המשקיעים בישראל נחשפים בדרך כלל לתחום הבריאות דרך מניית טבע, שבמשך שנים נחשבה "מניית העם". אך מי שרכש את מניית החברה מפ"ת לפני שנתיים, הפסיד מאז 24.6%, בעוד חברות תרופות אחרות (גנריות ויצרניות תרופות מקוריות), זינקו באותה התקופה בשיעורים דו-ספרתיים. כך למשל, ווטסון טיפסה בכ-76% ופייזר ב-54%.
העלייה בתוחלת החיים והגידול בכוח הקנייה של צרכני השווקים המתעוררים, הן שתיים מהמגמות שישפיעו על חברות התרופות בעתיד הקרוב. לכך יש להוסיף גם את רפורמת הבריאות בארה"ב, הידועה בכינוי "Obamacare". בחירתו מחדש של אובמה תוביל כנראה לקידום הרפורמה, שאמורה להגדיל את מספר הצרכנים בארה"ב. אז מיהן חברות הבריאות המומלצות להשקעה?
אלי לילי: הסנטימנט ישתפר לאורך זמן
אלי לילי (Eli Lilly, סימול: LLY) היא אחת מחברות התרופות הגדולות בעולם. מטה החברה נמצא באינדיאנה, ארה"ב, והיא נסחרת בבורסת ניו יורק בשווי של 55.5 מיליארד דולר. אלי לילי פעילה בתחומים רפואיים שונים, בהם סוכרת, אונקולוגיה ובריאות הגבר.
גרג גילברט, אנליסט הפארמה של מריל לינץ', ממליץ על המניה "קנייה" ובמחיר יעד של 57 דולר - 15% מעל מחיר השוק. "המשך החוזק ביצירת תזרים מזומנים מפעילות, ההתמקדות בהחזר למשקיעים באמצעות דיבידנד יציב, השליטה בהוצאות והפוטנציאל לחדשות חיוביות בנוגע לצנרת המוצרים - כל אלה עשויים לשפר את הסנטימנט לאורך זמן", כותב גילברט.
בשלב זה מגיע גילברט למחיר היעד על בסיס מכפיל 15 לרווח הצפוי למניה בשנת 2013 (3.73 דולר). עם זאת, הוא מציין גם שמחיר היעד מבוסס על הנחות שמרניות. בין היתר, הן כוללות שחיקה איטית בבסיס ההכנסות, תרומה צנועה מהשקות תרופות חדשות וקיצוץ בעלויות.
באחרונה הודיעה אלי לילי על ביצוע ניסוי קליני מתקדם (שלב III) נוסף בתרופת solanezumab לטיפול באלצהיימר. גילברט מציין, שהמשקיעים התאכזבו מההודעה, אך הוא רואה בה פן חיובי, משום שהיא מגדירה את המסלול לקראת אישור התרופה. להערכתו, התרופה תושק ב-2015 ותגיע למכירות שיא של מיליארד דולר ב-2020.
אנדו: המוצרים הייחודיים ישתלמו
החברה האמריקנית אנדו (Endo Pharmaceuticals Holdings, סימול: ENDP) מגדירה עצמה כחברת פתרונות בתחום ה-Healthcare, והיא מפתחת תרופות מקוריות וגנריות לצד מכשור רפואי. אנדו נסחרת בנאסד"ק בשווי של 2.95 מיליארד דולר.
האנליסט מארק גודמן מסקר ב-UBS חברות תרופות, והוא ממליץ על מניית אנדו "קנייה" ובמחיר יעד של 42 דולר - 62.4% מעל מחיר המניה. "אנדו עוסקת בתחום המוצרים הייחודיים, ומתמקדת בתחומי הכאב והאורולוגיה", כותב גודמן. הוא מציין, שהחברה הגיעה לפשרה עם חברת התרופות הגנריות ווטסון בנוגע למוצר העיקרי שלה, Lidoderm - מעין מדבקה שמוצמדת לעור ומיועדת להקלה על כאבים לאחר הרפס. המוצר אחראי, לדבריו, ל-30% מהכנסות אנדו, והתחרות הגנרית תתחיל כנראה בספטמבר 2013.
