הדולר והאירו איבדו גובה מול השקל לאחר הריבית והסיוע ליוון

הדולר היציג ננעל בירידה של כ-0.2% לרמה של 3.857 שקלים והאירו היציג נחלש בכ-0.35% לרמה של 4.9978 שקלים ■ הריבית נותרה ללא שינוי - 2%

הדולר והאירו איבדו גובה היום (ג') במסחר הבינבנקאי במטבעות, לאחר שבנק ישראל החליט להותיר את הריבית ללא שינוי אתמול ויוון קיבלה נתח סיוע נוסף.

הדולר היציג ננעל בירידה של כ-0.2% לרמה של 3.857 שקלים והאירו היציג נחלש בכ-0.35% לרמה של 4.9978 שקלים. בעולם נסחר האירו סביב 1.299 דולרים.

משה שלום, ראש מחלקת המחקר ב-FXCM ישראל: "הדולר צפוי להמשיך להיחלש בשבוע הקרוב כשהסיבות להיחלשות כעת הן כמובן סיום המבצע בעזה, והיחלשותו בעולם. יתרה מכך, מבחינה טכנית, הירידה החדה שברה בדרכה מטה את גבול התעלה העולה, אשר הכילה את המטבע במשך כל העלייה. זה כמובן עשוי לאותת על שינוי כיוון כלפי מטה, וזאת במגמה לטווח הארוך יותר".

"במבט לשבוע הקרוב, כל עוד הגורמים החיוביים אשר דחפו את השקל מעלה מתקיימים, כולל עליות בשוק המניות, ולכן התנאים בצמד המטבעות עדיין תומכים בהמשך היחלשות הדולר ובהתחזקות השקל. בינתיים רמת המחיר סביב 3.847 מהווה מכשול להמשך אסרטיבי כלפי מטה. היעד הטכני הבא במסלול היחלשות הדולר הוא סביב 3.808, ולאחריו היעד הבא הוא 3.787, שם קיימת רמת תמיכה חזקה במיוחד".

כאמור, הוועדה המוניטארית של בנק ישראל, בראשות הנגיד סטנלי פישר, הותירה את הריבית הבסיסית במשק ללא שינוי ברמה של 2%. לאחר שבחודש שעבר ביצע הבנק הפחתה מפתיעה ושנויה במחלוקת של 0.25%. ההחלטה הגיעה בהתאם להערכת הרוב המוחלט של החזאים בשוק ההון. בבנק ישראל מציינים כי "ירידה מסוימת בסביבת האינפלציה בחודשים האחרונים עשויה לתמוך בעדכון כלפי מטה של תחזית האינפלציה לשנה הקרובה, במסגרת התחזית שתפורסם במקביל להודעת הריבית לחודש ינואר". גם למבצע "עמוד ענן" מתייחס הבנק, וההערכה היא כי "צפויה תוספת חד פעמית להוצאות הבטחון אך מוקדם להעריך אם תהיה לכך השפעה על התקציב הכולל".

בתגובה להודעת הריבית, אמר רונן מנחם, מנהל מחלקת השקעות ואסטרטגיה בבנק מזרחי טפחות, כי "בנק ישראל פותח דלת להורדת ריבית נוספת - אך לא במלואה. משפט המפתח הוא 'ירידה מסוימת בסביבת האינפלציה בחודשים האחרונים עשויה לתמוך בעדכון כלפי מטה של תחזית האינפלציה לשנה הקרובה'. הריבית לא תשתנה עד שבנק ישראל יבחן את השלכות ההגבלות החדשות על שוק הדיור ובנוסף ימתין לראות אם תקציב המדינה בשנה הבא אכן יעיד על המשמעת התקציבית הנחוצה".

שרי האוצר של 17 מדינות גוש האירו החליטו, לאחר דיונים ממושכים בימים האחרונים, להקל את תנאי חבילת הסיוע למדינה. ההסכמה על העברת נתח נוסף מחבילת הסיוע ליוון הושג בהסכמה בין ה-ECB, גוש האירו וקרן המטבע הבינלאומית. יוון תקבל בדצמבר עוד כ-34.4 מיליארד אירו כסיוע ובמקביל הסכימו שרי האוצר להפחית את תשלומי הריבית על ההלוואות למדינה ולדחות את ההחזרים ב-10 שנים. בנוסף, הוחלט על תוכנית שאמורה לאפשר ליוון להוריד את נטל חובותיה מרמה של 190% מהתמ"ג ב-2014 לכ-124% מהתמ"ג בשנת 2020.

"אני שמח מאוד על התוצאה וההסכמות שהושגו לבסוף. אין ספק שזה יוריד את אי הוודאות ויחזק את הבטחון בגוש האירו בכלל וביוון בפרט", אמר מריו דראגי, נגיד ה-ECB.