שוק איגרות החוב הקונצרניות המקומי התאפיין בחודש וחצי האחרונים (החל מ-6 בספטמבר) במגמה חיובית מובהקת, תוך צמצום משמעותי במרווחי התשואות אל מול האג"ח הממשלתיות. תופעה זו באה לידי ביטוי בהגדלת החשיפה לנכסים בעלי סיכון גבוה יותר, אחרי תקופה ארוכה שבה המשקיעים "הסתגרו" באג"ח הממשלתיות.
הירידה המהירה במרווחים של האג"ח הקונצרניות בחודש האחרון מהווה איתות ברור לכך שהביטחון מתחיל לחזור לשווקים, לפחות לעת עתה.
אם עד לפני כחודש וחצי מרווחי התשואה השנתית לפדיון של מדדי תל בונד 20 ו-40 אל מול אג''ח ממשלתית מקבילה בעלת אותו מח''מ נעו סביב 3.6% ו-3.3% בהתאמה, כיום המרווחים ירדו ועומדים על כ-1.65% ו-2% בהתאמה.
הדבר נובע, בין היתר, מסיבות טכניות של שינויים בהרכבי המדדים, אבל לא ניתן להתעלם מ"הריצה" שרשמו מדדי תל בונד 20 ו-40 בחודש וחצי האחרונים, כאשר רשמו עליות של כ-2.6% ו-4.1% בהתאמה אל מול עלייה של 1%.1 באג''ח ממשלתית כללית.
אבל הסיפור האמיתי של השוק הקונצרני מצוי דווקא באג"ח שמחוץ לתל בונד 60.
האג"ח, שנהנו בצורה המשמעותית יותר ממגמת הגדלת הסיכון ("On Risk") בשווקים, הן אלו שבדירוגים נמוכים, או ללא דירוג, אשר חלקן רשמו זינוק של עשרות אחוזים במחיריהן וירידה משמעותית במרווחים בתוך פרק זמן קצר.
איראן, אירופה ועוד ועוד
מהן הסיבות שהביאו להגדלת ביטחון המשקיעים והריצה אל נכסי הסיכון בתקופה האחרונה? חלק אקסוגניות לשוק וחלקן קשורות ישירות בשוק המקומי.
1. דחייה בסוגיה האיראנית - החשש מתקיפה ישראלית הרתיע משקיעים מקומיים וזרים כאחד - דבר שיצר בידול משמעותי בין מגמת העליות שרשמו האג"ח הקונצרניות בארה''ב ובאירופה לבין אלו המקומיות שהשתרכו מאחור. באחרונה השתחרר מעט "סיר הלחץ", לפחות מבחינת הלו"ז הישראלי.
2. המשך הגדלת הנזילות והדפסות הכספים מצד הבנקים המרכזיים בעולם - הודעת הפד על הרחבה כמותית נוספת, לצד הזרמת נזילות באירופה, בסין וביפן, תוך הנחה שהריבית האפסית תמשיך ללוות אותנו עוד מספר שנים, ממשיכות לתמוך במעבר מאג"ח ממשלתיות לנכסי סיכון.
3. אופטימיות זהירה לגבי המשבר האירופי - הצהרתם של מנהיגי אירופה, שיעשו כל שביכולתם לתמוך בהותרת גוש האירו על כנו, תוך סיוע מסיבי למדינות בקשיים, מגבירה את התחושה שמשבר החוב של מדינות ה-PIIGS (פורטוגל, איטליה, אירלנד, יוון וספרד) יישאר תחת שליטה.
4. מחירי "סוף עונה" בחלק מהאג"ח הקונצרניות - חששות המשקיעים מפני "תספורות" וגל הסדרי חוב היו גדולים עד כדי שדחקו את מחיריהן של חלק מהאיגרות לרמות מחירים נמוכות ביותר (כ-30%-40% מערך הפארי שלהן). במצב זה נכנסו קונים שראו לנגד עיניהם את הפוטנציאל להפקת רווחי הון גבוהים מאוד.
5. אירועים נקודתיים, שהתרחשו בשוק האג"ח הקונצרניות, והגבירו את ביטחון המשקיעים ש"לא הכול אבוד" - כניסתה המסיבית של קרן יורק להשקעה באג"ח של אי.די.בי פיתוח; כניסתו האפשרית של חיים סבן להשקעה בפרטנר; התחייבותם של בעלי השליטה בישראלום לכיסוי התחייבויותיה של החברה; ועמידה בהתחייבויות של אדמה ואיזי אנרגיה. כל אלה הגבירו את ביטחונם של המשקיעים, והקרינו חיובית על כל השוק באותה מידה שהבעיות קודם לכן הקרינו עליו שלילית.
6. התאוששות של שוק המניות - שוק המניות הישראלי רשם עלייה של כ-10% בחודש וחצי האחרונים. הצבענו בעבר על הקשר בין שוק המניות לשוק הקונצרני. ואכן, מהלך זה שיפר את התייחסות המשקיעים גם לאג"ח של חלק מהחברות. הדוגמה של הנסיקה במניית דסק"ש היא אולי הבולטת ביותר לגבי הקשר שבין התנהגות המניה לבין היחס של המשקיעים לאג"ח.
7. ביקושים ניכרים לקרנות הנאמנות המתמחות באפיק הקונצרני - עליית הביטחון בקרב הציבור הביאה בחודש האחרון לכניסת כספים לקרנות המתמחות בהשקעה באפיק הקונצרני.
היכן מצוי פוטנציאל הרווח?
לנוכח הצטמצמות המרווחים באג"ח הקונצרניות, עולה השאלה האם נכון להמשיך להשקיע בהן, או ששוררת אופטימיות יתרה? התשובה היא חיובית אך בחלקה בלבד.
לדעתנו, פוטנציאל הרווח בהשקעה במדדי התל בונד מוגבל כיום, לאחר המהלך שהם עשו. נזכיר, כי לאחר עדכון המדדים בשבוע האחרון, כמחצית משווי האג"ח הקונצרניות במדדי תל בונד 20 ו-40 נובע מאג"ח בנקאיות, שרמות המרווחים בהן הגיעו לרמות נמוכות מאוד. עם זאת, מדדים אלה בהחלט מתאימים כיום למשקיעים סולידיים שמעוניינים בסיכוי לקבל תשואה עודפת של כ-1%-2% על פני האג''ח הממשלתית.
מנגד, אנו ממשיכים להעריך, כי פוטנציאל לרווחי הון נאים עדיין מצוי דווקא מחוץ למדדי התל בונד, באג"ח בדירוגים A ומטה - במינון נמוך ותוך בחינה קפדנית וסלקטיבית, כמובן, של כל אג"ח.
מי ברצים
*** הכותבים הם יו"ר בית ההשקעות מיטב ומנהל השקעות בקופות הגמל והפנסיה של מיטב. אין לראות בכתבה המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול שינויי שוק
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.