"צריך להחזיר לבתי ההשקעות את החיסכון ההוני"

מנכ"ל אי.בי.אי גמל והשתלמות, קובי רוזין, טוען ששוק ההון צריך בתי השקעות בשוק החיסכון לטווח ארוך: "צריך שישחו בשלולית גם כמה דגים, לא רק כרישים בודדים"

לפני כעשור היו בתי ההשקעות הדבר הגדול הבא בכל הנוגע לניהול חסכונות הציבור. הקופות הפרטיות נגסו באגרסיביות בקופות הבנקאיות, ושוק קופות הגמל נראה כמו פרה חולבת, שלא תפסיק לגדול ולהפיק מזומנים.

לפני כמה שנים התמונה השתנתה. האוצר יצר שוק מאוחד של חיסכון לטווח ארוך, והפך את קופות הגמל לאפיק בעייתי ונחות לעומת החלופות - שנמצאות כיום כמעט כולן בידי חברות הביטוח.

בתי ההשקעות מחפשים אפוא את דרכם בשוק החיסכון לטווח ארוך, ובעיקר את הצידוק השיווקי שיקנה להם עתיד בשוק זה.

אחד מהגופים הקטנים שאינם מחזיקים בפנסיה או בביטוח, אך הוא בעל שם בשוק הגמל, הוא בית ההשקעות אי.בי.אי. אי.בי.אי גמל והשתלמות, בניהול קובי רוזין, מנהלת נכסים בהיקף של קצת פחות מ-2 מיליארד שקל, שמהם כ-800 מיליון שקל בקופות לתגמולים. בסך הכול מנהל אי.בי.אי כ-27 מיליארד שקל, ועוסק גם בניהול תיקים ושירותי מסחר.

"הרגולציה מכבידה בלי פרופורציות"

בית ההשקעות מספק שירותי ניהול השקעות לנכסים בהיקף של כ-5-6 מיליארד שקל, ששייכים לגופים מוסדיים חיצוניים, באמצעות חברת אי.בי.אי אמבן ("האופרציה שמשרתת אותי משרתת מוסדיים חיצוניים, כך שלי יש יתרונות לגודל", אומר רוזין).

"ישנה דחיקה מתמשכת של בתי ההשקעות מהחיסכון לטווח ארוך. הרגולציה מכבידה באופן שאינו פרופורציונלי להיקפי הפעילות. כל פעולה דורשת עו"ד ורו"ח, ולעתים יש אפילו שיתוק רגולטורי בפעולה. אני מסכים ומבין את הכיוון בדרישות לממשל תאגידי; הבעיה היא בעוצמות המכבידות", אומר רוזין בראיון ל"גלובס".

לדבריו, "כל ההתנהלות הרגולטורית בחיסכון לטווח ארוך היא התנהלות פוסט-טראומטית, בעקבות משבר קרנות הפנסיה הוותיקות. הארכיטקטורה הפנסיונית של אגף שוק ההון מבטאת את העברת סיכוני שוק ההון ותוחלת החיים לכתפי החוסך, והליכה לקרנות פנסיה שבבעלות 4-5 קבוצות הביטוח הגדולות".

- מה הבעיה בכך שבעקבות תיקון 3 לחוק קופות הגמל הן הפכו למוצר נחות ביחס לפנסיה?

"תיקון 3 רע לשוק ההון משום שאין מספיק שחקנים - כולם התמזגו. גם מיזוגים גדולים שראינו באחרונה לא נעשו במטרה לשנות את המודל העסקי, אלא רק לקנות זמן ביחס לקופות הגמל".

- למה חובה שיהיו יותר ממוצר אפקטיבי אחד ומעל חמישה שחקנים שמתחרים ביניהם כדי שהשוק ייטיב עם הצרכן?

"צריך שישחו בשלולית גם כמה דגים, ולא רק כרישים בודדים. ללא בתי השקעות יהיה שוק קרטליסטי בהתנהגותו. מוצר הפנסיה הוא פנטסטי, הוא כולל ביטוח וזול, אבל בפועל זה אומר שבישראל יהיו 4-5 קרנות גדולות. בתי ההשקעות היו נאיביים כשהסכימו לתיקון 3 שהפך את הגמל למוצר נכה. גם איגוד קופות הגמל נאיבי - הוא לא מקדם את האינטרסים של הקופות בצורה מספיק טובה מול חברות הביטוח, והוא גם לא יכול".

