תמי רוה מגיעה לראיון מיד אחרי ישיבת דירקטוריון של חדשות 2 ולא מפסיקה להיאנח. בדיון שטחו הזכייניות בפני נציגי הציבור תמונת מצב של שוק הטלוויזיה ושוק הפרסום, וזה לא נראה טוב. השנה הבאה, הבהירו אבי ניר מקשת ואבי צבי מרשת ליושבת הראש, תהיה רעה מאוד כלכלית. "שמענו תחזית מאוד עגומה", היא אומרת בקול שקט, "התחזית שלנו לא טובה לחודשים הקרובים ולשנה הקרובה. לטענת הזכייניות, החברות הגדולות לא כוללות בתקציביהן לשנה הבאה תקציבי פרסום. זה מהפך של ממש בתחום שפוגע קשות מאוד בזכייניות ויפגע קשות גם בנו. אנחנו ממש במצב קשה".
- איך זה בא לידי ביטוי?
"כרגע עדיין לא. אלה דיבורים של הזמן האחרון, למרות שקיצצנו השנה בתקציבים. אנשים יצאו לחופשות כפויות, קוצצו משכורות והסעות, חוזים עם סוכנויות הידיעות. היו קיצוצים משמעותיים, ונצטרך להיערך שוב לקיצוץ. המצב הקשה ששוק התקשורת כולו מצוי בו לא פסח גם עלינו".
- ואתם החברה החזקה בישראל.
"אנחנו הארזים וגם בנו נפלה שלהבת. ממש ככה. לא נערכנו לנושא הבחירות ונצטרך לדבר על זה".
במהלך שנת 2012, שנה קשה לתקשורת הישראלית, קיצצה חברת החדשות עד 15% משכר בכיריה, ובהם העיתונאים הבולטים, והפסיקה כמעט לחלוטין שימוש בעובדי פרילנס. על-פי הסקירה שקיבלה רוה, זו עשויה להיות רק ההתחלה. "לא נשארו לנו שכבות שומן שאפשר לחתוך בהן. נצטרך לחתוך בבשר החי אם לא תהיה ברירה. צריך לזכור שחברת החדשות של ערוץ 2 היא החברה עם הרייטינג הכי גבוה וממוצע המשכורות הנמוך ביותר בשוק".
- גם של הטאלנטים הבכירים?
"אז יש כמה טאלנטים בכירים שמרוויחים טוב, אבל אני מדברת על ממוצע. הממוצע של כתבים הוא 8,000-9,000 שקל ויש גם כמה שמרוויחים 12-13 אלף. טאלנטים זה סיפור אחר. אבל כמה כאלה יש? לא הרבה".
- ואחרי כל הקיצוצים האלה, אנחנו מקבלים את החדשות הכי טובות שהיינו יכולים לקבל?
"אנחנו משתדלים לתת את החדשות הכי טובות שאנחנו יכולים לייצר באילוצים שאנחנו מצויים בהם. אנחנו יכולים לקבל חדשות יותר טובות, יותר תחקירים. היינו יכולים לקבל אולי תוכניות טובות יותר, אילו היה לנו תקציב. לדוגמה, חדשות הילדים והנוער. גדעון אוקו עורך ומגיש את זה נהדר. אנחנו משתדלים יחד עם הזכייניות להפוך את זה לרצועה יומית, אבל לא בטוח שהרשות השנייה תכיר בזה. אז יכול להיות שלא נוכל לשאת בכך".
- עלתה מחשבה לקצץ את המהדורה המרכזית?
"כרגע לא. לא את המהדורה המרכזית ולא את 'אולפן שישי'. אבל אי-אפשר לדעת. המצב באמת קשה".
- התקציב שלכם קוצץ?
"התקציב לשנה הבאה יהיה 93 מיליון שקל, זה גילם בתוכו קיצוץ קטן. וזה לפני שידענו שיהיו בחירות. נזדקק כנראה לתגבור נוסף של תקציב".
- והשדרוג הטכנולוגי שתוכנן כל כך הרבה שנים?
"השדרוג יתבצע. לכך הוקצו כספים כבר לפני הרבה מאוד זמן, בין היתר לרכישת שרת שייתר את העבודה עם קלטות. זה הכרחי".
לפני כשלושה חודשים השלימה עו"ד תמי רוה שנה בתפקיד יו"ר דירקטוריון חדשות 2. "אני מרוצה מהתפקיד", היא מכריזה. נדמה שרוה החליטה להגדיר מחדש את התפקיד המנומנם, שרגעי השיא שבו היו אחת לעשור עם מינוי מנכ"ל חדש, ולקחה את חברת החדשות כפרויקט אישי. "מרגע שהגעתי, החלטתי להכיר טוב את החברה ומיד התחלתי בהתייעצויות. ערכתי רשימה של אנשים מכל השכבות והתפקידים, מהפרשנים הבכירים ועד אחרון הצלמים, כדי לחוש את החברה. נפגשתי עם הרבה מאוד אנשים. עוד לא סיימתי".
שני יו"ר הדירקטוריון הקודמים של חברת החדשות של 2 סיימו את תפקידם בתחושת חמיצות. אקורד הסיום של יצחק לבני צרם כשהוחלט לא להאריך את כהונתו, דווקא בתקופה שבה היה צריך למנות מנכ"ל חדש. גם ד"ר יהודה לנקרי, קודמה של רוה, הודח במובן מסוים, ללא סיבה מהותית נראית לעין.
