התקפה "כירורגית" מהאוויר על מתקנים גרעיניים באיראן, שתימשך זמן קצר ביותר, אולי כמה שעות, היא אחת מהאופציות שנבחנות עתה במגעים בין הממשל לגורמים ישראליים. כך טוען מאמר באתר של פורין פוליסי מגזין, מאת דייוויד רותקופף, מנכ"ל המגזין ואחד מכתביו הבכירים.
למרות כל הדרמות לפני העצרת הכללית של או"ם, הן הבית הלבן והן פקידים ישראליים אומרים עתה, שבמגעים מאחורי הקלעים הושגה בימים האחרונים התקרבות בין שני הצדדים בסוגיית איראן, נאמר במאמר.
טרם הושגה הסכמה מדוייקת בשאלה מה יהיה בדיוק הקו האדום, כלומר הסימן שאיראן הגיעה לשלב מסויים בפיתוח נשק גרעיני שמחייב פעולה צבאית, אך האופציה הצבאית שדוחפים הישראלים היא בעלת היקף מוגבל במידה משמעותית וכרוכה בהרבה פחות סיכונים מאשר אופציות צבאיות אחרות שנדונו בפומבי, אומר "פורין פוליסי".
לדברי מקור המקורב לדיונים, שמצוטט באתר, הפעולה ששני הצדדים רואים עתה כאופציה בעלת הסיכוי הגדול ביותר להתבצע היא "התקפה ישראלית-אמריקנית כירורגית נגד מתקני ההעשרה האיראניים".
ההתקפה עשויה להימשך רק "כמה שעות", במקרה הטוב, ובסך הכל מדובר ב"יום או יומיים", אמר המקור. היא תתנהל מהאוויר ותבוצע בעיקר ע"י מפציצים בתמיכה של מל"טים.
חסידי הגישה הזו טוענים שלא זו בלבד שהיא תהיה קבילה יותר מבחינה פוליטית בארה"ב, אלא שיהיו לה השפעות חיוביות על המזה"ת כולו, אם, כמובן, היא תוכתר בהצלחה, כלומר תשמיד את מתקני ההעשרה, תחזיר את מחוגי השעון הגרעיני האיראני כמה שנים אחורה ותסתיים בלי אבידות בנפש בקרב אזרחים.
אחד מחסידי האופציה הזו טוען, שהתקפה כזו עלולה לשנות את פני האזור: היא תציל את סוריה, עיראק ולבנון מהידרדרות, תתניע את תהליך השלום בין ישראל לפלסטינים, תשפר את מצב הביטחון במפרץ הפרסי, תשלח מסר חד-משמעי לרוסיה ולסין ותבטיח את עליית ארה"ב באזור למשך עשרות שנים.
בעוד שגישה כזו תצמצם את העלויות השליליות שעלולות לנבוע מפעולות ממושכות יותר, ישראל לבדה לא תוכל להוציאה אל הפועל, אומר "פורין פוליסי". כדי לפגוע במתקנים האיראניים שקבורים מתחת לפני הקרקע, כמו המתקן בפורדו, יהיה צורך בתחמושת מנתצת בונקרים בגדלים ששום מטוס ישראלי לא יוכל לשאת. ארה"ב חייבת אפוא לבצע את הפעולה, לבדה או בשת"פ עם ישראל ומדינות אחרות.
המאמר קושר את האופציה הצבאית המוגבלת שנדונה עתה לנאומו של מיט רומני, המועמד הרפובליקני לנשיאות, על נושאי חוץ. בנאומו טען רומני, שמאמציו של ממשל אובמה לרסן את איראן לא צלחו. אם יהיה ברור שהאופציה העיקרית שנבחנת עתה היא תקיפה כירורגית מוגבלת, טוען המאמר, אזי האיום האמריקני של שימוש בכוח יהיה הרבה יותר אמין.
מדוע? מפני שייוצר רושם שזה סוג של סיכון שהנשיא אובמה יהיה מוכן לקבל. לכן, עצם קיומה של האופציה הזו ישמש אמצעי לחץ נוסף שעשוי לסייע למאמצים הדיפלומטיים מול טהראן. במילים אחרות: התפיסה הציבורית של אופציה צבאית מוגבלת בת-ביצוע עשויה לשמש אמצעי לחץ יעיל יותר מאשר איומים בפעולה צבאית נרחבת יותר, איומים שהאיראנים יחשבו שאינם בני ביצוע.
על רקע זה, ובהתחשב בהתקדמות שהושגה בשבועיים שחלפו בין ישראל לארה"ב בסוגיית איראן, ייתכן שהדרך הקלה ביותר מבחינת הבית הלבן להדוף את האשמות רומני היא פשוט להודיע לאיראן מה האופציות שנבחנות עתה בוושינגטון. לא היקף הפעולה המתוכננת, אלא הסבירות שהיא תוצא אל הפועל יהפכו את האיום הצבאי למכשיר דיפלוטי יעיל, ואולי גם מכשיר יעיל לנשיא במאבקו להישאר בבית הלבן, אומר "פורין פוליסי".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.