הטבח בבית-הספר בניוטון, מסצ'וסטס, בסוף השבוע שעבר, שבו נרצחו 20 תלמידים, בני שש ושבע, ושש מורות, צפוי להנחית מכה קשה על יצוא עזרי נשק ותחמושות מתוצרת ישראל לארה"ב. כך אמר אמש (ג') ל"גלובס" שי גרנוב, סגן נשיא לפיתוח עסקי בקבוצת מאקו למכירות אביזרי נשק לשוק האזרחי בארה"ב.
מאקו, שבסיסה בלונג-איילנד, ניו-יורק, היא היבואנית הגדולה ביותר של תחמושות ועזרי נשקים מחסניות, כתות, כוונות - מישראל לארה"ב. שווי היצוא הישראלי של מוצרים אלה לשוק האזרחי האמריקני נאמד ב-60 מיליון דולר בשנה. הפגיעה הצפויה ביצוא עזרי הנשק הישראליים היא חלק ממגמה שמסתמנת בעקבות הטבח: אמריקה התאגידית מתחילה להתנער מיצרני הנשק הגדולים לשוק האזרחי. התגובה הציבורית הקשה אחרי הטבח הפכה אותם בן לילה לכמעט מצורעים בקהילייה העסקית, כמו גם בציבור הרחב.
הביטוי הבולט ביותר למגמה זו הוא החלטה של חברת האקוויטי הפרטי האמריקנית סרברוס קפיטל מנג'מנט (Cerberus Capital Management) למכור מיד את אחזקותיה בקבוצת פרידום (Freedom Group), החברה האם של המפעל שמייצר רובי סער בושמאסטר. אדם לאנזה, שביצע את הטבח בניוטאון, השתמש ברובה מדגם זה כדי לקטול את קרבנותיו. סרברוס, כזכור, רכשה נתח מבנק לאומי ב-2005, יחד עם קרן גבריאל. הן מכרו את אחזקותיהן בבנק ב-2009. מאוחר יותר השתלטה סרברוס על קרייזלר.
בראיון ל"גלובס" אמר גרנוב, כי בעקבות הטבח שוררת עתה בציבור האמריקני תחושה שנחצה קו אדום. תקריות ירי המוניות אינן נדירות בארה"ב, אך העובדה שמספר כה גדול של ילדים קטנים נקטלו במרחץ דמים, בירי של מאות קליעים, באסון בניוטאון, חרטה שרטת עמוקה בתודעה הקולקטיבית האמריקנית.
"לציבור, ובוודאי לממשל אובמה, קל יותר להתמקד בהטלת הגבלות על רכישת כלי נשק מסוימים, במקרה הזה רובי סער, נשקים חצי אוטומטיים, מאשר בשאלה כיצד ייתכן שאדם נגוע בטירוף יוכל להניח ידיו על כלי נשק כזה", אמר גרנוב. "ולאחר הכל, אין זה סוד שהממשל הנוכחי אינו חסיד גדול של כלי נשק בידי אזרחים".
"ציבור בעלי הנשק בארה"ב שרוי בבהלה גדולה"
היצואניות הישראליות הבולטות של נשק ואבזרי נשק לשוק האזרחי בארה"ב הן מפרו-לייט, מאור עקיבא; פ.א.ב, ממשמר השבעה; אנגלנדר (יצרנית מחסניות גדולה); ומפעלי נשק לישראל (IWI),מקבוצת סמי קצב ולשעבר חטיבת הנשק הקל של תעש, שמייצאת לארה"ב תמ"קים "עוזי" ורובי סער "תבור".
בימים אלה יש עליה גדולה בביקושים לנשקים שמכירתם תוגבל או תיאסר בעתיד. "יש עליות של מאות אחוזים במכירות של רובי סער, אביזרים של רובי סער ומחסניות גדולות", אומר גרנוב. "ציבור בעלי הנשק בארה"ב שרוי בבהלה גדולה בגלל החששות ממגבלות שיוטלו על מכירות של נשקים חצי-אוטומטיים ומחסניות רבות-קליעים. הייתי מגדיר את הביקושים האלה כהתנפלות ובטווח המיידי זה תורם לרווחי היצואניות הישראליות. אבל בעתיד הלא רחוק, אני חושש מנפילה חזקה של הביקושים למוצרים האלה אחרי שתתקבל חקיקה לאיסור שיווקם". מחסניות של 30 קליעים הן להיט גדול בארה"ב.