- את יודעת שזה נחשב לתפקיד כפוי טובה. למרות שהוא כביכול עצמאי, בכל זאת מצופה בו ליישר קו עם נציגי הזכייניות ומועצת הרשות השנייה.
"אני מקווה שזה לא משהו סדרתי שיעבור גם אליי. אני בינתיים מאוד נהנית מהתפקיד ואני לא מיישרת קו עם אף אחד. לא עם הזכיינים ולא עם שום גוף אחר".
לרווה קשרים עבותים בציבוריות הישראלית. מאחורי הגברת המרשימה בעלת התלתלים באדום עז שנים של עבודה במשרד המשפטים, חברות בדירקטוריונים של חברות כמו רפאל ובזק בינלאומי ופעילות פילנתרופית ענפה. החיבור שלה לדברי הימים של המדינה מתחיל באביה, עו"ד גדעון האוזנר, התובע האגדי במשפט אייכמן. הוא שהפך אותה לבת אצולה משפטית מקומית. הקשר שלה למציאות הבוערת שלנו נכרך גם בזכות הבעל יהודה רוה, מעורכי הדין המשפיעים בישראל. כיום, תפקידה הרשמי הוא יועצת למשרדו.
מיד עם מינויה לתפקיד, אחרי בדיקה ופשפוש בקורותיה, החלו גם החיפושים אחר קשריה הישנים. בארכיון אפשר למצוא ידידות עם בני הזוג נתניהו, עם משפחת שרון ואפילו הצעה (שנדחתה) מראש הממשלה אהוד אולמרט, להצטרף אליו במרוץ לראשות עיריית ירושלים.
"אולמרט הוא בהחלט ידיד", היא אומרת, "אנחנו מכירים אותו הרבה שנים. שמחתי על פסק הדין שזיכה אותו ברוב האישומים ואני מאוד גאה בנשיאת בית המשפט המחוזי בירושלים, מוסיה ארד, על החלטתה. היא חברתי הטובה זה עשרות בשנים. בעיניי, אולמרט הוא נכס אלקטורלי גדול, ולכן מובן הלחץ המופעל עליו לרוץ בבחירות. עם זאת, מהפן האישי אני מבינה את אשתו וילדיו, שלא רוצים שהוא יתמודד, ונראה לי שהייתי נוהגת כמותם".
- מה באשר לטענות על הקשר למינויך ולקשרייך עם ראש הממשלה הנוכחי?
"לא הוצנחתי לתפקיד יש מאין. שנים רבות פעלתי בתפקידים בכירים, בדירקטוריונים של חברות גדולות, בהרבה מאוד ועדות ופורומים, והכרתי בשנותיי יחד עם בעלי הרבה מאוד אנשי ציבור, חלקם גם פוליטיקאים. במסגרת זו אני מכירה את ראש הממשלה הנוכחי ואת אשתו. ומכאן ועד להגיד שהם יכולים להשפיע עליי בתפקידי? זו עזות מצח".
- כלומר, אלה לא יחסים, זו היכרות.
"היכרות, כמו שאמרתי, כמו עם רבים וטובים אחרים".
- ובכל זאת, הגעת לנחם את ראש הממשלה בשבעה על אביו.
"הייתי בשבעה. נכון. כמו הרבה אלפים".
"אסור שלחברה תהיה אג'נדה"
בישיבת הדירקטוריון האחרונה שנכחה בה רוה הופיע גם נציב תלונות הציבור. ושוב היו"ר מרוצה. "היו מעט מאוד תלונות על החדשות. בפעם הקודמת זה היה עניין התרגום של יונית לוי את נאום ראש הממשלה (לוי ספגה ביקורת על שהוסיפה משפט משלה לתרגום סימולטני של נאום ראש הממשלה באו"ם - ל"א), הפעם זה לא היה נגדה, אלא נגד צילומי כלב שהולבש במדי צה"ל. אבל התנצלנו עוד לפני שהייתה מעורבות של הרשות השנייה".
- מה עמדתך על סיפור יונית והתרגום?
"יונית היא לא קריינית, היא עיתונאית. עיתונאי רשאי גם להביע עמדה, בייחוד שהיא הביעה עמדה בשני הצדדים. זה היה בהחלט מאוזן. לא צריך להתרגש. אני אוהבת את יונית".
- יש לך פגישות אישיות איתה?
"כן. אנחנו מחליפות ס-מ-ס מדי פעם ואני מבקשת ממנה רק דבר אחד: לחייך קצת יותר. אז היא עונה, 'איך אפשר לחייך עם חדשות כאלה?'. אבל היא מנסה. היא מקצועית ביותר".
- זה נכון, לדעתך, שעיתונאים ומגישי טלוויזיה יביעו עמדות אישיות בשידור?
"צריכים להיות פרשנים שיכולים להביע את דעותיהם. אבל כחברת חדשות, אסור שלחברה תהיה אג'נדה של ימין או של שמאל. היא צריכה להיות פלורליסטית. זהו גם בעצם תפקידנו כנציגי ציבור שצריכים לפקח שהחדשות תהיינה שקולות, מאוזנות והוגנות".
- את מבחינה לפעמים בחציית קו שמטרידה אותך?
"ממש לא".
- מה עם "אולפן שישי", ימונה מגיש?
"בינתיים, דני קושמרו מחזיק יפה מאוד בכיסאו של יאיר לפיד, ויש רייטינג גבוה ביותר ל'אולפן שישי'. דני הוא מגיש מצוין. יכול להיות שימשיכו לבדוק עוד מועמדים נוספים, ואני מניחה שישתפו אותנו".
*** הכתבה המלאה - במגזין "פירמה"
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.