ד"ר יוקון הואנג, עמית בכיר קרן קרנגי לשלום בינלאומי, כיהן בעבר כמנהל הדסק הסיני בבנק העולמי בבייג'ין ולפני כן כמנהל הדסק הרוסי והסובייטי לשעבר. מחקריו מתמקדים בתחזיות כלכליות ופיננסיות לסין והשפעתן על ארה"ב/אירופה והאזור האסיאני. ד"ר הואנג יהיה אורח ועידת ישראל לעסקים 2012. (לרישום לוועידה - לחצו כאן)
1. האם סין תעבור האטה כלכלית כמו ב-2009 או תגלוש למיתון אמיתי?
"ההאטה הנוכחית משקפת שני כוחות עיקריים: הראשון הוא ירידה ארוכת-טווח בשיעורי הצמיחה מדו-ספרתיים בעשורים האחרונים לשיעור בר-קיימא של כ-8%, והשני הוא ההשלכות של הבעיות במרחב האירו וארה"ב, שיחד צמצמו את הביקוש ליצוא מסין. הצמיחה ב-2012 תהיה כנראה סביב 7.5%, אך בשנה הבאה צריכה להיות התאוששות מתונה ל-8%. יש סיכוי קטן מאוד שסין תגלוש למיתון או ל"נחיתה כואבת" עם קצב צמיחה של 4%-3% בטווח הקרוב".
2. מהו האתגר הגדול ביותר של סין כיום?
"הקיימות הפוליטית והכלכלית. ההמשכיות הפוליטית קשורה לעליית התסיסה החברתית בגלל השחיתות והפערים המתרחבים, שמציבים לחצים על המפלגה הקומוניסטית לאמץ רפורמות. ההמשכיות הכלכלית קשורה למעבר לתהליך צמיחה מאוזן יותר, שמסתמך פחות על השקעה בתמיכה ממשלתית, ויותר על סקטור פרטי חדשני והיענות לצרכים סביבתיים".
3. מה יהיה האפקט של חילופי הגברי בממשל הסיני על הכלכלה?
"זו שיטה פוליטית שבנויה על הנהגה קולקטיבית ומדיניות יציבה. לכן לא יהיו שינויים דרמטיים בטווח הקצר שבו המנהיגים החדשים נכנסים לתפקידיהם. יסודות המדיניות הותוו בתוכנית החומש ה-12 שאומצה לפני כמה שנים ונשארה תקפה באותן כללי. עם זאת, מרבית המשקיפים מכירים בכך ששאלת המפתח היא להגדיר מחדש את תפקיד המדינה, ובמיוחד להגביל את תפקידם של החברות והבנקים הממלכתיים, כדי לאפשר למגזר הפרטי מרחב גדול יותר לשגשוג. אבל זה יחייב את ריסון השפעתן של קבוצות אינטרסים חזקות. זו תהיה הבעיה האידיאולוגית הרגישה ביותר של הממשל החדש. האתגר המעשי יותר יהיה הטיפול בעלייה בשחיתות, שאין לה פתרון קל".
4. איך היית מסכם את תוכנית החומש הסינית במשפט אחד?
"יצירת חברת הרמונית יותר של הכנסה גבוהה יותר, שיש בה איזון טוב יותר בין צורכי העם לדרישות הממשל והטבע".
5. איזו הבעיות הבאות מסוכנות יותר לסין כיום: בועת נדל"ן, פערי הכנסה או עודפי נזילות?
"בועת הנדל"ן כבר בשליטה באופן כללי, והאינפלציה מרוסנת, אבל בפערי ההכנסה לא מטפלים כמו שצריך. הבעיה נעוצה יותר בתפיסות של גישה לא שווה להזדמנויות בגלל כוחן של קבוצות האינטרסים ואי צדק חברתי, מפני שרמת החיים של כולם עלתה במידה דרמטית בעשורים האחרונים. אירועים של תסיסה חברתית מאסיבית מתרבים לאין שיעור בעשורים הללו, וההערכות מגיעות כעת ל-160,000 מקרים בשנה. סין מוציאה כיום יותר על ביטחון פנים מאשר על הצבא, אף שההתמקדות היא על התקציב הצבאי".
6. מה היית מעדיף להיות: פרופסור באוניברסיטה או יועץ לפוליטיקאים?
"לפרופסור יש יותר מרחב לעשות את מה שהוא מרגיש בהשוואה לתפקיד פוליטי".
7. מה גורם לך הכי הרבה הנאה בעבודה, ומה הכי פחות?
"עבודה במכון מחקר כמו קרנגי מאפשרת לי לבחון רעיונות שלא הייתי מגיע אליהם בעבודה בסוכנות בינלאומית כמו הבנק העולמי, שבו עבדתי שנים רבות. ממשלות וסוכנויות בינלאומיות מוגבלות על ידי המנדט שלהן ולחצים פוליטיים לנקוט עמדות מסוימות, ואילו כעת אני יכול לדבר על כל מה שאני רואה".
8. איזו עצה היית נותן לעצמך אילו היית בן 18?
"הצעירים בימינו צריכים להיות בעלי יותר תושייה וגמישות בהשוואה לדור שלי. הם צריכים לחשוב באופן הרבה יותר רחב על סוגיות, וגם להיות מוכנים לנוע הרבה יותר מהר כאשר הקריירה שלהם מקבלת תפנית בלתי צפויה".
9. למי הייתה ההשפעה הגדולה ביותר עליך?
"למנחה התזה שלי באוניברסיטת פרינסטון סר וו. ארתור לואיס שזכה בפרס נובל בכלכלה כסנדק של תחום הכלכלה ההתפתחותית. הוא לימד אותי שהאתגר החשוב ביותר בתחום המחקר הוא לשאול את השאלות הנכונות מפני שרוב המחקרים מיוסדים על טעות תפיסתית".
10. מי הכלכלן הטוב ביותר בעולם כיום, ולמה?
"הייתי אומר שיש לנו בעיה במקצוע, כי הכלכלנים הבולטים יותר מציעים השקפות מנוגדות שבמקרים רבים מדי מעוצבות על ידי אמונות אישיות או פוליטיות. זה נותן למקצוע שם רע. לכן אין לי מועמד כזה".
11. מיהו מנהל העסקים הטוב ביותר בעולם כיום?
"אין לי דעה, מלבד לציין שהטובים היום יהיו במקרים רבים מדי הכישלונות של מחר".
12. מה היית מעדיף: כסף, תהילה או פנאי?
"מה שבאמת חסר לי הוא זמן לחשוב".
13. עם איזו דמות היסטורית היית רוצה להתייעץ?
"דנג שייאו-פנג, כדי ללמוד יותר על איזון מטרות פוליטיות וכלכליות".
14. אילו היו לך מיליון דולר, היכן היית משקיע אותם?
"בתוכנית חיסכון שמרנית".
15. איזו עצה היית נותן למנהיגי ארה"ב ואירופה?
"חשבו מעבר לבוחרים שלכם, על צרכי המדינה כולה".
16. מה התחזית הכלכלית שלך לאירופה, האטה או מיתון חריף?
"אירופה מצויה בהאטה מתמשכת, ואילו ארה"ב על מסלול הבראה".
17. איך היית רוצה להיזכר?
"כמי שהיה מוכן לחשוב בצורה אחרת על דברים".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.