הופ הנקוק התרחש בכלל שנתיים לפני שנולדה: אביה, לנג הנקוק, גילה בנובמבר 1952 לגמרי במקרה את מרבץ עפרות הברזל הגדול באוסטרליה, באזור פילברה. כך זכתה ג'ינה, שנולדה בפרת ב-9 בפברואר 1954, לכינוי "הנסיכה מפילברה".
בילדותה נשלחה ג'ינה ללמוד בפנימייה לבנות. "שנאתי לנסוע לפנימייה. חיי ב'בוש' (אזור הספר האוסטרלי) היו נהדרים", סיפרה לימים בריאיון.
מאחר שהייתה בת יחידה, כבר מגיל צעיר החל אביה להכין אותה לירושת האימפריה. "אבי החל ללמד אותי על עסקים כשהייתי בת 12", העידה, "אז הייתה הפעם הראשונה שהוא לקח אותי לקמפינג באזור מכרות הברזל, כדי שאלמד להעריך את ממדיו, את החשיבות, כדי שאלמד על מינרלים".
בגיל מאוחר יותר החלה ללמוד כלכלה באוניברסיטת סידני, אולם לאחר זמן קצר עזבה את הלימודים והחלה לעבוד לצד אביה בחברת הכרייה. "תמיד חשבתי שכלכלה פירושה ליצור עושר ולהפיץ אותו. חזרתי הביתה ואבא לימד אותי הרבה יותר ממה שלמדתי באוניברסיטה".
נישואים פעם ראשונה
בגיל 19 נישאה ג'ינה לגרג הייווארד ונולדו להם שני ילדים: ג'ון (כיום בן 36) וביאנקה (בת 33). בכתבה שפורסמה באוסטרליה ב-1976, לאחר הולדתו של ג'ון, סיפרה ג'ינה כי לאחר הלידה לקחה חופשה של שבועיים ושבה לעבוד לצד אביה ("הייתה לי עבודה של שבועיים להשלים!"). הסב הגאה איחל לנכד הטרי שחייו יהיו שמחים לפחות כמו שלו, אך הדברים התגלגלו קצת אחרת. ב-1981 התגרשו בני הזוג. הייווארד, על פי השמועות, עבד בהמשך כנהג מונית.
נישואים פעם שנייה
שנתיים לאחר גירושיה נישאה ג'ינה לפרנק ריינהרט, שהיה אז בן 66 - יותר מכפול מגילה באותה עת. הוא היה עו"ד שלמד בהרווארד ועבד בניו יורק כמומחה למיסוי ולנדל"ן, ואף הורשע בהעלמת מס. "הוא היה הג'נטלמן המושלם ביותר שהיכרתי", תיארה אותו בעבר. מנישואים אלה נולדו לבני הזוג שתי בנות: הופ (26) וג'יניה (25). פרנק מת ב-1990.
העיתונאית אדל פרגוסון, שספרה על ריינהרט, Gina Rinehart: the Untold Story of the Richest Woman in the World, יצא באחרונה, אומרת שפרנק היה האסטרטג הראשי בתכנון העתיד של עסקיה. למשל, הוא היה זה שדחף להקמת קרן הנאמנות שעומדת במוקד הסכסוך המשפטי שלה עם שלושה מארבעת ילדיה.
ג'ון, בנה של ריינהרט מנישואיה הראשונים, סיפר שלאביו החורג היה מזג חם וכי הוא נהג להכות אותו או לאיים עליו במכות, לעיני אמו. הוא גם סיפר לפרגוסון שאמו מעדיפה את בנותיה מנישואיה השניים משום שלדעתה הן מוצלחות יותר מבחינה גנטית. "שוב ושוב החדירו להן למוח שהן עליונות, כאילו אנחנו (ג'ון ואחותו ביאנקה) ילדים מאומצים".
עוד אמר הבן, שאימץ לימים את שם המשפחה של סבו, הנקוק: "הפילוסופיה של אמא שלי היא, 'מי שלא יודע לשחות, שיטבע. אין מקום לחלשים'".
ריינהרט, מצדה, אמרה בריאיון כי "כולנו מכירים יותר מדי סיפורים על כך שהדור השלישי הורס מה שהדור הראשון והדור השני בנו, ואני מקווה מאוד שמשפחתי תהיה שונה, כי עבדתי קשה מאוד ואבי עבד קשה מכדי שנוכל לראות את החברה נהרסת".
קריירה
מאז מות אביה ב-1992 משמשת ריינהרט יו"ר קבוצת הנקוק, שהיא כולה בבעלות פרטית. בשנים האחרונות היא ביצעה שורה של שיתופי פעולה ומהלכים גדולים בענף הכרייה, ופנתה גם לתחומים נוספים: היא רכשה החזקה משמעותית (כיום כבר קרוב ל-20%) בחברת התקשורת Fairfax Media, שבבעלותה בין היתר העיתון "סידני מורנינג הראלד".
ולא רק בישראל טייקון שקונה לו עיתון מעורר חשש שיוכל להשפיע כך על עסקיו. העיתונאים ב- Fairfax חששו בדיוק מזה. ריינהרט ביקשה לכהן כיו"ר הדירקטוריון ולמנות מלבדה שני חברי דירקטוריון נוספים, כדי שתוכל להשפיע על העמדות המערכתיות בעיתון, אולם בחברה סירבו לבקשתה.
