"מהנפקה להנפקה יותר ויותר קשה עם חברת החשמל"

באוצר מבטיחים לעמוד מאחורי החברה, אך מודים כי הריביות היו גבוהות ב-1.5% מהתחזיות, זאת לטענתם בשל העיתוי הלא מוצלח של ההנפקה

באוצר ובחברת החשמל ניסו היום (ה') להרגיע את הרוחות בשוק ההון בעקבות אי-הצלחת הגיוס שערכה אתמול החברה, בהיקף של מיליארד שקל ללא ערבויות מדינה. בשוק ההון העריכו כי מאחורי ניסיונות ההרגעה עומד חשש כבד באוצר כי המדינה תיאלץ בסופו של דבר לספק לחברת החשמל ערבויות מדינה נוספות, על מנת לאפשר לה להשלים עד סוף השנה את גיוסם של 3 מיליארד השקלים שתכננה לגייס בכוחות עצמה.

האוצר כבר העניק השנה לחברת החשמל ערבויות מדינה בהיקף 7 מיליארד שקל לצורך גיוס כספים למימון רכישות דלק לייצור חשמל - סכומים בהיקף שעשוי לסכן את דירוג החוב של המדינה. הסכום הנוסף, בסך 3 מיליארד שקל, נועד למטרות אחרות ובהן מיחזור חובות, השקעות בפרויקטים וחיזוק כרית הנזילות של החברה, שירדה ל-50% מתחת לקו האדום.

גורמים הקשורים להנפקה טענו כי אי-הצלחתה נובעת מהעיתוי הגרוע שבו נערכה, זאת בנוסף להוראות הרגולציה לפיהן פועלים המוסדיים שמקשות גם הן. זאת משום ש"מהנפקה להנפקה יותר ויותר קשה עם חברת החשמל, כי יש יותר מוסדיים שחסומים מהשקעה נוספת בניירות הערך שלה תחת מגבלת ההשקעות במנפיק בודד".

חברת החשמל תנסה להשלים היום את גיוס מיליארד השקלים, לאחר שאתמול נרשמו ביקושים בהיקף של 732 מיליון שקל בלבד לאגרות החוב שהציעה. במסגרת הגיוס, שנערך כהפצה פרטית למוסדיים, הצליחה החברה למצוא קונים רק לשתיים מתוך שלוש סדרות האג"ח שהוצעו.

אתמול, הצליחה החברה לגייס 180 מיליון שקל במסגרת הרחבת סדרה 2022 במחיר המשקף ריבית של 5.70% צמודת מדד במח"מ של 6.9 שנים. מדובר במרווח של 454 נקודות האחוז מעל אג"ח מדינה במח"מ דומה. במסגרת הנפקת סדרת האג"ח "חשמל שקלי 1113", גויסו 556 מיליון שקלים נוספים בריבית שנתית קבועה של 6.5% - מרווח של 460 נקודות. לסדרת האג"ח השלישית שהוצעה, "חשמל צמוד 2016", לא נמצאו קונים כלל. חברת החשמל הציעה ביטחונות בדמות שיעבוד צף על נכסי החברה לשלוש הסדרות.

בחברת החשמל טענו הבוקר כי האירועים הביטחוניים שהתרחשו אתמול, ובהם הפיגוע בתל אביב, הם שהשפיעו על תוצאות ההנפקה. ואולם, קשה שלא להתרשם כי מדובר בעלייה ניכרת בפרמיית הסיכון שדורשים המשקיעים על החוב של החברה. כך למשל, מחירי אגרות החוב מסדרה "חשמל 22" הנסחרות בבורסה בביטחונות דומים לאלו שהציעה אתמול חברת החשמל, מגלמים תשואה של 2.5% צמוד למח"מ 1.2 שנים - מרווח של 250 נקודות בלבד מעל אג"ח מדינה.

ביקורת בשוק ההון

בשוק ההון נשמעה היום ביקורת על כלל חיתום ולידר חיתום שהובילו את ההפצה בטענה שהיה על המפיצים לקבוע ריבית תקרה, על מנת למנוע הגעה לריביות כה גבוהות. צדדים המקורבים להנפקה אמרו בתגובה כי "ההנפקה בוצעה בהתאם לתנאי חברת החשמל שתמיד מנפיקה ללא ריבית מקסימלית, מה גם שהריבית בהנפקה לא קשורה לתגמול". אותם גורמים ציינו, כי סדרת האג"ח השלישית לא הונפקה כתוצאה מהביקושים בפועל, "כפי שקורה בהרבה מאוד הנפקות, גם של חברות חזקות בהרבה".

עוד מציינים בשוק, כי למוסדיים יש חשיפה גדולה מאוד לחברת החשמל ויש להם פחות מקום לקחת סחורה מבחינה אובייקטיבית. לדבריהם, "התקשורת סביב החברה לא מוסיפה, אבל גם אם החברה הייתה במצב מצוין יש מגבלה רגולטורית לחשיפה למנפיק בודד".

על פי נתונים שפורסמו בעבר, שלושת המשקיעים המוסדיים הגדולים ביותר באג"ח חברת החשמל הם כלל ביטוח (1.35 מיליארד שקל), קרנות הפנסיה של עמיתים (1.29 מיליארד) ומנורה-מבטחים (1.05 מיליארד).

האוצר מרגיע: "עומדים מאחורי החברה"

במשרד האוצר מסבירים כי הטענות לפיהן מדובר בתשואת זבל הן לא פחות מ"מופרכות". גורמים המעורבים בנושא מסרו ל"גלובס", כי מדובר בהנפקה עצמית שמיועדת להגדיל נזילות, ללא ערבויות מדינה, אשר נעשתה "באמצע מלחמה וביום של פיגוע". כך שמרווח הגיוס (4.5% או 450 נקודות) הוא "יותר מסביר" ו"מתאים לרמת הסיכון של החברה".

נזכיר, כי החברה גייסה רק חלק מממיליארד השקלים שביקשה לגייס, בתשואה של 6.5%. באוצר טוענים כי המרווח המתאים יותר היה של 2.5%-3%, ובסה"כ מדובר על תוספת של 1.5% נוספים שמתאימים לנסיבות של אותו היום. לגבי הפער בין הגיוס הרצוי לבין זה שבוצע, מזכירים באוצר כי לחברה יש עד סוף השנה כדי להשלימו.

ביום א' הקרוב יקיים המשרד הערכת מצב כדי לספק לחברה פתרונות. באוצר מסרבים לאשר כי הם יהיו מוכנים להזרים לחברה את הכסף במידת הצורך. לדברי בכירים באוצר, "האוצר עומד מאחורי החברה. זו החברה הגדולה ביותר במשק והיא מונופול לייצור חשמל של המדינה".