- כבר כמה שנים שהאוצר מצהיר על ניסיונות להחייאת הגמל והשוואתו לביטוחי המנהלים ולפנסיה.

"האוצר מנסה כעת לתקן את התקלה של תיקון 3, אבל זה רק משפר במקצת את המצב, ולא שם אותי בשורה אחת מול חברות הביטוח שיש להן את כל המוצרים. זה ישפר פה ושם מול קהלים מסוימים, אבל הגמל יישאר נכה".

- השבת הגמל כמכשיר חיסכון הוני תפתור את הבעיה?

"ביטול האפשרות ההונית היה שגוי, ויתברר כבכייה לדורות. יש להחזיר את החיסכון ההוני כרובד נוסף מעל לרובד הפנסיוני הבסיסי, משום שזה יגדיל את הגמישות למי שיש לו, כך שיוכל לחסוך טוב יותר ליום הפרישה. נוסף על כך, אם רוצים שאתמודד עם סיכונים, יש לתת לי כלים. בתי ההשקעות צריכים להתמחות במוצר חיסכון ללא אקטואריה - שהיא של חברות הביטוח וקרנות הפנסיה. כמו כן, קבלת סכום הוני מקרן הפנסיה מסובכת מדי ולא תפעל.

"חוץ מזה, היתרון בכסף הזה יהיה בכך שיהיה סגור לחיסכון ארוך-טווח, ולא יהיה נזיל. כך, הכסף יישאר במערכת בשעות משבר, ולא ישמש לצריכה ביומיום, ולכן הוא יהיה ראוי להטבות מס".

- אתה תקים קרן פנסיה?

"כרגע לא. אולי עוד עשר שנים, כשתהיה שם רווחיות. היתרון שלי הוא החיסכון עצמו. עד כה אף בית השקעות לא הצליח להקים קרן פנסיה משמעותית. זה רעיון טוב אקדמית - אבל לא בפועל".

- מה יקרה מבחינת בתי ההשקעות אם הדברים בשוק וברגולציה יימשכו כפי שהם?

"אם המצב ממשיך כפי שהוא היום, אז לא יהיה חיסכון לטווח ארוך בבתי השקעות".

"המהלך בדמי הניהול היה פוליטי"

רוזין מכיר לעומק את החיסכון לטווח ארוך. הוא מכהן במגוון תפקידים בענף כבר 20 שנה. ב-1993 הוא היה בסוכנות הביטוח קלי, משם עבר למנורה גאון ולסוכנות ניהול ההסדרים תמורה.

בינואר ישתנו דמי הניהול בשוק הגמל, והרף המקסימלי של דמי הניהול מהצבירה יפחת ל-1.1%. נוסף על כך תותר לראשונה גביית דמי ניהול מהפרמיה (עד 4%).

- ההפחתה הזו קרתה רק לאחר התערבות הרגולטור והכנסת.

"זה היה מהלך יותר פוליטי. זהו נושא קל לעיכול שטיפלו בו, אבל הבעיה הגדולה אינה בעיית דמי הניהול. התחרות פותרת בעיה של מחיר, והם הקדימו בכמה שנים שינויים שגם כך היו קורים בשוק".

- אתם במגעים לרכוש את הגמל של תמיר פישמן. מדוע?

"מדובר באופי אוכלוסייה ובמוצרים דומים מאוד לשלנו. מבחינתם זה נובע מההכבדה הרגולטורית ומבחינתנו מדובר בניצול הזדמנות. נישאר בחיסכון לטווח ארוך כשחקן, ואנו נכונים להגדיל את פעילותנו בכחצי מיליארד שקל נכסים".

- השקתם באחרונה פעילות בתחום גמל בניהול אישי (IRA).

"זה לא הולך לשנות את מפת השוק הפנסיוני. זה ופתרון למי שמכיר את שוק ההון ורוצה לחסוך עצמאית, ואינו מתאים לקהל הרחב. אנו מזהים עלייה בביקוש, ויש לנו כל היתרונות ביחס לנישה זו".