איך זה תמיד קורה לו כשהוא בחו"ל? באופן תמוה, תמיד תופסות את נתניהו כל הפרשיות המביכות והפחות נעימות דווקא במהלך ביקורים מדיניים בחו"ל. בשני המקרים האחרונים התמזל מזלה של קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, להיות נוכחת במעמדים הפחות נוחים האלה לראש הממשלה. בינואר 2010 הגיע נתניהו עם הכביסה המלוכלכת עד ברלין, ובתום ישיבה משותפת עם ממשלת גרמניה, שעסקה בנושאים כלכליים, מדינים וביטחוניים, בחר ראש ממשלת ישראל להשיב לעיתונאים לשאלה שעוסקת באשתו ובעוזרת הבית שלה. באפריל 2011 הוא נפל על מרקל עם פרשת החשבוניות של רביב דרוקר, ובמסיבת עיתונאים משותפת הוא נאלץ להגיב לראשונה לפרשה.
הפעם זה נפל במשמרת של נשיא צרפת פרנסואה הולנד. עד פריז טס נתניהו רק בשביל לנחות ולהתעדכן בכותרות הבוקר בעיתונים שבישרו על כך שראש מטה הבחירות שלו, השר משה כחלון, שוקל להקים מפלגה חדשה. ממסיבת העיתונאים המשותפת לא ייזכר דבר זולת הניסיון של נתניהו לקעקע את אמינותו של כחלון. ואולי גם את העובדה שנתניהו דובר צרפתית לא רעה בכלל.
מי שראה את פניו חמורות הסבר של נתניהו באותם רגעים, שלל על הסף את כל תיאוריות הקונספירציה שנפוצו במולדת על תיאום בין השניים, על ניסיון לגנוב קולות ולחבור בהמשך למפלגה משותפת. אם ככה נראה תיאום - אז התכנון היה ממש גרוע. נתניהו נראה מודאג מאוד. היו גם מי שאבחנו את מצבו כהיסטרי. עוד רגע היה חוזר לארץ בשחייה. בתדרוך לעיתונאים הוא לא אמר דבר. ואם היה אומר - הוא ודאי היה ממלמל "הצילו". לא כך דמיין את מערכת הבחירות כשבחר להקדים אותה.
ההכרזה על מהלכים פוליטיים יוצרת בדרך כלל אפקט של התלהבות והם גורפים בשבועות הראשונים מספר גבוה במיוחד של מנדטים. היום (ה') ימלאו שבוע בלבד להודעת האיחוד הדרמטית של הליכוד-ביתנו וכבר הביברמנים מאבדים חמישה מנדטים. סקר שעשה מכון רפי סמית עבור "גלובס" באמצע השבוע מגלה שעל אף ועידת הליכוד המוצלחת מבחינת נתניהו, הליכוד- ביתנו צונחת ל-37 מנדטים. בליכוד וישראל ביתנו מיהרו להוציא הודעות תמיכה, אבל מתברר שרק 67% ממצביעי הליכוד ציינו שהם תומכים ברעיון, ובקרב מצביעי ישראל ביתנו מגיע מספרם ל-73%.
רק לפני שבועיים, בסקר "גלובס", הם היו שווים יחד 42. הקלישאה שבפוליטיקה השלם נמוך מסך חלקיו, במקרה הזה מתממשת. שליש מהנשאלים (29%) בסקר חושבים שרעיון האיחוד הוא לא כזה מוצלח והם בכלל מתנגדים לו.
השאלה בסקר מי לדעתך הרוויח יותר מהאיחוד, ליברמן או נתניהו, מאמתת בעיקר קלישאה נוספת: הדשא של השכן ירוק יותר. בקרב מצביעי הליכוד חושבים 40% שזהו ליברמן, ובישראל ביתנו משוכנעים 40% שנתניהו הוא המרוויח העיקרי.
כשמוסיפים למשוואה הזו מפלגה בראשות כחלון, העסק נראה הרבה פחות טוב, ונתניהו וליברמן זוכים בקושי ל-32 מנדטים. גם אם כחלון רק נהנה מההמולה ובסופו של דבר יחליט שלא להקים מפלגה, הוא גורם נזק רב לליכוד. כשיו"ר מרכז הליכוד ויו"ר מטה הבחירות עומד ומשליך אבנים על קירות הזכוכית שמקיפים אותו, הזכוכיות נכנסות גם לתוך הבית פנימה. כחלון, שעדיין ממשיך להחזיק בשני התפקידים, מלבה את הבערה באמצעות שתיקה, וכל עוד האפשרות הזו נותרת על הפרק, גם מי שהוא משמש יו"ר המטה שלו - נפגע.
קדימה לאן
בעוד בליכוד ביתנו חלוקים בשאלת המרוויח מהאיחוד, במפלגת העבודה התמונה די ברורה ונראה ששלי יחימוביץ' היא הזוכה. בניגוד להערכות שמצביעי הליכוד המתון ייבהלו מהאיחוד ויעתיקו את ביתם למרכז וללפיד, מאבדת "יש עתיד" (13) עוד מנדט מהחודש הקודם. נראה שהדמויות החדשות ברשימה לא מצליחות להלהיב את הציבור וגם הניסיון של לפיד להציג סדר יום מדיני, בדיוק בשבוע שבו קיבלנו עוד הוכחה שהפוטנציאל נמצא בנושא החברתי, הפך ללא רלוונטי.
