הבחירות לנשיאות ארה"ב ייערכו מחר (ג') ושני המועמדים, ברק אובמה ומיט רומני, מנהלים מצוד אחרון אחרי בוחרים במדינות שבהן ייקבע גורל הבחירות: אוהיו (עדיין המדינה המתנדנדת בעלת החשיבות האלקטורלית הרבה ביותר), פנסילבניה, פלורידה, וויסקונסין ואייווה.
במקביל נערכים שני הצדדים למאבקים משפטיים על תקינות הליכי הבחירות בכמה מדינות. המטות של המועמדים מתכוננים לשלוח אלפי עורכי-דין לקלפיות במדינות "בעייתיות". לדברי הדמוקרטים, מדובר במדינות תחת ממשל רפובליקני שמנסות להגביל השתתפות מצביעים בתואנות שונות, לרבות העדר מסמכים מזהים, למרות שבחלק מהמדינות החוק אינו מחייב בוחרים להציג מסמכים כאלה. הדמוקרטים טוענים שצעדי הגבלת ההצבעה מתוכננים לדכא הצבעות מיעוטים שנוטים להצביע בעד הדמוקרטים.
בפלורידה, הורה המושל הרפובליקני לקצר את שעות הפתיחה של קלפיות ההצבעה המוקדמת. הניסיון מלמד שדמוקרטים מעדיפים להצביע לפני יום הבחירות הרשמי. המפלגה הדמוקרטית בפלורידה הגישה עתירה דחופה לבית-משפט במאמץ למנוע קיצוץ שעות ההצבעה. עימות משפטי על זכאות להצבעה צפוי גם באוהיו.
הרפובליקנים טוענים, שהם מנסים, בסך הכל, לשמור על טוהר הבחירות ולמנוע מעשי מרמה, ולכן בדעתם להציב משקיפים בקלפיות מסוימות כדי לוודא שכל המצביעים אכן זכאים להצביע. הדמוקרטים טוענים שצעד זה נועד להפחיד מצביעים חדשים, למשל מהגרים שזו הצבעתם הראשונה, או שחורים שאינם בקיאים בהליכי הבחירות. לכן, הם מתכננים לשלוח צוותים משפטיים משלהם כדי לפקוח עין על המשקיפים הרפובליקניים.
אנליסטים מעריכים, שההתכתשויות המשפטיות הצפויות עלולות לעכב פרסום תוצאות סופיות של הבחירות. בבחירות לנשיאות ב-2000, שבהן התמודדו ג'ורג בוש ואל גור, התעוררה מחלוקת לגבי כשרות הליכי הצבעה בפלורידה וזו גלשה לבית-משפט והגיעה עד לבית המשפט העליון. העליון פסק (לטובת בוש) ב-12 בדצמבר, יותר מחודש אחרי הבחירות. האנליסטים אומרים, שעל רקע צמידות המירוץ השנה, אין להוציא מכלל אפשרות עיכובים של ימים, אם לא שבועות, בפרסום ההתוצאות.
מירוץ צמוד
12 הסקרים הארציים שפורסמו אתמול מראה שאובמה עלה ב-1.3%, לפי בלוג ניתוחי הסקרים "538" ב"ניו יורק טיימס". שלושה מהסקרים הצביעו על עלייה של 3% או יותר: רנד קורפ., פיו (Pew) ופאבליק פוליסי פולינג (PPP). שלושה מהסקרים הצביעו על תיקו: פוליטיקו, CNN וראסמוסן וגם סקר רויטרס. שום סקר לא הצביע על יתרון לרומני.
נייט סילוור, עורך הבלוג, מציין שחלק מהסקרים נערכו בקרב מדגמים גדולים מאוד, עובדה שמקטינה את טעויות הדגימה בהם.
