אפל לחברות הסלולר: קנו כ-1.5 מיליון מכשירי אייפון ב-3 שנים

ענקית הטכנולוגיה מציבה תנאים דרקוניים לכל אחת מארבע המפעילות, שחוששות מצדן מההתחייבות במציאות שנוצרה לאחר הרפורמה בתחום

לפני כשלוש שנים, מפעילות הסלולר (סלקום, פרטנר ופלאפון), התחייבו כל אחת על מכירות של כ-70 עד 100 אלף יחידות בשנה של מכשירי אייפון בארץ. בזמנו, היה מדובר על מספר דרקוני, שקשה היה להאמין שהמפעילות יעמדו בו. התוצאות שיחקו לטובות מפעילות הסלולר, ובתום שלוש שנים, סלקום, פרטנר, פלאפון והוט מובייל נמצאות במשא ומתן חדש מול ענקית הטכנולוגיה אפל. גם הפעם מדובר בהתחייבות של עשרות אלפי יחידות בשנה למשך שלוש שנים. נתון אשר מסתכם במאות אלפי יחידות בכל שנה אצל 4 מפעילות הסלולר.

גם הפעם אפל דורשת מהמפעילות הסלולריות התחייבות דומה למכירות הסמארטפונים שלה בישראל. רק שהפעם, מפעילות הסלולר חוששות יותר, כי המציאות העסקית שבה הן נמצאות השתנתה. היום, חלק משמעותי ממכירות הטלפונים מתבצע בחנויות פרטיות וברשתות אלקטרוניקה, שמביאות בקלות את מכשירי האייפון לישראל, הרבה יותר מהר ממפעילות הסלולר שעובדות באופן רשמי מול אפל. האייפון 5 נמכר בארץ כבר מסוף חודש ספטמבר, בעוד שמפעילות הסלולר אמורות לקבל אישור מכירה שלו רק בחודש הבא.

המחיר ברשתות האלקטרוניקה של האייפון 5 אומנם מוגזם, ויכול להגיע גם ל-7,000 שקל. אבל מי שממש רוצה מכשיר, כבר ידע לקנות אותו בחו"ל, בעוד ששאר הצרכנים יצטרכו לחכות שמפעילות הסלולר יביאו אותו לישראל, ואז המחיר בחנויות הפרטיות ירד בהתאם (לסביבות 4,600 שקל). בארה"ב המחיר עומד על כ-2,700 שקל.

מי תמצמץ ראשונה?

מפעילות הסלולר מסרבות להגיב בנושא המשא ומתן מול אפל, כאשר סופו עדיין לא ברור. מצד אחד, קשה להאמין שאחת ממפעילות הסלולר תוותר על מכירת האייפון, שאותו הישראלים מאוד אוהבים, בעוד שהמתחרות שלה, ימכרו אותו. מצד שני, אם מסתכלים על התנהלות המשא ומתן של מכירת האייפד, סלקום היא היחידה שרוכשת את האייפד החדש (הדגם השלישי) ישירות מאפל. המפעילות האחרות ויתרו על כך, פרט לפלאפון, שהתחילה למכור אותו תקופה ארוכה לאחר מכן.

בנוסף, צריך לזכור שאפל לא יכולה לוותר למפעילות הישראליות על התנאים שלה, אחרת, היא תצטרך להתגמש גם במדינות אחרות, דבר שהיא בוודאי לא רוצה להתחיל לעשות עכשיו.