עם התפוגגות המתיחות הביטחונית ומועדו הקרוב של תאריך הבחירות הכלליות לכנסת ה-19 (22.1.13), צפויה סוגיית מחירי הדיור הזוחלים זה שנים מעלה, לשוב ולנסות לתפוס את תשומת-הלב הציבורית בדיון הכלכלי-חברתי.
כ-68 אלף המילואימניקים, שרובם נתלשו בין-ליל ממשפחותיהם בפעם השלישית תוך כשש שנים, הם נציגיו האותנטיים של ציבור הצעירים בישראל, שרובם מוצאים את עצמם בשלהי 2012 רחוקים מתמיד מחלום הדירה הראשונה - או מהחלום לשיפור הדיור עבור בעלי המזל - ומתקשים מתמיד לממן את עלויות שכר הדירה המאמירות.
רוב מחפשי קורת-הגג במדינה מוצאים את עצמם חסרי-אונים בין הפטיש של עליית מחירי הדיור למגורים, ובין הסדן של עלייה מתמשכת גם במחירי שכר הדירה. על אף עודף המפלגות הפוליטיות והאג'נדות המשופצרות שצצו כפטריות אחרי הגשם ערב הבחירות הקרבות, נראה כי פנינו אינן לבשורות אמיתיות בשוק הדיור המקומי בטווח הנראה לעין.
השד הביטחוני, שקרא לדגל לצעירים במבצע "עמוד ענן", צפוי למשוך את תשומת-הלב הציבורית בעתיד הקרוב, ולהשכיח את סוגיות הטיפול הקלוקל וההזנחה הרב-שנתית בשוק הדיור בישראל. בהינתן הקושי הגובר לרכוש דירה, קונים פוטנציאלים רבים ממתינים על הגדר לירידת מחירים בשוק הדיור למגורים. במקביל, מתרחש תהליך שבו מגדילים אותם רוכשים, כתוצר לוואי, את הביקושים לדירות שכורות כתחנת-ביניים עד שיוכלו לרכוש דירה.
הגבלות המינוף שהטיל בנק ישראל בחודש שעבר על רוכשי דירות חדשות, צפויות להקשות על קבוצה גדולה באוכלוסיית רוכשי הדירות להגשים את חלום הדירה. אותה קבוצה תהפוך ללקוחה שבויה של משכירי דירות, שחלקם צפויים לנצל מגמה זו להעלאת מחירי שכר הדירה.
הניסיון לדחוק מהשוק את המשקיעים בשוק הדיור, באמצעות הגבלת מינוף של 50%, יכול לתרום תרומה מסוימת לצינון הביקושים ולירידות מחירים. אולם במקביל, המצב צפוי להביא עימו קיטון במלאי הדירות הפנויות להשכרה, ולזחילת שכר הדירה כלפי מעלה.
ממשלות ישראל לדורותיהן אינן מצליחות, ויש יאמרו שאינן מנסות, לפתח שוק דיור להשכרה. הרי הגידול בהיצע של שוק ההשכרה תלוי במידה רבה בנכונות של משקיעים לרכוש דירות למטרות השקעה, ולהשכירן למטרות תשואה שוטפת.
גם הפחתת הריבית האחרונה של בנק ישראל צפויה לחמם את שוק הדיור, ולהביא עימה - בניגוד לכוונת הממשלה - להאצת הביקושים בשוק בדיור להשכרה, נוכח אווירת הכסף הזול יחסית.
אי-ודאות תעסוקתית
גורם נוסף שצפוי לגרום לעלייה במחירי שכר הדירה - הוא התקררות מהותית בשוק העבודה הצפויה להתעצם בשנה הקרובה, כך גם על-פי תחזיות האבטלה הרשמיות של בנק ישראל. זו עלולה להגביר את אי-הוודאות התעסוקתית ולהביא לדחיית ההחלטה לרכישת דירה בטווח הנראה לעין.
בחודשיים הקרובים הפוליטיקאים המקומיים יהיו טרודים בקרבות הישרדות פוליטיים, כך שהטיפול בבעיות של שוק הדיור המקומי יוכנס למקפיא לחודשים ארוכים, וההבטחות ייוותרו אך ורק ברמת התחייבויות עתידיות לביצוע הרשומות על הקרח הפוליטי.
בבוקר שאחרי הבחירות לכנסת, תימצא מדינת ישראל בעיצומו של תהליך כואב של קיצוצים תקציביים עצומים בהיקף של יותר מ-10 מיליארד שקל, כדי לעמוד ביעד הגירעון השנתי לשנת 2013, העומד על 3%. בתנאים כאלה, קשה לצפות שיימצאו המשאבים הכספיים והניהוליים להגיע לפתרון עמוק של המועקה שהתפתחה זה שנים מספר בשוק הדיור.
בשורה התחתונה, במצב שבו בשוק הדיור אין ואקום - שכן הגידול הטבעי באוכלוסייה בשיעור של 1.8% לשנה, מחייב גידול מהותי גם בהיצע הדירות - מחירי הדיור המקומיים, בצוותא עם מחירי שכר הדירה, ימשיכו לזחול כלפי מעלה, ויפגעו קשות באיכות החיים היום-יומית של הצעירים המסורים במדינה, אולי אפילו יותר מכל "צו 8" ביטחוני כזה או אחר.
הכותב הוא האסטרטג הראשי של קבוצת איילון
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.