כלכלה וחברה יהיו כוכבי הבחירות המתקרבות. ראשי המפלגות כבר מצויים בעיצומם של תכנונים, ניסוחים, רעיונות ופתרונות. הפעם, באופן שונה ממצעי בחירות קודמים, נראה הרבה פחות ססמאות והכרזות אידיאולוגיות חמקמקות, שלציבור נמאס לשמוע. הדברים צריכים להיות בהירים וברורים - גם לציבור, ובעיקר לראשי המפלגות, כדי שיוכלו לעמוד בעימותים מתוכננים ובעיקר לא-מתוכננים, מול קבוצות מאורגנות ולא-מאורגנות.
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, יחזור בקרוב לתואר הרם, שהוסתר משהו בשנים האחרונות: שר-על לאסטרטגיה כלכלית. סביבתו סימנה את שלושת הנושאים הקריטיים: יציבות כלכלית, יוקר מחיה ומחירי דירות. הבעיה היא ששלושת הנושאים הללו היו מרכז המצע שלו, הנאומים והתוכניות המפורטות בבחירות הקודמות.
אצליח להבא
לעניין היציבות - הוא יטפח לעצמו על השכם. חינוך חינם לגיל הרך, טיפולי שיניים חינם לילדים. תראו אותנו ותראו מדינות אחרות בעולם. תראו את הצמיחה, את רמת האבטלה. בתקווה שלא יהיה שינוי לרעה עד הבחירות הצפויות בפברואר הקרוב. הוא יחזור על מנטרת המונופולים, הקרטלים והריכוזיות במשק. אז למה לא הזזת משהו בשלוש שנים וחצי שלך בתפקיד? כי העיוותים במשק כל כך עמוקים, האינטרסים כל כך מושרשים - שהזמן לא הספיק. התחלתי, אבל הקדנציה הבאה תביא את המהפכה.
יוקר המחיה? זו תוצאה מחפירה של העיוותים ההיסטוריים, יאמר נתניהו, ובד בבד יעביר את המלצות ועדת קדמי - שיגבירו תחרותיות בענף המזון ויביאו להורדת מחירים - ויקבע הפחתה מאסיבית במכסי מגן, המגנים על עושרן של קבוצות אוכלוסין מיוחסות במיוחד.
חולם על רפורמות
נתניהו הגיע לממשלה עם חלום למימוש מיידי: שתי רפורמות נדל"ן שגיבש והכין. חלום חייו, מאז שכיהן כראש ממשלה בקדנציה הראשונה, היה להעביר רפורמה במינהל מקרקעי ישראל (ממ"י) - גוף מיושן, ביורוקרטי, מכביד ושנוא על הציבור. נתניהו הגיע מוכן, למה שכונה אחרי כן "רפורמת המרפסות", והקפיד לכלול את ההסכמה לחוק החדש בכל ההסכמים הקואליציוניים שחתם, כולל ביקור אצל הרב עובדיה יוסף, לקבלת אישור.
החלום השני היה לחסל את חוק התכנון והבנייה הקיים - ולחוקק חוק תכנון ובנייה חדש, יעיל ומקצר תהליכים. מיד כשנכנס לתפקיד הטיל על משרד הפנים להכין הצעת חוק.
זה היה באמצע 2009. שלוש שנים וחצי אחרי: הרפורמה בממ"י שינתה פניה. מטרותיה המקוריות היו כי המינהל יעסוק רק בשיווק קרקעות; כל בעלי הדירות שנבנו על קרקעות מינהל יקבלו בעלות מלאה על הנכס ולא יראו עוד פקיד ממ"י; תבוצע החלפת קרקעות מאסיבית עם קק"ל לטובת גמישות בתפעול; ויאוחדו פונקציות ומחוזות כדי לתת לממ"י גמישות ניהולית חדשנית. התוצאה: "רשות המקרקעין", שעליה יוכרז בקרוב, ממשיכה בדרכה של ממ"י הישנה, לשמחת המאכערים. מחוזות לא אוחדו. משרות בכירות חדשות דווקא התווספו, ואין הסכם החלפת קרקעות עם קק"ל. רפורמת הנדל"ן השנייה, בתכנון ובבנייה, בכלל שבקה חיים.
בשנה האחרונה כשל נתניהו גם במבחנים נוספים ומרכזיים אחרים בענף הנדל"ן, מקצועיים וחברתיים. למשל מיסמס את הדיון במיצוי כושר ההשתכרות. המלצת ועדת טרכטנברג הייתה לתגמל את המתאמצים לעבוד. נתניהו הבטיח לדון בממשלה על קריטריון "מיצוי כושר השתכרות", אך לא קיים את ההבטחה והעניק ניצחון גדול לשר השיכון מש"ס, אריאל אטיאס.
