לגזור ולשמור: כללי הזהב שכל משקיע חייב לשנן לעצמו

במגזין הכלכלי The Motley Fool ערכו רשימה של כללים שיכולים לסייע לכל משקיע להתמודד עם תהליך ההשקעות המורכב ■ בין הכללים: היזהרו מה"מומחים הגדולים", אל תנסו לחזות את העתיד ותחסכו לפנסיה

בעוד הכלכלה הגלובלית נמצאת בצומת היסטורית שתכריע לאן מועדות פניה בשנים הבאות, משקיעים רבים אינם יודעים כיצד להתמודד עם הטלטלות בשוקי המניות. המגזין הכלכלי מוטלי פול (The Motley Fool) פרסם רשימה של כללים במטרה לסייע לכל משקיע להתמודד עם תהליך קבלת ההחלטות העובר עליו ו"להפוך את עולם ההשקעות לטוב יותר".

1. היזהרו מכל "המומחים" - מורגן האוסל, הכותב עבור המגזין, מציין כי וול סטריט היא פשוט מגנט עבור הסטודנטים החכמים ביותר שסיימו את לימודיהם בהצטיינות ופנו לתחום הפיננסי משום שהם מעוניינים להפוך את העולם לטוב יותר, מבחינת הקצאת המשאבים, ועל הדרך מעוניינים גם להיות עשירים.

"הדרך המהירה מבחינתם להיות 'וורן באפט הבא' היא למצוא אנשים שיסכימו לשלם להם עמלות גבוהות עבור מוצרים פיננסים שלעיתים נדירות מצליחים להכות את המדדים". במילים אחרות, האוסל ממליץ לכם להיזהר מאותם "מומחים" הממליצים לכם על מוצרים פיננסים שונים וגובים על כך עמלות שערוריות.

2. אל תנסו לחזות את העתיד - האוסל טוען שאין טעם לנסות לחזות את העתיד ולהיזהר מאלו שכן מנסים. "רק לפני פחות מעשור יוון הייתה חזקה, רוסיה הייתה בפשיטת רגל, חבית נפט עלתה 13 דולר ו-AOL שלטה באינטרנט. באותה תקופה, הכלכלנים שנחשבו לחכמים טענו בעבר שממשלת ארה"ב תשלם את החוב הלאומי לכל היותר עד שנת 2009". האוסל ממליץ להתמודד עם השינויים בעתיד מאשר לנסות לחזות אותם.

3. חיסכון לא פחות חשוב מהשקעות - לפי נתונים של חברת ConvergEx, רק 58% מהאוכלוסיה בארה"ב חוסכת לפרישה, ול-60% מהחוסכים מגיעים לפרישה עם סכום של כ-25 אלף דולר בלבד. "אנשים מתרכזים ונלחצים יותר מההשקעות שהם מבצעים, משיגים תשואות נמוכות או צוברים הפסדים, במקום לדאוג לפנסיה".

4. לסנן את החדשות הכלכליות - "מעגל חדשות של 24 שעות נועד לאנשים שלא יכולים לראות קדימה יותר מ-24 שעות", אומר האוסל ומציין כי את החדשות החשובות באמת, כגון מגמת העלייה בתפוקת האנרגיה של ארה"ב בקושי מוזכרות בחדשות, ואילו ירידה של כ-20 נקודות במדד הדאו היא "חדשה מתפרצת שכולם חייבים לקרוא". לכן, האוסל טוען שיש לסנן היטב את החדשות המופיעות בעיתונים ובאתרים הכלכליים, כדי להבין מה באמת חשוב ליצירת התמונה הכוללת.

5. אינטליגנציה רגשית חשובה יותר - "השקעות זה לא משחק שבו האנשים עם האינטילגנציה הגבוהה יותר מנצחים את אלו עם האינטלגנציה הנמוך יותר. המשקיעים המצליחים ביותר הם אלו שיודעים את המגבלות שלהם, שומרים על קור רוח ובעלי משמעת עצמית גבוהה", אמר בהקשר זה גורו ההשקעות וורן באפט.

6. דברו על ההשקעות שלכם - האוסל טוען כי תהליך ההשקעות מערב בתוכו מגוון רחב של רגשות כגון בלבול, עצבנות, התרגשות וחרדה. לכן, כדאי לכם לדבר על הכוונות שלכם עם חבר קרוב או יועץ השקעות לפני שאתם מוציאים לפועל מהלכים גדולים.

7. מה שהיה הוא לא בהכרח מה שיהיה - האוסל טוען כי אם מניה מסויימת עלתה בעבר זה לא אומר שהיא תמשיך לעלות גם בעתיד. כלומר, ביצועי המניות בעבר הם אינם חלק מהשיקול אם לרכוש או לא לרכוש אותם. אז מה הן מערכת השיקולים? מניות של חברות שאתם מבינים בהן, בעלות יתרון תחרותי, בעלות מחיר אטרקטיבי ביחס לשווי שלהן.