הבית הלבן ומשרד החוץ האמריקני גינו היום (ב') פעם נוספת את החלטת הממשלה להוסיף 3000 יחידות דיור באזור 1-E בגדה. אבל בשני בתי הקונגרס מכשירים את הקרקע ליזמת חקיקה דו-מפלגתית, שתחסום מאות מיליוני דולר מהסיוע האמריקני לרשות הפלסטינית בגין יזמתה לפנות לעצרת הכללית כדי לקבל הכרה כ"מדינה משקיפה אך לא חברה" באו"ם.
לפי ידיעה בעיתון "דה היל", שמדווח על חדשות הקונגרס, צפוי הסנט להצביע על עיכוב הסיוע לפלסטינים כבר בתחילת השבוע הבא. ובעוד שהממשל החליט לא לנקוט צעדי ענישה נגד הרשות בעקבות הפניה לאו"ם, נמנע דובר הבית הלבן מלהצהיר שהנשיא יטיל וטו על הצעת החוק הצפויה, שתשלול מאות מיליוני דולר מקופת האוצר הפלסטיני.
על רקע מחאתן של חלק ממדינות האיחוד האירופי, ביחוד בריטניה וצרפת, נגד הרחבת הבניה הישראלית בהתנחלות, מוצא עצמו הממשל מהלך על חבל דק מאוד: בבית הלבן כועסים על ישראל לא פחות מאשר באירופה, אך מעצבי מדיניות החוץ בוושינגטון, בניגוד לעמיתיהם האירופיים, מביאים בחשבון גם היזמה הפלסטינית החד-צדדית באו"ם שחוללה את הצעד הישראלי. יתר על כן, הם חייבים להתחשב גם בקונגרס, שמתייצב ללא סייג, כרגיל, לצידה של ישראל.
דובר הבית הלבן, ג'יי קרני, קרא היום לממשלת ישראל לשקול מחדש את החלטתה לאשר אלפי יחידות דיור באזור 1-E. "אנו מתנגדים לכל הפעולות החד-צדדיות, לרבות פעילויות התנחלויות והקמת יחידות דיור", אמר הדובר. הוא הסביר, שהבניה שמתכננת ישראל תיצור רצף בין מעלה אדומים לירושלים, עובדה שתקשה על שיחות המעמד הסופי בעתיד.
"אנו קוראים למנהיגי ישראל לשקול מחדש את פעולותיהם", אמר הדובר.
קודם לכן אמר סגן דוברת הסטייט דיפרטמנט, מארק טונר, כי יזמת הבניה הישראלית "תזיק במיוחד" למאמצים להשגת פתרון של שתי מדינות. "הבהרנו לממשלת ישראל שפעולה כזו מנוגדת למדיניות ארה"ב", הוא אמר.
בהתבטאות דומה לזו של עמיתו בבית הלבן, אמר טונר: "אנו קוראים לצדדים לחדול מפעולות חד-צדדיות ולנקוט צעדים מעשיים לחידוש המו"מ הישיר".
ארה"ב מתנגדת לפעולות חד-צדדיות, כגון בניה בהתנחלויות, אמר סגן הדובר. "פעולות כאלה מסבכות את המאמצים לחידוש המו"מ הישיר, מו"מ דו-צדדי, וטמון בהן סיכון שהן ישפיעו על תוצאות המו"מ הזה". הבית הלבן והסטייט דיפרטמנט, כמו גם שרת החוץ קלינטון, גינו את ההחלטה הישראלית גם בסוף השבוע.
קבוצה של סנטורים משתי המפלגות הודיעה בסוף השבוע שעבר, כי תיזום חקיקה לקיצוץ הסיוע לרשות. היום נודע שהצבעה על יזמת החקיקה, שתגולם כתיקון לחוק שמסדיר את המימון לפנטגון, תיערך בתחילת השבוע הבא. נוסף לקיצוץ בסיוע תחייב החקיקה המוצעת סגירת משרד אש"ף בוושינגטון. אך לשון החוק מותירה פתח מילוט לממשל: הקיצוץ וסגירת המשרד לא ייושמו אם הנשיא יצהיר שהפלסטינים מקיימים "מו"מ משמעותי" עם ישראל. "זה מסר ברור מאוד לפלסטינים: הבחירה בידכם", אמר אחד מיוזמי הצעת החוק, סנטור רוברט מננדז. "אנו לא רוצים ליטול מידיכם את אפשרות הבחירה. חזרו למו"מ ואנו נסתפק בכך".
בתגובה על היזמה חמק סגן דובר הבית הלבן, ג'ון ארנסט, מאיום של הטלת וטו: "לממשל אין עתה שום מידע שהוא יכול לחלוק על צעדים ספציפיים שנשקלים עתה". אבל ארנסט הבהיר, שהממשל תומך בהמשך הסיוע לפלסטינים ורואה בו "חלק חשוב מהיחסים" ביו ארה"ב לרשות הפלסטינית.
במקביל לפעילות בסנט, קראה יו"ר ועדת החוץ של בית-הנבחרים, אילנה רוס-לטינן, לקונגרס להטיל סנקציות על חמורות או"ם בגלל החלטתו "הבלתי אחראית" להכיר ברשות הפסלטינית כמדינה משקיפה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.