גם המכרזים לדיור בר השגה להשכרה אכזבו: מעט מדי דירות, בפרויקטים שאורך חייהם קצר מדי, בלא הגדרות של ההטבות ובלי שיתוף פעולה עם העיריות.
באוקטובר 2012 מחירי הדירות עומדים בראש רשימת הכישלונות. אחרי בלימה של מחירים, בעיקר פסיכולוגית, ואחרי הקיץ החברתי ההוא שהביא ציפיות ותקוות - מצביע הציבור אי-אמון ביכולת ו/או בנחישות נתניהו להוריד את מחירי הדירות. כדי למכור שוב מהפכה בנדל"ן הוא יידרש להמון יצירתיות.
המועד המסתמן לבחירות: 12 בפברואר
במערכת הפוליטית מסמנים את 12 בפברואר כתאריך שבו יתקיימו הבחירות הבאות לכנסת, בדיוק ארבע שנים ויומיים ממועד הבחירות האחרונות. בליכוד מעריכים כי ראש הממשלה יודיע על כך באופן רשמי כבר בימים הקרובים ולא ימתין לפתיחת מושב החורף של הכנסת באמצע אוקטובר.
אמש (ג') הודה ראש הממשלה, בנימין נתניהו, כי אם לא יתגבש רוב לתקציב, הוא יקדים את הבחירות, אולם במפלגות הקואליציה דוחים את האפשרות שרה"מ עדיין מתלבט. בכירים בש"ס אמרו אתמול לאחר פגישת נתניהו ויו"ר ש"ס, אלי ישי, כי הפגישה נועדה "לצורכי נימוסין" בלבד. גם בישראל ביתנו ובמפלגת העצמאות טוענים כי לא מתקיים עמן כל משא ומתן על התקציב.
בסביבתו של ראש הממשלה מבדרים על שני מניעים להקדמת הבחירות: האחת, אחרי בחירתו המחודשת של ברק אובמה לנשיא ארה"ב, מערכת היחסים עם ישראל רק תידרדר ולכן מוטב להציב עובדות בשטח ולקבע את נתניהו כמנהיג חזק שקיבל מחדש את אמון הציבור הישראלי; והשנייה גורסת כי המצב הכלכלי רע ילך וירע, ולכן גם מסיבה זו ככל שיוקדמו הבחירות כך יוטב לליכוד ולנתניהו. ברקע מבינים בלשכת נתניהו שככל שיידחו הבחירות, יהיה יותר זמן התארגנות למפלגות החדשות.
שטייניץ חטף אש
על רקע הדריכות במערכת הפוליטית לקראת ההכרזה הרשמית על הקדמת הבחירות, החריף היום הקרע בין נתניהו לברק. לאחר שאמש בעיתוי מפתיע דיווחו שני ערוצי הטלוויזיה, 2 ו-10, במהדורות החדשות המרכזיות שלהם, ידיעות שכביכול הודלפו משיחה שניהל נתניהו עם שר האוצר נגד ברק וכי ברק ביקש שריון בליכוד, יצאו היום שרים וחברי כנסת מהליכוד דווקא נגד שטייניץ והאשימו אותו בניסיון לסכסך בין ראש הממשלה לשר הביטחון.
"ראש הממשלה חזר כל כך חזק מהנאום באו"ם, לא ברור למה הוא היה צריך להיגרר לשטויות האלה, שבסופו של דבר רק פוגעות בליכוד ומחלישות אותו", אמרו בשיחות סגורות. לטענת חלק מהם, שטייניץ שואף לכך שנתניהו ילך עוד צעד קדימה ויפטר את ברק. "שטייניץ עשה לנו נזק נורא, מדובר באג'נדות פרטיות שלו ולא של הליכוד. הוא צריך לדעת להפריד בין מאווים למציאות", הוסיפו.
במפלגת העצמאות מאמינים כי הנזק שנגרם כבר לא יתוקן לפני הבחירות. מקורבו של ברק, השר שלום שמחון, הגיב לדברים ויצא במתקפה על שטייניץ. בראיון בגלי צה"ל כינה שמחון את שר האוצר "פודל של נתניהו".
בהודעה שפרסמה לשכתו של ברק בתגובה נכתב כי "השר ברק פועל הן בישראל והן בארצות הברית על-פי עמדות הממשלה, ועל מנת להוריד מתחים ולחזק את התמיכה האמריקנית בביטחון ישראל. בחמש השנים האחרונות, שבהן מכהן ברק כשר ביטחון, התגבשו יחסים מיוחדים בין הממסד הביטחוני הישראלי לאמריקני, ואלה תורמים ישירות לביטחון ולאינטרסים של ישראל".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.