בשבוע שחלף הצביעו רוב הסקרים הארציים על תיקו או על יתרון קל לרומני. לדברי סילוור, עלייתו של אובמה בסקרים העדכניים אינה צריכה להפתיע. "צפינו בשבועים-שלושה האחרונים שהיתרון במירוץ עובר לאובמה בסקרים של המדינות המתנדנדות", כתב סילוור. "בימים האחרונים, נרשמו ברוב המכריע של הסקרים במדינות אלה עליות לאובמה".
על פי סילוור, יש לאובמה סיכוי של 85.5% לנצח בבחירות. הוא צפוי לצבור 306.4 אלקטורים. הסיכוי של רומני לזכות הוא 14.5%. הוא חזוי לצבור 231.6 אלקטורים. (המינימום הנדרש לזכות בנשיאות: 270 אלקטורים). רבים רואים בסילוור, סטטיסטיקאי ומתימטקאי מקצועי, הגורו של מנתחי הסקרים בארה"ב, אך רפובליקנים רבים מגדירים אותו כליברל מוטה. שדר רפובליקני הגדיר אותו כ"בדיחה".
לפי הסקר החדש של פוליטיקו, 53% מהנשאלים סבורים שאובמה יזכה בבחירות, בלי קשר להצבעתם המתוכננת של הנשאלים. הניסיון מראה, שמועמד שנתפס כמנצח אכן מנצח בבחירות. נתון מעניין נוסף בסקר זה: רומני הפסיד את כל יתרונו הניכר בקרב בוחרים עצמאיים, כלומר אלה שאינם רשומים כדמוקרטים או רפובליקנים. לפי הסקר, זוכה אובמה בתמיכת 44% מהעצמאים, ורומני - ב-43%.
במקביל, מוביל אובמה גם ברוב הסקרים במדינות המתנדנדות. מתוך 21 הסקרים במדינות אלה שפורסמו בשבת, מוביל אובמה ב-16, בשניים מוביל רומני ושלושה מצביעים על תיקו. כל הסקרים באוהאיו מצביעים על יתרון, אמנם קל, לאובמה: סקר אחד מצביע על יתרון של 4%, שני סקרים על יתרון של 2% וסקר אחד על יתרון של 1%. סקר של איפסוס-רויטרס מצביע על יתרון של 1% לרומני בקולורדו. סקר של פאלס אופיניון, החברה האם של ראסמוסן, מצביע על יתרון של 1% לרומני בפלורידה.
בראיון ב-ABC, אמר דייוויד פלאוף, ראש מסע הבחירות של אובמה, שהנשיא המכהן יזכה בבחירות. הוא ציין, שלפני כמה ימים אמר קארל רוב, אסטרטג רפובליקני, שניהל את מסע הבחירות של ג'ורג' בוש, כי אובמה הפיק תועלת מסנדי, הסופה שעשתה שמות בחוף המזרחי של ארה"ב. פלאוף, ודמוקרטים אחרים, אומרים שדברי רוב מעידים על כך שהרפובליקנים מתחילים לחפש תירוצים להפסד הצפוי שלהם מחר.
בינתיים הרחיבו הרפובליקנים את מאמציהם למדינות שנחשבו עד עתה כדמוקרטיות בטוחות, ובכללן פנסילבניה. הם טוענים, שצעד זה משקף את ביטחונו של רומני שיעלה בידו להרחיב את בסיס התמיכה בנשיאותו העתידית. אך דייוויד אקסלרוד, האסטרטג הראשי של מחנה אובמה, אמר אתמול לפוקס ניוז: "הרפובליקנים מבינים שהם נמצאים עתה במצוקה אמיתית. הם מנסים להרחיב את פרישתם מפני שהם מבינים שלא עולה בידם להתקדם במדינות כאוהיו. הם מבינים שבמדינות המתנדנדות המסורתיות ידם על התחתונה". עד עתה, לא זכה שום רפובליקן בנשיאות אם לא עלה בידו לרשום ניצחון באוהיו.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.