כנראה, גם היא תבין לבסוף, בדרך הקשה, שעיתונות היא עסק לא מאוד משתלם: בסוף אוגוסט פרסמה סוכנות בלומברג כי בכוונתה למכור 5% מהחזקתה בחברה, לאחר ש-Fairfax Media הודיעה על ההפסד השנתי הגדול בתולדותיה. ריינהרט שכרה לשם כך את שירותיו של תאגיד הבנקאות מורגן סטנלי. יש שאמרו שריינהרט רק מאיימת, כדי לקבל בכל זאת את הכיסא הנכסף בדירקטוריון.
הון
עד לאחרונה הייתה ריינהרט כמעט אלמונית מחוץ למולדתה, אולם בראשית 2012 עקפה את כריסטי וולטון, אלמנתו של מייסד וול-מארט, ודורגה כאישה העשירה בעולם, עם הון שמוערך ב-18 מיליארד דולר.
מדובר בהון שצמח במהירות הבזק: ב-2007 העריך "פורבס" את הונה במיליארד דולר, וכעבור שנה הוא הוכפל ויותר, ל-2.4 מיליארד דולר. ב-2011 הונה כבר שילש את עצמו והגיע ל-9 מיליארד דולר, והשנה, כאמור, הוא כבר הוערך ב-18 מיליארד.
מקור העושר הזה הוא בזכויות תמלוגים נצחיות ממכרות המרסלי השייכים כיום לחברת ריו טינטו, וממרבצים נוספים במדינה.
הדור השלישי
בבעלותה של ריינהרט שלושה רבעים מקבוצת הנקוק, והיא השולטת גם בקרן המשפחתית, המחזיקה ב-23% נוספים בקבוצה, שנועדו לילדיה.
בספטמבר שעבר הייתה הקרן אמורה להיפתח, אולם שלושה ימים קודם לכן שינתה ריינהרט את תאריך השחרור לשנת 2068. בתגובה החליטו שלושה מילדיה - הופ, ביאנקה וג'ון - לפתוח נגדה בקרב משפטי.
הרקע לסיפור הזה הוא כמובן הרבה כסף, אבל גם שליטה: ריינהרט מנסה לגייס מימון של 10 מיליארד דולר לפרויקט רוי היל (הקמת מכרה ברזל שיהיה בין הגדולים באוסטרליה), ולטענתה פתיחת הקרן בעיתוי הנוכחי תגרום לילדיה חבויות מס גדולות, בהיקף של מאות מיליוני דולרים. עם זאת, היא גם ציינה בציבור שבנה הבכור הוא עצלן ומפונק, וכי צעד משפטי מצד ילדיה "יעמוד נגדם למשך כל ימי חייהם".
הסכסוך הזה הגיע לפסים מכוערים במיוחד באחרונה בדיון בית המשפט בסידני, שלאחריו ריינהרט כבר פרסמה קריאה פומבית לארבעת ילדיה לבוא לקחת את חלקם בכסף (בינתיים הם לא עשו זאת. לטענתה, משיקולי מס). אולם הילדים אינם מסתפקים בזה ומבקשים להדיח אותה מתפקידה כיו"ר הקרן וטוענים שהיא ניהלה ואתה "באופן מטעה, מניפולטיבי ומביש".
סכסוכים משפטיים
עוד לפני הסכסוך הנוכחי, הוכיחה ריינהרט במשך השנים כי היא אינה נרתעת מעימותים משפטיים ומעימותים בכלל, גם במחיר של חשיפת פרטים אישיים ומשפחתיים כואבים. בין השאר נאבקה בבית משפט בילדים של השותף הוותיק של אביה, באשתו הראשונה של בעלה השני, באמה החורגת רוז פורטוס (בעניין נסיבות מותו של אביה וחלוקת הונו) ובחברת הכרייה BHP Billiton.
ביקורת
כמו אביה לפניה, ריינהרט מחזיקה בעמדות כלכליות שמרניות מאוד, ובדומה לו גם היא אינה נרתעת מלהתבטא בנושאים שנויים במחלוקת. היא תומכת בכל לבה בממשלה קטנה ככל האפשר, שלא תפריע לעסקים, ובמסים נמוכים. בין היתר היא מתנגדת נמרצות להטלת מס על פליטות פחמן (בכל זאת, ברשותה חלק גדול מן הפחם הרב של אוסטרליה), ולפני שנתיים אף הזמינה לביקור באוסטרליה את לורד מונקטון, השייך לאסכולה המכחישה את ההתחממות כדור הארץ.
באחרונה אמרה כי אוסטרליה הופכת יקרה מדי לחברות הכרייה, שיכולות לשלם 2 דולרים ליום לכורים באפריקה - אמירה שקוממה עליה את ארגוני העובדים ואת הממשלה בארצה. "אני מודאגת באשר לעתידה של המדינה הזו", אמרה, אולם ראש ממשלת אוסטרליה ג'וליה גילארד הגיבה על דבריה במילים: "אין זו הדרך האוסטרלית להטיל על אנשים מטבע של שני דולרים ולצפות מהם שיעבדו יום שלם".
לקיתונות של לעג זכתה באחרונה לאחר שהצהירה כי מיליארדרים כמותה עושים יותר מכולם לטובת העניים משום שהם משקיעים מכספם ויוצרים מקומות עבודה, והציעה לממשלה להוריד את שכר המינימום. "אין מונופול על הפיכת אדם למיליונר. אם אתם מקנאים במישהו שיש לו יותר כסף, אל תשבו ותתלוננו. תעשו משהו כדי להרוויח יותר כסף בעצמכם - תבזבזו פחות זמן בשתייה ובעישון עם חברים, ויותר זמן בעבודה... תהפכו לאנשים שעובדים קשה, משקיעים ובונים, ובאותו זמן יוצרים תעסוקה והזדמנויות לאחרים".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.