"שערי ריבית" חוזרת לתמחר את נכסי הגופים המוסדיים

לאחר שהעליון ביטל את מכרז האוצר לתמחור נכסי המוסדיים הלא-סחירים

יותר משנתיים לאחר פרסום תוצאות מכרז שספג ביקורת יוצאת דופן מבית המשפט העליון, התקפל אגף שוק ההון, ביטוח וחיסכון באוצר, ובחר בחברת "שערי ריבית" לאחראית על תמחור הנכסים הלא סחירים בתיקי ההשקעות של הגופים המוסדיים.

בכך הפך האוצר את תוצאות המכרז המקורי, שבוטל על-ידי ביהמ"ש העליון בשבתו כבימ"ש לערעורים בעניינים מנהליים, ושבמסגרתו זכתה חברת "מרווח הוגן". שווי ההתקשרות נאמד בעשרות מיליוני שקלים לכל אורכו. ההתקשרות היא לתקופה של ארבע שנים, עם אופציה להארכה בשש שנים נוספות.

באוצר ציינו היום, כי "שערי ריבית זכתה במכרז להקמה ותפעול מאגר ציטוטי מחירים ושערי ריבית לגופים מוסדיים, לשערוך נכסי חוב לא סחירים (אג"ח הלוואות, פיקדונות וכו')... למכרז הוגשו חמש הצעות, שאותן בחנה בין היתר ועדת מומחים, שכללה מומחים חיצוניים מתחומי המימון ושוק ההון, וכן נציגי גופים מוסדיים". "מרווח הוגן" הגישה הצעה גם במכרז הנוכחי, אך לא זכתה בו.

מדובר במכרז משמעותי עבור כל חוסך לפנסיה בישראל, שבמסגרתו הזוכה תשערך לגופים המוסדיים - מנהלי חסכונות הציבור - את הנכסים לא סחירים שבידיהם, כך שלמעשה היא זו שקובעת בזמן אמת את השווי היומי של כל הנכסים הללו עבור הציבור.

מטרת השערוך היא להציג את הנכסים הלא סחירים בתיקי המוסדיים לפי השווי ה"אמיתי" שלהם בזמן אמת, ולהבטיח שצבירת הרווחים (או ההפסדים) לחשבונות העמיתים והמבוטחים תשקף באופן הנכון ביותר את הערך הכלכלי האקטואלי הטמון בהם. כלומר, להחלטות השערוך הללו עשויות להיות השפעות ממשיות על הזכויות הפנסיוניות של הציבור.

עד 2005 לא בוצע שערוך נכסים לא סחירים, והם שוערכו לפי שיטת העלות המתואמת. באפריל 2005 הוקם מאגר ציטוטי מחירים לנכסים לא סחירים, ושערי ריבית זכתה במכרז הראשון לתפעולו. החברה היא שותפות בין פאהן קנה יועצים וחברת פרדיקטה ונטרא ייעוץ כלכלי, והיא מנוהלת בידי רו"ח שלומי ברטוב.

ב-2009 יצא האוצר במכרז נוסף בו זכתה "מרווח הוגן", שמוחזקת בידי חברת אופטימייז ניהול סיכונים של פרופ' צבי וינר, "הישגים תכנה" של אריק סורוצקין, ונסים כהן, לשעבר סגן בכיר לממונה על שוק ההון.בעקבות זכיית מרווח הוגן, פנתה שערי ריבית לביהמ"ש המחוזי, בטענה שהיו ניגודי עניינים חריפים במכרז האוצר. ביהמ"ש המחוזי אישר את תוצאות המכרז. ואולם, שערי ריבית ערערה לביהמ"ש העליון, שכאמור הפך את ההחלטה.