הדולר והאירו התחזקו היום (ג') במסחר מול השקל לאחר הורדת הריבית המפתיעה אתמול על ידי בנק ישראל. הדולר התחזק בכ-0.15% ושערו היציג נקבע על 3.895 שקל לדולר, בעוד האירו רשם עלייה של 0.61% ושערו היציג נקבעו על 5.046 שקל לאירו.
בעולם נסחר האירו סביב רמה של 1.292 דולרים לאירו.
ב-ATRADE מציינים כי היום כדאי לעקוב אחרי מספר אירועי מאקרו אשר עשויים להשפיע על הכיוונים בשווקים. במהלך הסישיין האירופאי, צפוי נגיד הבנק המרכזי של אירופה לשאת נאום. באותה השעה, תפרסם ספרד את נתון התמ"ג שלה לרבעון ה-3 של השנה. הכלכלה הרביעית בגודלה בגוש האירו צפויה לרשום צמיחה שלילית של 0.4%. בארה"ב, יפורסם מדד מחירי הבתים של קייס שילר, הבודק את המחירים ב- 20 הערים הגדולות של ארה"ב. ההערכות הראשוניות מדברות על כך שהמחירים עלו בפעם השלישית ברציפות. התחזית עומדת על עליה של 1.9%, אחרי העלייה של 1.2% שחלה בחודש הקודם. אמון הצרכנים בארה"ב צפוי לרשום קריאה של 72.4% - הגבוהה ביותר מאז חודש מרץ 2008. נתון מעודד ייתן דחיפה נוספת לשווקים.
ורד יצחקי, מנכ"לית פריקו ניהול סיכונים, מציינת כי "היות ובשוק ציפו להפחתת הריבית ע"י בנק ישראל בחודש הבא, המהלך הנוכחי לא היה מגולם ברמות השערים. בשלב הנוכחי עשוי פיחות השקל להימשך אך להיות מוגבל לעבר רמת 3.94-3.95 שקלים לדולר. ברמה זו צפויים היצעים מחודשים מצד המגזר העסקי אשר יבלמו את המשך התחזקותו של הדולר. אולם יחד עם זאת חשוב לציין כי החרפה של המשבר באירופה אשר תגרור להחלשות מחודשת של היורו אל מול המטבעות המובילים בעולם, צפויה לתמוך בפיחות השקל אל מול הדולר. כך לדוגמא החלשות משמעותית בשער היורו לעבר רמת 1.25 דולר ליורו עשויה לתמוך בפיחות השקל אף לעבר 4 שקלים לדולר. בראיה לטווח הבינוני צפוי הדולר לשוב ולהחלש כאשר היצעים מצד המגזר העסקי והמשך השקעות מצד זרים בשוק המקומי תגביר את זרימת הכספים ותתמוך בייסוף השקל כאשר החלשות אל מתחת לרמת 3.87 שקלים עשויה לתמוך בהמשך ייסוף השקל לעבר רמת 3.8 שקלים ואף מתחת".
בנק ישראל כאמור הפתיע אתמול בערב: הבנק המרכזי החליט להוריד את הריבית במשק לחודש נובמבר ב-0.25% לרמה של 2% (בשוק ציפו כי הריבית תיוותר על כנה) ולהטיל מגבלות חמורות על המשכנתאות. במקביל, הכריז הבנק המרכזי על הטלת הגבלות נוספות על לקיחת משכנתאות בדמות מגבלה על שיעור המימון במשכנתאות (LTV). הוראה בנק ישראל מגבילה הן רוכשי דירה ראשונה, הן משפרי דיור והן משקיעי נדל"ן מישראל ומחו"ל - כאשר נוטלי המשכנתאות יתבקשו מעתה להגיש הצהרה על הדירות שבבעלותן.
יניב פגוט, האסטרטג הראשי של קבוצת איילון, מציין בתגובה להורדת הריבית כי "בנק ישראל ניסה ואף הצליח להפתיע את השווקים בהורדת הריבית הבלתי צפויה ולתפישתנו כזו אשר אינה מחויבת במציאות וסותרת את המטרה המוצהרת לצנן הדרגתית את שוק הדיור למגורים. נראה כי להפחתת הריבית המפתיעה בתזמון הנוכחי תהא השפעה מחממת יותר על שוק הנדל"ן המקומי מאשר ההשפעה המצרפית של הטלת ההגבלות החדשות על המינוף בשוק הדיור למגורים אשר ממוקדת בעיקר ברוכשי דירות למטרות השקעה. צעדי הבנק המרכזי צפויים לקנות עבור הממשלה החדשה שתקום עוד קצת זמן לטפל בצרה צרורה זו של מחירי נדל"ן גואים. כזכור בועת נדל"ן הפילה בשנים האחרונות כלכלות גדולות הרבה יותר מן הכלכלה הישראלית ולפיכך מדובר באיום אשר אין להקל בו ראש".
רונן מנחם, מנהל מחלקת השקעות ואסטרטגיה בבנק מזרחי טפחות: "בעקבות ירידת הריבית החודש, שניתן להסבירה כעת על ידי הקלה בסביבת המחירים ובסביבה התקציבית בארץ וכן על ידי ירידה בקצב האינפלציה והקלות מוניטאריות בחו"ל, אנו מעריכים כי הריבית תישאר מעתה לא שינוי; בתווך, יבחנו השלכות ההגבלות המוקשחות החדשות על שוק הדיור ובנק ישראל ימתין לראות אם תקציב המדינה בשנה הבא אכן ירסן את ההוצאות המוגדלות ואת החריגה הגדולה מיעד הגירעון, שהסתמנה עד כה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.