שנת 2012 תיזכר כשנה שבה שוק הסלולר המקומי עבר זעזוע והפך בן-לילה לתחרותי במידה שהותירה את כולנו המומים ושמחים כאחד. מי היה מאמין לפני שנתיים שנגיע ליום שבו שירות סלולר יעלה פחות מ-100 שקל בחודש? והנה, גם עכשיו, ימים ספורים לפני סוף השנה, אנחנו עדיין עוסקים במבצעים מטורפים של חלק מהחברות וכולנו סקרנים ודרוכים לקראת המבצע החדש שבוא יבוא.
האתר מובייל וורלד לייב, שהוקם על ידי ארגון ה-GSMA, סימן לאחרונה את עשרת האירועים הדרמטיים שהתרחשו בשנה שחלפה בתחום הסלולר, כאלה שנוגעים לחברות ולצרכנים כאחד. מסתבר שבעולם, בניגוד לישראל, מבינים שכאשר מבצעים רפורמות יש לתחרות שני צדדים, וכאשר מייצרים רגולציה לא מאוזנת - יש לה השלכות רוחביות על טובת המשק בכללותו, גם כאשר התחרות מיטיבה עם הצרכן בטווח המיידי.
אז אילו אירועים שינו את תעשיית הסלולר ב-2012?
1. במקום הראשון והמכובד בחר האתר בכישלון של אפל בתחום המפות כאירוע הדרמטי של השנה בתעשייה. כולנו זוכרים כיצד הודה מנכ"ל אפל, טים קוק, במפלה של ענקית התקשורת לייצר תוכנת ניווט ברמה של Waze הישראלית ואף שלח את לקוחות החברה להשתמש בה במקום.
האם אירוע זה מסמל את המפנה בחברה בעידן שאחרי סטיב ג'ובס? האנליסטים סבורים כי לכישלון יהיו השלכות בעיקר אם המתחרה המושבעת של אפל - גוגל - תדע למנף אותו נכון ולהציג מוצר מתחרה וטוב יותר. בינתיים, רבים מסכימים שהדבר פגע בצורה חמורה ביוקרה של החברה. אבל, אם נשפוט לפי הביקושים לאייפון 5 בישראל, אפשר להסיק שזה לא באמת מזיז לישראלים.
2. אל המקום השני הגיעו המיזוג בין T Mobile ומטרו PCS, ורכישת השליטה של סופטבנק היפנית בחברת ספרינט. שני אירועים, שלטענת האתר ממחישים עד כמה לגודל יש יתרון משמעותי בתעשיית הסלולר. בארה"ב מבינים שבלי מיזוגים התעשייה תתקשה לעמוד בהשקעות שנדרשות ממנה והתחרות תיפגע. ולכן, חייבים לייצר תחרות נגד שתי הענקיות - AT&T ווריזון - ששולטות בשוק ללא עוררין.
3. אל המקום השלישי, הגיעה ההחלטה הדרמטית של חברת RIM, יצרנית הבלקברי, למנות במקביל שני מנכ"לים לתפעול ומכירות. זאת בניסיון להתמודד עם מצבה הקשה של החברה שסימן שאלה תמידי קיים סביב סיכוייה לשרוד במאבק בין מערכות ההפעלה של אפל ואנדרואיד.
4. ההחלטה של הרגולטור ההודי לבטל רישיונות של מפעילים שזכו בדור שני בסלולר, הגיעה אל המקום הרביעי בדירוג. הביטול עבור חברות בינלאומיות, שהוא חלק מרפורמה כוללת בתחום התדרים במדינה, טומן בחובו משמעויות רחבות עבור משקיעים שצריכים להחליט האם הם נשארים בשוק ההודי הצומח, למרות ההחלטה השנויה במחלוקת.
5. אל המקום החמישי הגיע המשפט המתוקשר שהתנהל בין שתי ענקיות התקשורת - אפל וסמסונג - בנושא העתקות וזכויות יוצרים, בסופו קבע בית המשפט בארה"ב שסמסונג העתיקה פטנטים מאפל.
6. במקום השישי ניצבת חברת פייסבוק, שהנפקתה השנה לא הייתה סיפור הצלחה עבור המשקיעים. לדעת האנליסטים של האתר, הרשת החברתית לא ידעה לעבוד נכון בכל מה שקשור לטלפונים סלולריים והיא נתקלה בקשיים רבים בטיפול במדיה הניידת.
7. אל המקום השביעי הגיעו החברות הסיניות - ZTE ו-Huawei - שנתקלו השנה בחומה של התנגדות ממשלתית כשרצו להיכנס לשוק התקשורת האמריקאי. החשש מריגול מדיני ותעשייתי הפך להיות כל כך משמעותי בעידן הדיגיטלי שבו אנו חיים, שהכנסת חברות תשתית סיניות לליבת הרשתות הסלולריות בארה"ב - הפכה להיות מסוכנת.
8. במקום השמיני דורגו אפליקציות שמחליפות את ה-SMS המוכר דוגמת whatsapp הפופולרית. השימוש באפליקציות להעברת מסרים שבר שיאים חדשים השנה, ויצר קושי אדיר למפעילים שהבינו שהם הולכים ומאבדים מקור הכנסה חשוב, ובעיקר נדרשים להגדיר את עצמם מחדש.
9. אל המקום התשיעי הגיעה "סנדי" - הסופה שאיימה להחריב את ניו יורק - שנבחרה כאירוע מכונן עבור התעשייה הסלולרית בארה"ב. בפעם הראשונה, התארגנו מפעילים (AT&T ו-T Mobile) ושיתפו פעולה ורשתות ביניהם במטרה לשרת את לקוחות שתי החברות.
10. במקום העשירי בחר האתר בהשקה של מערכת ההפעלה של מוזילה - פיירפוקס. ההימור של החברה - השקה של מערכת הפעלה על בסיס קוד פתוח - היה מעניין ולו רק בשל התעוזה שלו, שכן נכון לעכשיו הניסיון להתחרות באנדרואיד ובמערכת של אפל נראים מעט לא הגיוניים. אבל, זה מה שיפה בקוד הפתוח, וכאשר עושים מהלך כזה עם אחד הקונגלומרטים הגדולים בעולם הסלולר - טלפוניקה - זה עוד יותר מעניין.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.