הבורסה ננעלה בירידות: בבילון צנחה 9.2%, מלאנוקס 6.2%

מדד נובמבר הפתיע בירידה של 0.5%; הכלכלן רפי גוזלן: בנק ישראל יוריד בשבוע הבא את הריבית ל-1.75% ■ האוצר לממונה על ההגבלים: לא לאפשר לדלק ונובל להחזיק גם ב"תמר" וגם ב"לוויתן" ■ מניות הביומד במוקד

המסחר בבורסה בתל אביב ננעל היום (א') בירידות שערים כפי שהתנהל לאורך כל היום, על רקע חוסר ההתקדמות במשא ומתן בנוגע לצוק הפיסקלי בארצות הברית מה שמגביר את הסיכויים להתרחשותו. גם מדד המחירים לצרכן של חודש נובמבר שפורסם ביום שישי והראה כי ההאטה במשק נמשכת השפיע על המסחר. מניות הבנקים ריכזו עניין ברקע לחשיפת "גלובס" בעניין ההקלות שניתנו להם (על כך בהמשך).

המנתח הטכני של "גלובס" זיו סגל עדיין מאמין במגמת העלייה לטווח ארוך של המעו"ף - במיוחד אם יפרוץ את רמת ה-1,240 נקודות - בשל כך הוא גם העלה את רמת התמיכה התחתונה ל-1,217 נקודות. "נראה שהשבוע יהיה ניסיון נוסף של ת"א 25 לפרוץ את רמת ההתנגדות של 1,240 נקודות - הגדרת המגמה נשארת מגמת עלייה", כתב סגל בסקירה השבועית שלו. "כל עוד ת"א 25 מעל 1,217 נקודות מגמת העלייה".

ההאטה במשק הישראלי תחריף בתחילת 2013 ובנק ישראל יחליט בסבירות גבוהה להוריד בסוף החודש את הריבית. כך מעריך רפי גוזלן, הכלכלן הראשי של IBI, יומיים לאחר פרסום מדד המחירים לצרכן שירד במפתיע ב-0.5% בנובמבר.

"הסתברות גבוהה להפחתת הריבית לחודש ינואר", כותב גוזלן בסקירה למשקיעים. :אנו מייחסים הסתברות גבוהה יותר להפחתת הריבית לחודש ינואר ל-1.75% מאשר להשארתה ללא שינוי. אמנם לא הסתברות מלאה להפחתה, אך נראה כי בנק ישראל יתקשה להתעלם מהחולשה בפעילות ומירידת המדרגה בסביבת האינפלציה בחודשים האחרונים על רקע התמתנות ניכרת בביקושים.

בארה"ב נמשך המשא ומתן בין הדמוקרטים לרפובליקנים בנוגע לפתרון אפשרי לבעיית הצוק הפיסקלי. התארכות המגעים בין הצדדים מגבירים את הסיכוי שכלכלת ארצות הברית תיפול בסופו של דבר מהצוק ואולי אף תגלוש למיתון - להערכת מספר כלכלנים בארה"ב.

באירופה, בסיום פגישה בת יומיים של מנהיגי האיחוד האירופי בבריסל, קאנצלרית גרמניה אנגלה מרקל דחתה את הטענה כי הגרוע ביותר כבר נמצא מאחורי גוש האירו, ואמרה כי מצפות לו עוד שנים של קשיים כלכליים. "בשנה הבאה יהיו לנו שיעורי צמיחה נמוכים ביותר. נחזה בצמיחה שלילית בכמה מדינות, ואנו יכולים לצפות ששיעורי האבטלה הגבוהים מאוד ימשכו".

אנחת רווחה לבנקים

האוצר לוחץ על הממונה על ההגבלים העסקיים, פרופ' דיוויד גילה, לדחות הצעה שתאפשר לקבוצת דלק ולשותפתה נובל אנרג'י להמשיך ולהחזיק בחזקת תמר וברישיונות רחל ועמית, שבשטחם נמצא מאגר לוויתן ומאגר דולפין הקטן. לפי ההצעה, יצחק תשובה ימכור את הרישיונות אלון ורות ויישאר עם תמר ולוויתן. הזכויות בלוויתן מוחזקות על ידי קבוצת דלק (כ-45%), נובל (כ-40%) ורציו (15%).

מניות הבנקים לאומי , הפועלים , ודיסקונט עמדו במוקד לאור חשיפת "גלובס" על ההקלות מצד בנק ישראל: אחרי שורה של החמרות רגולטוריות בכל הקשור להון הבנקים, הבנק מקטין במעט את הלחץ: הבנק המרכזי מסכים שהבנקים יכללו את נכסי המס הנדחים בהון. אם המסים הנדחים היו יוצאים מהגדרת ההון, זה היה מקטין את הון הבנקים ביותר מ-7 מיליארד שקל, וגורע 0.8% בקירוב מהלימות ההון ליבה של הבנקים (על הבנקים להציג עד סוף 2014 הלימות הון ליבה של 9%).

חברת טבע מנצלת את הריביות הנמוכות בשוק האג"ח הקונצרני ומוציאה לפועל תשקיף מדף שפרסמה בעבר ומגייסת 2 מיליארד דולר בהנפקת אג"ח. כ-700 מיליון דולר יגוייסו בהנפקת אג"ח שמועד פקיעתו חודש מארס 2020 והוא ישלם ריבית קבועה של 2.25%. כ-1.3 מיליארד דולר יגוייסו באג"ח ל-10 שנים בריבית של 2.95%. הכסף שיגוייס ינוצל למחזור חובות ולמטרות אחרות של טבע.

חברת הנדל"ן המניב גזית גלוב השלימה גיוס אג"ח בהיקף של כמיליארד שקל. הגיוס התבצע באמצעות הרחבת סדרה יא' במחיר של 113.25 אגורות לכל 100 אגורות ע.נ., המשקף תשואה אפקטיבית של 4.17% למח"מ של כ-7.8 שנים. האג"ח נושאת ריבית שנתית קבועה של 5.35% והינה צמודה למדד ומועד הפירעון הסופי שלה הוא ספטמבר 2024.

מניות הביומד מרכזות עניין רב היום על רקע שלל דיווחים על תוצאות ניסויים רפואיים. אינסוליין עולה לאחר שדיווחה על תוצאות ביניים מוצלחות בניסוי בגרמניה, אפוסנס מתרסקת בעקבות תוצאות לא מובהקות בניסוי רפואי שלה וקולפלנט עולה לאחר שדיווחה כי קיבלה אישור CE למכירת מוצר ריפוי הפצעים שפיתחה באירופה.