המסחר בורסות אירופה נחתם היום (ד') בירידות שערים בזמן שהמשקיעים ברחבי העולם הגיבו בין היתר לחידוש המסחר היום בוול סטריט לאחר שהושבת ביומיים האחרונים בעקבות הסופה "סנדי". באירופה נודע היום כי האבטלה בגוש האירו עלתה לשיא בחודש ספטמבר, ובנוסף נמשכים הדיונים בין המנהיגים בנוגע לגובה הקיצוץ הצפוי בתקציב של האיחוד האירופי, בעוד שרי האוצר של גוש האירו יקיימו היום שיחת ועידה בנוגע למצב ביוון. בפורטוגל צפויה להתקיים היום הצבעה בפרלמנט על תקציב המדינה לשנת 2013.
שיעור האבטלה בגוש האירו טיפס בחודש ספטמבר לרמת שיא של 11.6%, בהשוואה ל-11.5% באוגוסט. נתוני חודש אוגוסט תוקנו מעלה לאחר שהקריאה הקודמת עמדה על 11.4%. אנליסטים באירופה ציפו כי שיעור האבטלה בספטמבר יעמוד על 11.4%, כך שהתנון בפועל היה גרוע מהציפיות המוקדמות. נכון לחודש ספטמבר היו בגוש האירו 18.49 מיליון מובטלים, תוספת של כ-146 אלף איש בהשוואה לאוגוסט. בכל האיחוד האירופי ישנם 25.75 מיליון מובטלים, עלייה של 169 אלף איש מאוגוסט.
המנהיגים באירופה עדיין חלוקים בינהם בנוגע לקיצוץ בתקציב לטווח הארוך של האיחוד האירופי. בעוד שגרמניה ובריטניה דוחפות לקיצוצים גדולים שיכולים להגיע עד כדי 200 מיליארד אירו, הנציבות של האיחוד האירופי הודיעה כי התוכנית לקיצוץ של 50 מיליארד אירו מתקציב פיתוח התשתיות הינה דרסטית למדי.
בעוד שראשי המדינות מתדיינים בנוגע לתקציב של האיחוד האירופי, שרי האוצר שלהם, במיוחד של המדינות החברות בגוש האירו, יקיימו היום שיחת ועידה על מנת לדון במצב ביוון ובהתקדמות המשא ומתן בינה לבין נציגי ה"טרויקה" - המורכבת מהאיחוד האירופי, הבנק המרכזי האירופי וקרן המטבע הבינלאומית - בנוגע לקבלת נתח נוסף מחבילת החילוץ בהיקף של 31 מיליארד אירו.
למרות ההצהרות של ראש ממשלת יוון אנטוניס סמאראס מאתמול לפיהם הצדדים הגיעו להסכמה בנוגע לקיצוצים שהמדינה תצטרך לבצע כתנאי לקבלת הכסף, מבחינה רשמית, אין עדיין הסכם. נזכיר כי יוון נדרשת לבצע קיצוצים בהיקף של 11.5 מיליארד אירו כתנאי לקבלת הכספים המיוחלים, כשעל פי ההערכות אישור חבילת הקיצוצים בפרלמנט צפוי להתבצע בשבוע הבא.
נעבור לפורטוגל, מדינה נוספת ששקועה בחובות, שם צפוי הפרלמנט לאשר את תקציב המדינה לשנת 2013 שכולל תוכניות צנע נוספות. על פי ההערכות, ולמרות כל ההתנגדויות, התקציב יאושר בפרלמנט אך קרוב לוודאי שיהיו עתירות נגד התקציב החדש לבית המשפט החוקתי במדינה, מה שעלול לעכב את כניסתו לתוקף של התקציב החדש, שלא לדבר על ההתנגדות הציבוריות לתקציב החדש שעלול להוביל להמשך גל המחאות במדינה.
עליות בבורסות אסיה
יום המסחר בבורסות אסיה ננעל בעליות שערים, כשברקע ממשיכים להתבהר הנזקים הגדולים שגרמה הסופה "סנדי" בארה"ב. היום ייפתח המסחר בוול סטריט לאחר יומיים של השבתה. במסחר בחוזים על מדדי ניו-יורק נרשמת יציבות.
לאחר שנסגרו שלשום ואתמול למסחר עקב הוריקן "סנדי", צפויות הבורסות בוול סטריט לחזור היום לפעילות. על פי דיווח, בניין הבורסה ברחוב וול סטריט לא נפגע למרות ההצפות במנהטן תחתית. "זירת המסחר והבניין של בורסת ניו יורק בסדר גמור", ציין דובר ה-NYSE, שהוסיף כי הוא מצפה לפתיחה "חלקה". בינתיים, החוף המזרחי מלקק פצעים ואומד נזקים לאחר לילה של סופה קשה. לפחות 50 הרוגים נמנו עד כה בארה"ב עקב פגיעת הסופה "סנדי" בחוף המזרחי והנשיא ברק אובמה הכריז כי ניו יורק וניו ג'רזי הן "אזור מוכה אסון". מתחילתה, גבתה הסופה את חייהם של יותר מ-100 אנשים, רובם מחוץ לארצות הברית.
"ההיסטוריה מלמדת אותנו שסופות הוריקן, בדרך כלל לא גוררות אחריהן מפולת בשווקים", מציין סאם סטובל, אסטרטג בחברת ההשקעות S&P Capital IQ. במזכר חדש שפרסם, סטובל בחן כיצד הגיבו השווקים לאחר 13 האסונות הגדולים ביותר מבחינת נזקים ועלות, מאז 1965. סטובל מצא כי מדד ה-S&P 500 טיפס בממוצע בשיעור של 3.9% ב-3 החודשים שלאחר האסון טבע ו-5.8% ב-6 החודשים שלאחר האסון. "ככל הנראה השווקים מונעים יותר ע"י ארועים כלכליים גלובליים מאשר אסונות טבע מקומיים", הוא כותב.
"נתוני המאקרו מסביב לעולם ממשיכים להשתפר ויתמכו בשיפור התוצאות של החברות בהמשך, בהנחה שלא יקרה אירוע יוצא דופן שישבש את התחזיות", אמר לבלומברג אנגוס גלסקי, מנהל השקעות בסידני.
בדרום קוריאה דווח היום על שיפור של 0.8% בתפוקה התעשייתית בספטמבר, לראשונה מזה 4 חודשים.
מניית Fuji Heavy Industries, יצרנית מכוניות סובארו, מזנקת 7.5% בטוקיו לשיא של 11 שנים לאחר שהחברה העלתה את תחזית הרווח השנתית ב-40%.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.