"עסקיה של אנדו כוללים מוצרים ממותגים, גנריקה, מכשור ושירותים", כותב גודמן. "אנדו נכנסה לתחום המכשור והשירותים באמצעות רכישת AMS ומתכננת, אסטרטגית, למנף את הסינרגיות בין עסקיה בקו מוצרי האורולוגיה".
אנדו השיקה באחרונה שני מינונים נמוכים של תרופה קיימת שלה, Opana לטיפול בכאב. במקביל אנדו נלחמת בגנריקה בשוק, והיא הגישה תביעה נגד חברת Actavis על הטעיות בשיווק התרופה הגנרית. ב-UBS מעריכים, שזהו חלק מאסטרטגיה מכוונת ומעריכים שכניסת Impax לשוק כמתחרה גנרית נוספת בינואר, תהיה בעלת השפעה מוגבלת. לדברי גודמן, מחיר היעד למניה נקבע על בסיס מכפיל רווח של 9 לרווח הצפוי למניה ב-2014.
סנופי: חסינות גבוהה בתחומים רווחיים
המטה של סנופי (Sanofi, סימול בארה"ב: SNY) נמצא בצרפת, ומנייתה נסחרת במקביל בבורסה של פריס (SAN.FP) ובבורסת ניו יורק, בשווי 125.5 מיליארד דולר. לחברה יש פעילויות בתחומי התרופות, החיסונים ורפואת בעלי חיים.
"סנופי היא אחת מחברות התרופות המובילות בעולם, והיא מדורגת רביעית מבחינת מכירות תרופות מרשם", מציין סרגיי וסצ'ונוק, אנליסט בכיר באופנהיימר ישראל. לדבריו, החברה מגלגלת מחזור הכנסות של כ-46 מיליארד דולר בשנה.
"פעילות סנופי, בדומה למתחרותיה בחברות הפארמה הגדולות, סבלה בשנים האחרונות כתוצאה מתחרות גנרית עקב פקיעת פטנטים. השפעה זו באה לידי ביטוי בתמחור הנמוך של המניה, הנסחרת במכפיל 7 לתחזית הרווח לשנה הקרובה", כותב וסצ'ונוק. "אולם השפעת הלחץ הגנרי עשויה לפחות עם הזמן, ונתח המכירות בסכנת הגנריקה צפוי לקטון מכ-30% לפני שלוש שנים לכ-8% בלבד בשנה הקרובה".
לדברי וסצ'ונוק, התחומים בעלי החסינות הגבוהה יחסית בפני התחרות, שמהווים כעת נתח של כ-70% מההכנסות, מתאפיינים ברווחיות גבוהה עם תחרות מוגבלת בין 2-3 שחקנים מובילים. אלה כוללים את התרופות לטיפול בסוכרת (16% מההכנסות), חיסונים (9%), תרופות OTC (כ-8%), תרופות וטיפולים לבעלי חיים (6%), וכן חטיבת הביוטכנולוגיה ג'נזיים, המתמחה בתחום מחלות אוטואימוניות נדירות.
"מנוע הצמיחה המשמעותי לעתידה של סנופי נמצא בשווקים המתעוררים, האחראיים על כשליש מסך הכנסותיה - השיעור הגבוה בין כלל חברות התרופות הגדולות", מציין וסצ'ונוק. "נתח המכירות בשווקים המתעוררים צפוי, לפי תחזית הנהלת החברה, לעלות לכ-40% ב-2015, ובכך לחזק את מעמדה המוביל בשוק התרופות הצומח במיוחד, ולהאיץ את קצב הצמיחה". לדברי וסצ'ונוק, מניית סנופי מניבה למשקיעים תשואת דיבידנד נאה של כ-4%, עם צפי להגדלת חלוקת הדיבידנד בשנה הקרובה.
המניות המומלצות
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.