מה הקשר בין זהבה ושלושת הדובים, לבין התחזית הכלכלית לשנת 2013? בחברת ההשקעות וניהול הנכסים הבריטית שרודרס (Schroders), המנהלת נכסים בהיקף של למעלה מ-300 מיליארד דולר, מוצאים קשר כזה. שרודרס, שהוקמה לפני יותר מ-200 שנה, פעילה כיום ב-26 מדינות ברחבי העולם.
"סביר להניח ש-2013 תהיה עוד שנה של צמיחה מתונה, בטווח של 5%-10% ברווחי החברות מארה"ב - צמיחה שתיתמך על-ידי גידול בצמיחה בחלק מהשווקים המתעוררים ובצמיחה קבועה, גם אם מתונה, בכלכלת ארה"ב. במילים אחרות, זהו תרחיש 'זהבה': לא חם מדי, ולא קר מדי", כך כותבת ג'ואנה שאטני, המנהלת בשרודרס את מחלקת מניות Large Cap בארה"ב, בסקירה על הצפוי בשנת 2013. לדבריה, "זה אמור להספיק למניות להשיג תשואה חיובית בהינתן רמות השווי הנוכחיות. באווירת מקרו טובה יותר, רמות שווי אלו היו יכולות לתמוך בתשואות דו-ספרתיות".
שאטני "מקווה ש-2013 תהיה שנת המניות". לדבריה, עולם ההשקעות רודף אחר תשואה בשנתיים האחרונות - עובדה שהובילה לעיוות בשווי של המניות לעומת שווי האג"ח. היא מצפה לראות גידול בכסף שיוזרם להשקעה במניות, בעוד להערכתה "אג"ח נמצאות עתה ברמות שבהן השגת תשואה חיובית הופכת להיות מאתגרת יותר".
"אנחנו לא משקיעי ערך", מדגישה שאטני. "אנחנו מעדיפים להשקיע בחברות עם פרופילי הצמיחה הטובים ביותר, ולהחליט כמה אנחנו מוכנים לשלם תמורת זאת. אך הפוקוס על תשואה דחף את שווי המניות בארה"ב לרמות שבהן אנחנו מרגישים שאנחנו מוכרחים להדגיש דווקא את הערך, ב-2013 ואחריה".
"צמיחה אקטיבית"
כמה אירועים שקרו (או צפויים לקרות) עוד במהלך 2012, עלולים להעיב על השווקים גם בתחילת 2013. "לא נופתע לראות זמנים קשים בשוק ברבעון הראשון של 2013, אם הוריקן סנדי, הצוק הפיסקלי וה'הנגאובר' שלאחר הבחירות יעיבו על נתוני המקרו של הרבעון הרביעי של 2012 (שיפורסמו בתחילת 2013, ש' ח"ו)", כותבת שאטני, אך מדגישה כי הצפי הוא לתשואה חיובית במהלך השנה.
"מה שהופך ליותר ויותר ברור הוא ששוק הדיור בארה"ב, שהעיק על הצמיחה זמן כה ארוך, נמצא על סף תפנית", היא מציינת. "אנחנו חושבים שהמשקיעים עדיין מעריכים בחסר את התועלת הצפויה מהתפנית הזאת, בעיקר לאור 'השפעת המכפיל' שיש לה על הכלכלה".
גם בכל הקשור לתחום התעסוקה, שאטני נמצאת בצד של האופטימיים. "אנחנו מאמינים שתמונת התעסוקה תשתפר במשך השנה", היא מעריכה; ומוסיפה שהתמ"ג האמריקני גם הוא במגמת שיפור, אך כזה המושג עם 4-5 מיליון משרות פחות מאשר בעבר. "לאורך זמן, זו לא תופעה בת-קיימא", היא קובעת.
שאטני לא מתעלמת מהסיכונים שקיימים סביב הצוק הפיסקלי (ההחלטה האוטומטית של קיצוצי תקציב וביטול הטבות מס מ-1 בינואר, שעלולה להוביל לצמיחה שלילית בארה"ב), כמו גם מרמות אמון הצרכנים והחברות. "ההתאוששות היא שבירה מאוד, אך הדאגות הללו כבר מגולמות בשוק", כותבת שאטני.
"אף ששווקים מפותחים אחרים עשויים להיות 'זולים יותר', אנחנו רואים בשוק האמריקני אטרקטיבי מאוד, על רקע נתוני צמיחת התמ"ג הצפויים והתמיכה מהבנק המרכזי", היא מוסיפה, אך מדגישה שיש עדיין סיכון - קיצוצי התקציב של ממשלות.
"ארה"ב מצוידת טוב יותר להתמודדות עם אתגרים פיסקליים לעומת שווקים מפותחים אחרים, מכיוון שלכלכלתה יש את הסיכוי הטוב ביותר לצמיחה אקטיבית", היא מעריכה. הערכה זו מובילה אותה להמלצה להשקיע במניות אמריקניות, כבסיס כמעט לכל פורטפוליו ב-5 השנים הקרובות.
יתרונות תחרותיים
מהו הבסיס להערכה האופטימית בנוגע ליכולות הצמיחה האמריקניות? לדברי שאטני, לארה"ב יש יתרונות תחרותיים, ובהם חדשנות. "הרבה מהחברות הגדולות והחדשניות ביותר הן אמריקניות - אפל , גוגל , אמזון . זה מספק בסיס חזק לצמיחה אורגנית והתרחבות".
יתרון נוסף קשור לדבריה לתחרותיות. "השוק האמריקני חווה בעבר שינוי משמעותי בתחרותיות, על רקע הדולר החלש, העלייה בפריון העבודה וטכנולוגיות אנרגיה שונות, שאפשרו לארה"ב להפחית את התלות באנרגיה ממדינות אחרות. בנוסף, הגידול בעלויות בשווקים המפותחים גרם לארה"ב להיות פחות יקרה ביחס אליהם. כתוצאה מכך ארה"ב חווה תחייה מחודשת בייצור ויכולת טובה יותר לתמוך בפוטנציאל הצמיחה בתמ"ג לטווח הארוך", סבורה שאטני.
עוד יתרון שקיים, להערכתה, בארה"ב הוא הדמוגרפיה. לדבריה, בניגוד לכלכלות מפותחות אחרות, בארה"ב יש עדיין צמיחת אוכלוסייה, הן בשל שיעור ילודה חיובי והן בשל הגירה, ועובדה זו יכולה לתמוך בצמיחת הכלכלה בטווח הארוך.
עיקרי ההמלצות
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.