אכזבה קשה נוספת למשקיעים ברישיונות "שרה" ו"מירה". לאחר הכישלון בקידוח "מירה", ממצאים ראשוניים שנאספו בשכבת המטרה של קידוח "שרה", אליה הגיע הקידוח בסוף השבוע, מעלים כי לא נמצאו סימני גז משמעותיים. בכך ירדו ככל הנראה לטימיון 60 מיליון דולר נוספים שהושקעו בקידוח "שרה".
כזכור גם קידוח "מירה" שבו תלו תקוות רבות התגלה כיבש לאחר שהושקעו בו כ-100 מיליון דולר, על-פי האומדן המקורי. לאחר סיום קידוח "מירה" מיהרו בעלי הרישיון, הכשרה אנרגיה של עופר נמרודי, שותפות מודיעין ו-IPC לקדוח ברשיון "שרה" שבו קיוו לגלות 0.8 טריליון רגל מעוקבת גז טבעי (TCF). כאמור גם "שרה" מצטייר בשלב זה כקידוח יבש.
בהודעה לבורסה שפורסמה במוצ"ש על ידי הכשרת אנרגיה נכתב כי: הקידוח הגיע לעומקו הסופי (כ-3,928 מטר). במהלך הקידוח המפעיל ביצע בקידוח בדיקות לוגים תוך כדי קדיחה בהם לא נמצאו סימני פטרוליום משמעותיים. על פי מידע שמסר המפעיל לשותפים ברישיון, נמצאו בקידוח חולות באיכות גבוהה אך רווים במים בנקודת הקידוח".
גם צחי סולטן, מבעלי מודיעין, התייחס במוצ"ש לכישלון הקידוח. "אין ספק כי מדובר באכזבה גדולה לשותפים, למשקיעים ולמשק הישראלי כולו. לצערנו קידוח יבש הוא חלק מהסיכון הקיים בפעילות אקספלורציה. האסטרטגיה של מודיעין בשלושת השנים האחרונות, היתה ליצור פורטפוליו מפוזר של רישיונות ימיים למטרות גז ונפט, במגוון אזורים גיאולוגים באגן הלבנטיני", אמר סולטן. "מלבד שרה ומירה, למודיעין אחזקה ברישיונות ב-OIL OLAY: גבריאלה, ים חדרה ואופציה ביצחק".
סולטן המשיך ואמר: "רישיון גבריאלה נקדח בעבר ונתגלה בו נפט באיכות גבוהה. עפ"י האומדן הטוב ביותר בדוח המשאבים המותנים והפרוספקטיביים של NSAI, ברישיון גבריאלה פוטנציאל לכ- 250 חביות שווה ערך נפט, מתוכם משאבים מותנים בהיקף של כ- 110 מ' חביות נפט. כמו כן, למודיעין אחזקה ברישיון שמשון בו נמצא מבנה של תעלה שעל פי האומדן הטוב ביותר בדוח המשאבים המותנים מכיל 0.55 TCF גז ויתכן ומשתרע גם לרישיונות דניאל הסמוכים. אנחנו מעריכים כי במהלך 2013 נמשיך בתהליך איתור אחר שותף אסטרטגי לרישיונות גבריאלה וים חדרה ובקידוחי האקספלורציה למטרות נפט".
הכשרה אנרגיה ו-IPC חשופות במיוחד לתוצאות הקידוח בעוד שמודיעין נהנית מהגנה מסויימת בשל פיזור אחזקותיה על-פני רישיונות רבים יחסית. התוצאות הראשוניות ב"שרה" תואמות הערכות של גיאולוגים שאינם קשורים לשותפים בקידוח. גיאולוגים אלה ציינו כי ל"שרה" חסרו מספר מאפיינים מקדמיים היכולים להעיד על הימצאות גז.
נזכיר כי בחודש שעבר, לפני תחילת הקידוח ב"שרה", התפטרו מנכ"ל הכשרה אנרגיה אוהד מראני וסגן יו"ר הקבוצה אלי כהן מחברותם בדירקטוריון מפעיל הקידוחים GGR. השניים שימשו כחברי דירקטוריון ב-GGR הקנדית לאחר שהכשרה אנרגיה הפכה בעלת שליטה בחברה בתחילת השנה. התפטרותם של מראני וכהן מ-GGR, הפעילה בהודו נומקה בזמנו ברצון להתמקד בפעילות בישראל, בין היתר לאור הבדלי השעות באזורי הפעילות השונים של GGR. יצויין כי ההתפטרות עשויה להקל על הכשרה אנרגיה למקרה שתרצה ליזום הליכים משפטיים נגד GGR.
הכישלון המסתמן ב"שרה" מתווסף, כאמור, לכישלון שחוו השותפויות ברישון "מירה" שכלל גם לא מעט תקלות במהלך הקידוח שהוביל לעלייה בעלויות הקידוח. על פי הודעה של השותפויות במהלך הקידוח ב"מירה" עלות הקידוח המתוכננת הייתה כ-80 מיליון דולר אך בשל התקלות שאירעו במהלך הקידוח העלויות עלו לקרוב ל-90 מיליון דולר.
בקידוח "מירה" הושקעו 88.5 מיליון דולר ועוד 7 מיליון דולר יידרשו כהוצאות נטישה של הקידוח. בקידוח "שרה" הושקעו לפי הערכות כ-60 מיליון דולר. הזכויות ברישיונות מתחלקות בין קבוצת הכשרה אנרגיה השולטת ב-46.5% (באמצעות עמנואל אנרגיה 22.43%, עמנואל אנרגיה - חיפושי נפט 19.16% וחברת הכשרת היישוב 5%) שותפות מודיעין של צחי סולטן וקונצרן אי.די.בי . השולטת ב-34.8% (מודיעין 29.212% ואי.די.בי 5.6%) ושותפות אי.פי.סי נפט וגז בשליטתם של מולי רבינא והווארד קופר המחזיקה ב-13.6%. המפעיל חברת GGR מחזיקה את 5% הנותרים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.