יום המסחר במט"ח (ה') ננעל כאשר הדולר התחזק בכ-0.18% ושערו היציג נקבע על 3.925 שקלים לדולר ואילו האירו נקבע ביציבות יחסית על 5.053 שקלים לאירו. בעולם מתחזק האירו בכ-0.2% ונסחר סביב 1.29 דולרים לאירו.
ביוון ובספרד התקיימו אתמול הפגנות ענק אלימות. ביוון מחו על קיצוצים נוספים בתקציב, הכוללים קיצוצי שכר במגזר הציבורי, במטרה להישאר בגוש האירו. בספרד הפגינו לקראת פרסום תקציב 2013 הצפוי השבוע, וכן השתהות המדינה בבקשת חבילת חילוץ מהאיחוד האירופי.
כלכלני בנק HSBC פרסמו היום סקירה מקיפה על הכלכלה הגלובלית ברבעון הרביעי של 2012, הכולל התייחסות לשווקים העיקריים, ובכללם המשק הישראלי. המחקר המצורף, שכותרתו "מדוע תוכניות הסיוע אינן פועלות", נערך על ידי סטפן קינג, ראש תחום כלכלה גלובלית ב-HSBC, קרן וורד, כלכלנית גלובלית בכירה בבנק, וכלכלנים נוספים. ב-HSBC מעריכים כי הכלכלה העולמית תתרחב בקצב מתון של 2.2% ב-2012 ובכ-2.4% ב-2013. זאת, על רקע הפחתת תחזיות הצמיחה לשווקים המתפתחים, על רקע הידרדרות בייצוא והפחתה משמעותית של תחזיות הצמיחה לסין, הודו וברזיל, ביחס לתחזיות שניתנו בתחילת השנה (סין צפויה לצמוח השנה ב-7.8% ובשנה הבאה ב-8.6%, הודו ב-5.5% השנה ו-6.5% ב-2013 וברזיל ב-1.7% השנה ובכ-3.8% ב-2013).
יוסי פריימן, מנכ"ל קבוצת פריקו, מציין כי "אירופה פוגשת היום את הפרומו למה שצפוי לקרות בעקבות צעדי הצנע אותם נדרשים להנהיג המדינות שנקלעו למשבר החובות הממשלתיים. היחלשות האירו נתמכת בהכרה המתגבשת כי אירופה לא תוכל לעבור את המשבר באמצעות מהלכים של הוקוס פוקס, דבר התומך בחולשה של האירו. התחזקות הדולר אל מול האירו צפויה לבוא לידי ביטוי גם בזירה המקומית, כאשר הדולר צפוי לשוב ולנוע אל מעל לרמת 3.92 שקלים. אולם, בראייה מקומית נציין כי חופשת החגים תורמת לצמצום היקפי המסחר ויציאת פעילים לחופשת החג. פיחות השקל אל מעל לרמת 3.96 שקלים לדולר צפוי להיתקל בהיצעי מט"ח המגזר העסקי, כאשר יצואנים יבקשו למכור היה והשקל ישוב וינוע אל רמת ה-4 שקלים לדולר".
עוד הוסיף פריימן: "להערכתנו בטווח הקצר טרם מוצה פוטנציאל פיחות השקל. כאשר בראייה לטווח ארוך השקל צפוי לשוב ולהתחזק".
ממחלקת המחקר של FXCM ישראל נמסר כי בעוד המסחר השבוע בדולר-שקל דשדש במקום, וזאת בהיעדר פעילות בזירת המסחר המקומית בשל יום כיפור, בשוק המט"ח העולמי דווקא ראינו את המשך התחזקותו החדה של הדולר, וזאת על רקע שנאת הסיכון שחזרה לשווקים והגבירה את הביקוש לנכסים הבטוחים יותר, ובראשם הדולר.
האופוריה ששררה בשווקים לאחר שהבנק של אירופה השיק תוכנית כמותית גרנדיוזית, שנועדה לייצב את שוק האג"ח האזורי, התנפצה בימים האחרונים על רקע גל המחאה שפרץ בספרד ויוון בעקבות צעדי צנע נוספים. המראות של הפגנות אלימות, המעידות הן על המצב הכלכלי הקשה של האזרחים והן על אי-היציבות הפוליטית, המחישו לפעילים בשוק כי משבר החוב עוד רחוק מאוד מפיתרון וכי כלכלת גוש האירו תעמוד בפני אתגרים לא פשוטים בשנים הקרובות. בכל פעם שהיציבות באזור האירו מתערערת, אנו עדים לזינוק בתשואות על אג"ח של אותן המדינות, בדיוק המצב שנגדו אמורה תוכניתו של הבנק של אירופה להתמודד, אומרים ב-FXCM.
לאור זאת, התחזקותו של הדולר בלטה במיוחד אל מול האירו, כאשר האירו-דולר המשיך בימים האחרונים בצניחתו החופשית מ-1.3175 ל-1.2850. "אנו עדים כעת לתיקון מסוים בדולר העולמי, וזאת לאחר המכה שספג בעקבות הודעת הבנק הפדרלי על סבב שלישי של הרחבה כמותית. הדולר-אינדקס (המודד את ערכו של הדולר אל מול סל של מטבעות בעולם) עלה השבוע משפל של 78.6 עד לשיא של 80".
עוד מציינים ב-FXCM כי היום, עם התחדשות המסחר בדולר-שקל, אנחנו צפויים לראות את תיקון הפער הזה שנוצר בין הדולר-שקל לבין הדולר העולמי. הדולר-שקל דשדש בימים האחרונים, למן פתיחת שבוע המסחר, סביב רמת 3.90 שקלים לדולר. ואולם, בעקבות הביקוש הגובר לדולר בעולם, סבירות גבוהה שנראה בשני ימי המסחר הקרובים לחצים על הצמד כלפי מעלה. הצמד דשדש השבוע בתוך רצועה צרה בין 3.89 ל-3.915, כאשר עלייה מעלה רמה זו עשויה לדחוף את הצמד מעלה, לכיוון 3.93-3.94. מנגד, אם נראה הטבה בסנטימנט בשווקים העולמיים, הדולר שוב עשוי למצוא את עצמו במגננה ולהיחלש גם אל מול השקל. ירידה מתחת ל-3.89 עשויה להאיץ את הירידה מתחת ל-3.90 עשויה להאיץ את הירידה, ייתכן כי לשפל חדש מתחת ל-3.875 שקלים לדולר.
[לפורטל הפיננסי][לאתר המט"ח]
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.