האם השוק הישראלי מוכן למסחר מאוחר? מסחר מאוחר (AHT, After Hours Trading) מתייחס לקנייה ומכירה של ניירות ערך לפני ואחרי שעות המסחר הרגילות בבורסה לני"ע. שתי בורסות המסחר הגדולות בארה"ב, בורסת ניו יורק (NYSE) ונאסד"ק, פועלות מהשעה 09:30 בבוקר ועד לסגירה בשעה 16:00 שעון ניו יורק. בעוד שבעבר המסחר המאוחר בארה"ב היה זמין רק עבור הגופים המוסדיים, כיום כל סוחר יכול ומוזמן להשתתף במסחר המאוחר.
התפתחות טכנולוגיית רשתות התקשורת (ECN, Electronic Communication Networks) הובילה לעידן חדש במסחר בני"ע. ה-ECN הוא ממשק רשת אלקטרוני, המאפשר למשקיעים לסחור בינם לבין עצמם בקלות של הקלקה על העכבר.
היתרון במסחר המאוחר טמון בכך שמיד עם פרסום חדשה או הודעת חברה, יכול המשקיע לנצל את המידע החדש לטובת ביצוע הוראות מיידיות בשוק ותוך ניצול פערי המחיר. בנוסף, מערכת ה-ECN מאפשרת לגופים המוסדיים לסחור בעילום שם ומבלי לחשוף את פעילותם.
לצד היתרונות, במסחר המאוחר קיימים סיכונים גדולים מאשר במסחר בשעות הבורסה הרגילות. נזילות ניירות הערך נמוכה משמעותית, ופערי המחירים בין הקונה למוכר מתרחבים ומייצרים תנודתיות גבוהה במחירי ניירות הערך. יתרה מזאת, המסחר המאוחר מתאפיין ביותר שחקנים מקצועיים, ועל המשקיע הממוצע להיזהר במעשיו.
ככל שהעולם הופך קטן ושטוח, עולם ההשקעות נהיה גלובלי יותר, והנגישות לני"ע ברחבי העולם גדלה. כיום ישראל מחזיקה כמעט במספר שיא בעולם של חברות דואליות (שנייה רק לסין) - עם 41 חברות דואליות בעלות רישום כפול בבורסות ת"א ובארה"ב. אף שכך, בישראל עדיין לא מכירים בערך המוסף שלמסחר המאוחר יש להציע עבור המשקיע המקומי.
יתרונות אלו נועדו לא רק להעניק למשקיע הישראלי את האפשרות לסחור גם לאחר שעות המסחר הרגילות, אלא גם את היכולת לענות לשינויים במחירי המניות הדואליות, הממשיכות להיסחר בבורסות ארה"ב גם אחרי שעות סגירת המסחר בתל אביב. יתרון זה חשוב במיוחד לאור העובדה שמניות אלו יכולות להיסחר בתנודתיות גבוהה אם מפורסמת הודעה בהקשר אליהן לאחר שעות המסחר (ראו בטבלה דוגמאות לפערים שנפתחו במסחר המאוחר במניות שונות בימי דיווח תוצאות הרבעון השלישי). בנוסף, המסחר המאוחר יאפשר לחברות הנסחרות לדווח על הודעות מיוחדות ודוחות רבעוניים אחרי סיום המסחר או לפניו, ובכך יחסוך את הפסקת המסחר הנהוגה בארץ בעת דיווחי חברות.
הדוגמה של מלאנוקס
נעקוב אחרי יום הדיווחים האחרון לרבעון השלישי לשנת 2012 של המניה הדואלית מלאנוקס , הנסחרת בבורסת נאסד"ק ומשתתפת גם במסחר המאוחר.
במהלך יום המסחר שקדם לפרסום הדוחות הרבעוניים, ירדה מניית מלאנוקס ב-6.45%, עקב צפי לדוחות חלשים, ונסגרה במחיר של 98.15 דולר. לאחר סגירת יום המסחר בנאסד"ק ופרסום דוחות החברה, מחיר המניה צלל בעוד כ-20% במהלך המסחר המאוחר, לסביבות 70 דולר. ביום העוקב, במהלך שעות המסחר הרגילות, מחיר המניה השלים את פער הירידות עם 20.54% ירידה, ולבסוף נסגר במחיר של 77.98 דולר.
ההשפעה והתוצאה של המסחר המאוחר בארה"ב על השוק הישראלי הייתה מיידית - מניית מלאנוקס ירדה עם פתיחת המסחר בישראל בשיעור חד, וסגרה את יום המסחר בירידה כוללת של 22.07%.
מעניין לשער מה היה קורה אילו היה מתקיים מסחר מאוחר בישראל בימי דיווח הרבעון האחרון, ומה הייתה השפעת המסחר המאוחר על מחיר מניית מלאנוקס, ועל מחירי חברות דואליות אחרות הנסחרות בבורסות ת"א וארה"ב גם יחד.
פערים
* הכותב הוא מנהל תיקי השקעות בכיר, דסק חו"ל, בפעילים ניהול תיקי השקעות
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.