המסחר בבורסות אירופה ננעל היום (ה') בעליות שערים זאת לאחר הירידות שנרשמו אתמול בבורסות היבשת על רקע ההפגנות ביוון וספרד נגד המשך הקיצוצים ותוכניות הצנע במדינות הללו. משרד האוצר הספרדי הציג היום את תקציב המדינה ל-2013, בעוד שמחר יתפרסם הדוח המלא של המבקרים החיצונים שיקבע את מידת החילוץ שכל בנק בספרד יצטרך. בזירת המאקרו התפרסמו היום נתוני התעסוקה בגרמניה ומדד האקלים העסקי של גוש האירו.
ביוון ובספרד התקיימו אתמול הפגנות ענק אלימות. ביוון מחו על קיצוצים נוספים בתקציב, הכוללים קיצוצי שכר במגזר הציבורי, במטרה להישאר בגוש האירו. בספרד הפגינו לקראת פרסום תקציב 2013היום, וכן השתהות המדינה בבקשת חבילת חילוץ מהאיחוד האירופי.
ממשלת ספרד הציגה היום את התקציב הספרדי לשנת 2013 במסיבת עיתונאים לה ציפו בימים האחרונים השווקים בכיליון עיניים, כאשר ספרד שמה לה למטרה לשכנע את מנהיגי גוש האירו והמלווים לה כי היא יכולה לעמוד ביעדים שלה. שר התקציב אמר כי ב-2013 צפוי מיתון קל כאשר המשק יתכווץ בשיעור של 0.5%, ואילו השנה הנוכחית תסתיים בהתכווצות של 1.5%. שר התקציב העריך כי יעד הגרעון של 2012 - 6.3% מהתקציב - יושג, וכי בשנת 2013 יעמוד הגרעון על 4.5%. לפני שר התקציב אמרה סגנית ראש ממשלת ספרד, סוראיה סאנז דה סנטמריה, כי בתקציב 2013 יושם דגש על קיצוצים, וכי הסעיפים החברתיים בו יהוו 63.5% מהתקציב. עוד אמרה כי הפנסיות והמענקים יוגדלו בשנה הבאה.
למרות הערכות האנליסטים נראה כי ראש הממשלה הספרדי מריאנו ראחוי עדיין נותר איתן בעמדתו לפיה הוא יפנה למוסדות הבינלאומיים בתור מוצא אחרון לפתרון המשבר בספרד. אתמול אמר ראחוי כי ספרד תבקש סיוע רק במידה והתשואות על אגרות החוב שלה יהיו גבוהים משמעותית למשך תקופה ארוכה.
מחוז קסטילה לה-מאנצ'ה בספרד ביקש היום סיוע של 800 מיליון אירו מהממשלה וזאת על מנת לעמוד בתשלומים של אגרות חוב שמועד הפרעון שלהן מתקרב. מדובר במחוז החמישי בספרד שמבקש סיוע אחרי קטלוניה, אנדלוסיה, ולנסיה ומורסיה.
מחר צפוי להתפרסם הדוח של שני פיירמות ראיית החשבון שנשכרו על ידי הממשלה הספרדית על מנת להעריך את היקף הסיוע שצריכים הבנקים במדינה, וזאת לאחר שהמדינה קיבלה חבילת סיוע של עד 100 מיליארד אירו לבנקים שלה. בנוסף על כך, סוכנות דירוג האשראי מודי'ס תפרסם מחר דוח על ספרד כשעל פי ההערכות היא צפוייה להוריד את דירוג האשראי של המדינה לרמה של "זבל".
גם בגזרה היוונית לא שקט, ואנחנו לא מדברים על ההפגנות האלימות במדינה. נראה כי בימים האחרונים מתפתחת מחלוקת בין נציגי ה"טרויקה" - המורכבת מהנציבות האירופית, הבנק המרכזי האירופי וקרן המטבע הבינלאומית - בנוגע לאופן שבו צריך לטפל במשבר במדינה. בעוד שהנציבות האירופית והבנק המרכזי האירופי מסכימים לבקשת יוון לדחות את מועד העמידה ביעדים בשנתיים נוספות, בקרן המטבע מסרבים לדרישה הזאת וטוענים שאם יוון רוצה לקבל ארכה היא צריכה להוריד עוד יותר את החוב שלה.
בזירת המאקרו, התפרסם היום השינוי במספר המועסקים בגרמניה לחודש ספטמבר בגרמניה והנתון היה טוב מהתחזיות. בחודש ספטמבר נכנסו למעגל האבטלה 9,000 איש, בדומה למספר בחודש אוגוסט, לעומת צפי ל-11 אלף איש. שיעור האבטלה בגרמניה בחודש ספטמבר נותר ללא שינוי ברמה של 6.8%.
מדד האמון העסקי של גוש האירו לחודש ספטמבר רשם ירידה מעל לצפי. המדד של חודש ספטמבר עמד על (1.34-) נקודות, לעומת צפי לירידה לרמה של (1.2-) נקודות מרמה קודמת של (1.18-) נקודות.
גם בארצות הברית צפויים להתפרסם היום מספר נתוני מאקרו משמעותיים שעלולים הלשפיע על כיוון המסחר. בנוסף לנתון התביעות השבועיות לדמי אבטלה, תתפרסם היום ההערכה השלישית לתוצר המקומי הגולמי של ארצות הברית לרבעון השני של השנה ונתון ההזמנות למוצרים בני-קיימא.
אסיה ירוקה
בורסות אסיה מצליחות להתאושש הבוקר מגל ירידות בשוקי העולם, כאשר וול סטריט ננעלה אמש במגמה שלילית ברקע החששות הגוברים מהחרפת משבר החובות באירופה. השווקים ברחבי העולם מחקו אתמול כמעט את כל הירידה שנרשמה לאחר שה'פד' השיק החודש את ה-QE3 במטרה לעודד את הצמיחה במשק האמריקני.
בורסת שנחאי צנחה אתמול לרמה הנמוכה יותר מאז פברואר 2009 - רמות מחיר אשר שחקנים בשוק מאמינים כי הממשל ינקוט בצעדים על מנת לתמרץ את הכלכלה.
"המניות בסין הגיעו לרמות מחיר נמוכות המשקפות סנטימנט דובי מובהק, וסוחרים החלו לקנות", אמר Hirokazu Yuihama, אסטרטג ב-Daiwa Securities. הוא הוסיף כי "אין הרבה סיבות לאפסייד משום שהדאגות סביב ספרד יחתכו את מחירי המניות. השווקים רוצים עוד חבילות תמריץ אבל אני חושב שדווקא סין מעוניינת ב"נחיתה רכה'".
"העובדה נשארה שהבנקים מרכזיים ברחבי העולם פעלו ביחד להרגיע את השווקים, וכולם מחכים לאלמנט האחרון - סין", ציין טום קאן, מנהל השקעות ב-Louis Capital Markets.
קאן הוסיף כי פעולות הממשלות בעולם באו על מנת לשכך את הדאגות סביב הבעיות באירופה, וציין כי "יש סיכון מוגבר במניות כאשר אנחנו נכנסים לרבעון האחרון של השנה".
מניות הטכנולוגיה בולטות לחיוב, כאשר Panasonic ו-Sony רושמות עליות בטוקיו, ו-Samsung מטפסת בדרום-קוריאה. מנגד, מניות Sharp יורדות ברקע דיווחים כי החברה עשויה לסגת מעסקי הפאנלים הסולאריים שלה באירופה ובארה"ב כחלק מניסיונותיה לחתוך בהוצאות.
[לפורטל הפיננסי][לבורסות בעולם]
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.