אחרי הרפורמה: חב' חשמל תפעל במתכונת של מרכזי רווח

רעיון מרכזי הרווח בא להחליף את מודל התיאגוד (חברות-בנות) ששימש כמתווה לרפורמה עד 2008

חברת החשמל תפעל לאחר הרפורמה במתכונת של מרכזי רווח, כאשר תחומי הייצור, החלוקה וההולכה, יוגדרו כל אחד כמרכז רווח נפרד. כך עולה ממתווה הרפורמה בחברה שהוצג אתמול (ד') ביום העיון בנושא. את המתווה הציג סגן שר האוצר, יצחק כהן, המוביל את המו"מ מטעם המדינה בשיחות מול ועד העובדים של החברה וההסתדרות. רעיון מרכזי הרווח בא להחליף את מודל התיאגוד (חברות-בנות) ששימש כמתווה לרפורמה עד 2008.

מודל התיאגוד מבוסס על רעיון הפיצול של חברת החשמל לשלוש חברות נפרדות, לפי תחומי הפעילות העיקריים: הולכה, חלוקה וייצור. לאחרונה הועלתה הצעה לחזור למודל התיאגוד, אך הדבר היה מחייב לשוב ולפתוח מחדש למו"מ פרקים ברפורמה שכבר סוכמו, ובראשם סוגיית השינוי המבני והפרטת תחנות הכוח של החברה ברמת חובב, אלון תבור ופרויקט D.

מודל מרכזי הרווח אינו כולל פיצול של החברה וגם לא הקמת חברות-בת, אלא המשך פעילותה כחברה אחידה. ההישג העיקרי ברפורמה המוצעת מבחינת המדינה הוא ההעברה המיידית של 30% מיכולת ייצור החשמל במדינה לידיים פרטיות, לעומת 5% כיום. שיעור זה יושג על ידי הפרטת תחנות הכוח של רמת חובב (1,150 מגה-ואט), אלון תבור (370 מגה-ואט) ו-51% מפרויקט D העתידי (1,250 מגה-ואט).

לתחנות אלה יצטרפו שלוש תחנות כוח פרטיות המוקמות בימים אלה - דוראד (850 מגה-ואט), OPC(420 מגה-ואט) ודליה אנרגיות (870 מגה-ואט). כושר ייצור החשמל של חברת החשמל עומד כיום על 12 אלף מגה-ואט.

חברת החשמל
 חברת החשמל