אך גרנוב אמר, כי הוא מעריך שהיצואנים הישראליים יוכלו לסגל את עצמם לתנאים החדשים. למשל: אם, אכן, יוטל איסור על שימוש במחסניות של 30 קליעים, יהיה צורך להגדיל את פסי הייצור למחסניות של 10 קליעים וחברות ישראליות ידעו לבצע זאת בעיתוי המתאים. "אני סומך על הרוח היזמית של היצרנים הישראליים", אמר גרנוב. "הם ידעו להסתגל למציאות החדשה". הוא ציין, עם זאת, כי המגבלות העתידיות עלולות להשפיע על IWI, שחקנית קטנה בשוק האמריקני, להמשיך להסתפק בנתח השוק הקטן ולהוסיף להתמקד ביצוא למדינות העולם השלישי.
ההחלטה של סרברוס לשלוף את עצמה מעסקי ייצור הנשק התקבלה בעקבות לחץ של קרן הפנסיה של המורים בקליפורניה (CalSTRS), הקרן הגדולה ביותר מסוגה בארה"ב. קרן הפנסיה, שיושבת על 155 מיליארד דולר, השקיעה 600 מיליון דולר בסרברוס מאז 2003. המשמעות היא שהקרן מחזיקה ב-2.4% ממניות קבוצת פרידום, שמייצרת, נוסף למותג בושמאסטר, גם את המותגים רמינגטון, DPMS וכלי נשק אחרים לשוק האזרחי. הקרן הודיעה אתמול, כי הוא בוחנת מחדש את השקעותיה בחברות לייצר נשק.
סרברוס לא המתינה עד לסיום הבחינה והקדימה רפואה למכה. בהודעה על ההחלטה להיפטר מקבוצת פרידום מציינת סרברוס : "ברור שהטרגדיה בסנדי-הוק (ביה"ס בניוטאון) היא אירוע מכונן שהעלה את השיח הלאומי על הפיקוח על נשק לרמה חסרת חסרת תקדים".
"ההחלטה למכור את קבוצת פרידום תאפשר לנו לעמוד בהתחייבויות שלנו למשקיעים, שעל האינטרסים שלהם אנו מגינים, בלי שניגרר לשיח הלאומי על הנשק, שיח שאותו צריכים לנהל אלה שיש להם מנדט לעשות זאת", נאמר בהודעת סרברוס.
החברה הודיעה שתשכור יועץ פיננסי למכירת אחזקותיה בפרידום ולהחזרת ההון למשקיעים. ניתוח ב"דיילי ביסט", האתר המקוון של "ניוזוויק", מציין, שסרברוס תיאלץ למכור את קבוצת פרידום במחירים של מכירת חיסול. "מי ירצה לקנות חברה שמשמשת מטרה לחיצי הזעם הציבורי, שתצטרך לתפקד, קרוב לוודאי, תחת תקנות ממשלתיות חדשות, ושנוסף לכל נושאת בנטל של חוב כבד"? נאמר בניתוח.
סרברוס אינה חברת האקוויטי הפרטי היחידה שמושקעת בעסקי נשק ויש הערכות שגם חברות אחרות ינסו להיחלץ מעסקים אלה. אמריקה התאגידית אינה סובלת מנקיפות מצפון אלא מתחילה לראות את הכתובת שמסתמנת על הקיר: הגבלות על רכישות כלי נשק חצי-אוטומטיים, על אפו ועל חמתוח של לובי בעלי הנשק, NRA.
בינתיים מסתמנת התנערות מרובי סער גם ברמה הקמעונאית. רשת חנויות הספורט דיקס, שמפעילה 500 חנויות בארה"ב, הודיעה שתפסיק למכור רובי סער באופן זמני. וול-מארט, אחת מהמשווקות הגדולות של רובים באמריקה הצפונית, הסירה מאתר האינטרנט שלה את העמוד של רובה בושמאסטר "לאור האירועים הטרגיים", אך היא תוסיף למכור כלי-נשק.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.