בעוד יחימוביץ' פורצת את תקרת הזכוכית ועולה ל-22 מנדטים, קדימה (3) הולכת ונעלמת. יש סבירות גבוהה מאוד שאם הבחירות היו נערכות היום, היא לא הייתה עוברת את אחוז החסימה. אם זה יימשך ככה, קדימה תיעלם.
היום (ה') אחר הצהריים צפויה המפלגה לכנס מסיבת עיתונאים להצגת הקמפיין. נתניהו יוצג בו כהססן, ליברמן כפירומן. עד השבוע האחרון בית קדימה בפתח תקווה היה נטוש לחלוטין. בימים האחרונים הצליחו מנהל הקמפיין מוטי מורל והאסטרטג איל ארד להפיח בו חיים ולשכנע את חברי הכנסת של הסיעה המרוסקת שהם יוצאים לדרך חדשה. מהיום לא תוזכר המחאה החברתית בקדימה, גם לא השוויון בנטל. הנישות האלה תפוסות על ידי יחימוביץ' ולפיד. מופז החל מהיום חוזר להיות מר ביטחון.
על רקע התקוות המחודשות שנטעו בחברי הסיעה, נעשה ניסיון בימים האחרונים לגייס תמיכה של ראשי ערים במודעות תמיכה באהוד אולמרט כמתאים ביותר להוביל את המפלגה. אולמרט ביקש להשהות את הפרסום. שתי הלשכות, מופז-אולמרט, שנמצאות בקשר הדוק, קיבלו עוד החלטה - מופז לא יוצג בינתיים כמנהיג המפלגה, עד הודעה חדשה. שמועות עקשניות גורסות שלבני ואולמרט נפגשו הלילה בפעם השנייה לתיאומים אחרונים. אף אחד מהם לא מוכן להמר שבמסיבת העיתונאים הם יקפצו מהעוגה.
האם אמסלם ישחזר את הצלחת הגמלאים?
כמעט עד הרגע האחרון של בחירות 2006, אף אחד לא שם לב למפלגת הגמלאים. המפלגה, שהחלה את דרכה כמעט ללא תקציב פרסום, הפכה להפתעה הגדולה ביותר כשזכתה במפתיע ב-7 מנדטים, מעל ומעבר לכל תחזית בסקרים. שיעורי ההצבעה המפתיעים לגמלאים בקרב צעירים, שאינם קהל היעד הטבעי שלה, הוסברו כהצבעת מחאה נגד המדיניות הכלכלית שפגעה בשכבות החלשות וכביטוי של ייאוש.
במידה רבה מאוד, הרב חיים אמסלם, שפרש מש"ס ומתמודד במסגרת מפלגת "עם שלם", מועמד לתפוס את נישת הפתעת הבחירות הנוכחיות. מסקר שערך מכון רפי סמית עבור "גלובס" עולה ש-9% רואים במפלגה בראשות אמסלם דבר חיובי והם אף ישקלו לתמוך בו. בעוד יחימוביץ', לפיד, לבני ואולמרט מתקוטטים בינם לבין עצמם מי יעמוד בראש מפלגת שמאל-מרכז וגורמים בעיקר לבחילה ולייאוש בקרב מצביעים פוטנציאליים, נראה אמסלם כפתרון לא רע.
התופעה הייחודית הזו של חרדי אמיץ שהעז לצאת נגד ש"ס, שקורא לגיוס בני ישיבות, לשינוי הגיור, לחיוב לימודי ליבה, ליציאת חרדים לעבודה, סוחפת אחריה לא מעט גם במגזר החילוני וגם בחרדי, ש-13% ממנו ציינו שישקלו להצביע עבורו. לא תהיה השפלה גדולה מזו לש"ס. אחד המחזות הפחות נעימים לדרעי ולישי יהיה לראות את אמסלם מסתובב במדרונות הכנסת אחרי שש"ס סילקה אותו משורותיה.
אמסלם מחוזר על ידי כל מיני תרכובות פוליטיות אפשריות. השבוע נעשה ניסיון לצרפו לקדימה, שם חשבו שאמסלם יהיה הרב-מחמד שלהם, הקונטרה לרב שי פירון, מספר 2 של לפיד. במהלך השבוע אפילו התנהלו עמו מגעים רציניים, שכללו פגישה עם ישראל חסון, ראש המטה של מופז, בכנסת השוממה. המגעים, שלא הבשילו לידי הסכמה, אפשרו למפלגות אחרות לנסות לצרפו לרשימתן. גם בהקשר מפלגתו של כחלון הוזכר שמו: התשתית שהקים יכולה לשמש מפלגת מדף.
בסביבתו של אמסלם, שהבוקר הודיע על צירופו של אלעזר שטרן כמספר 2 ברשימתו, מספרים על פניות רבות של גורמים שכבר זיהו את הפוטנציאל ומעוניינים להיכנס לרשימה או לעזור בקמפיין. כרגע הוא רק בתחילת דרכו. הנתונים עוד לא מבטיחים כלום, אבל נראה שאם ייצא בקמפיין אטרקטיבי ויגביר אליו את החשיפה התקשורתית, יש לו פוטנציאל גבוה להפוך להפתעת הבחירות של 2013.
אמסלם
בחירות
אישים
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.