שטייניץ: אנחנו בעיצומה של מלחמת עולם כלכלית - ומנצחים

לפי שר האוצר, שדיבר בפורום בכירי המשק של אוניברסיטת בר-אילן, "ישראל במקום הראשון במערב עם צמיחה של 5%"

"אנחנו מצויים במתקפה כפולה: צבאית-טרוריסטית מעזה ומדינית מרמאללה, וזה קורה כמעט תמיד לקראת בחירות. לא נוכל להשלים עם זה ועלינו גם למנעה וגם להרתיע". כך אמר הבוקר שר האוצר, יובל שטייניץ, בפורום בכירי המשק של אוניברסיטת בר-אילן, שהתקיים הבוקר במסגרת כנס החורף של חבר הנאמנים ה-57.

בנושא הכלכלי, אמר שטייניץ: "בשנת 2009 עמדה האבטלה בישראל על 9.5%, בדיוק כמו בגוש האירו, כשבארה"ב עמדה האבטלה על שיעור של 9.3%. הצמיחה בישראל במחצית הראשונה של 2009 היתה שלילית, היצוא ירד ב-20% וההשקעות הריאליות היו בירידה. ישראל נפגעה בתחילת הדרך מהמשבר הגלובלי בדומה לממוצע האירופאי".

"ההערכות היו שבשנת 2010 תתייצב האבטלה ברמה של 12%-15%. אבל לא כך היה. אני גאה לומר שמאז השנה השנייה שלי בתפקיד שר האוצר ישראל מתייצבת במקום הראשון מכל מדינות המערב וצפון אמריקה עם 5% צמיחה, כך גם בשנת 2010, 2011 וגם השנה. חשוב אף יותר מכך הוא יצירת מקומות עבודה, זה שם המשחק בעולם כולו".

"בשנת 2010 ישראל תפסה מקום 1 ביצירת מקומות עבודה בהתאמה לגודל האוכלוסיה, כך גם בשנת 2011 וגם בשנה זו, ברור כבר שאנו עדיין במקום הראשון. יצרנו בשלוש השנים האחרונות 400,000 משרות חדשות, שיא בישראל שמאפשר לנו להוריד את האבטלה לממדים נמוכים יותר אפילו מהתקופה שטרם המשבר. ישראל היא המדינה המערבית היחידה שהשכר הממוצע לא רק שלא ירד, אלא עלה בשיעור של 12%, אמנם מדד אי-השוויון עדיין גבוה מאוד, אבל סוף סוף בשלוש השנים האחרונות, מאז 2010, הוא במגמת ירידה, אמנם מתונה, אך ירידה".

שר האוצר הוסיף: "סוד ההצלחה שלנו היה במדיניות אנטי-משברית, שהיא פילוסופיה שונה משל רוב מדינות המערב. האסטרטגיה שנקטנו בה היא להגדיל השקעות בכלכלה ריאלית ולבנות את המשק נוכח פני העתיד, בעוד שמדינות האחרות הממשלות הגדילו את הזרמת התקציבים כדי להזרים חמצן למשק. הגענו להכרה שאלו הם שני דברים סותרים ושמנו יהבנו על בניית המשק, ולא על הנשמתו. עברנו גם לתקציב דו-שנתי ושידרנו יציבות כלכלית ואחריות תקציבית והעברנו מסר של שמירה על מסגרת מקרו-כלכלית ברמה סבירה, שתעודד השקעות, במיוחד בתעשיית היצוא וההיי-טק שהוא קטר הצמיחה של הפעילות הכלכלית. אפילו הצלחנו לפרוץ את שערי סין, ולראשונה השקיעו הסינים בישראל 20 מיליארד שקל".

"בשלוש השנים האחרונות היתה עלייה דרמטית שמתקרבת 40% במצטבר ברמת ההשקעות ברמה הריאלית בישראל. ההשקעות הן בעיקר במגזר הפרטי, 60-50 מיליארדי שקלים.

"המשבר טרם נגמר: אירופה קורסת, ארה"ב לא נחלצה, ועדיין לפנינו בישראל קרב מגן על מקומות העבודה. זוהי מלחמת עולם כלכלית, שבה אנו מובילים את מדינות המערב ונצטרך לעבוד קשה, מתוך תעוזה לשחות נגד הזרם, כשלנו יש בעיות נוספות של יוקר מחיה ויוקר הדיור".