הזמן דוחק והמחלוקת בעינה עומדת. מנהיג סיעת המיעוט הרפבוליקני בסנט, מיץ' מקונל, ביקש היום (א') מסגן הנשיא ג'ו ביידן "לעזור לדמוקרטים להאיץ את המו"מ" בנוגע לצוק הפיסקלי. מנהיג הסיעה הדמוקרטית בסנט, הארי ריד, אמר בתגובה כי עדיין אין לו הצעה חדשה להציע לרפובליקנים, וציין גם כי יש לו "אופטימיות זהירה" באשר להגעה להסכם.
מוקדם יותר היום אמר נשיא ארה"ב, ברק אובמה, כי למרות האופטימיות המסוייגת שלו בסוף השבוע, עדיין לא מסתמנת באופק פשרה שתמנע את נפילת ארה"ב מהצוק הפיסקלי, מחרתיים. הוא הטיל את האשם לקיפאון על הרפובליקנים בקונגרס והזהיר שנפילה מהצוק הפיסקלי תגרום לירידות בשווקים הפיננסיים.
"הייתי אופטימי, במידה מסוייגת, אתמול (הראיון הוקלט בשבת, ר.ד.), אבל עדיין איננו רואים שום הסכם", אמר אובמה. "ועתה, הלחץ למציאת פיתרון מכוון כלפי הקונגרס".
לפי דיווחים מגבעת הקפיטול, נכונים ליום א', 5 אחה"צ, שעון ישראל, אין שום התקדמות במו"מ בין דמוקרטים לרפובליקנים בסנט על גיבוש נוסחה שתאפשר העלאת שיעורי המס על אלה שמשתכרים יותר מ-250 אלף דולר בשנה, כפי שדורש אובמה. פשרה כזו תסלול את הדרך להצבעה מזורזת על חוק חדש, שיבטל העלאת מיסים אוטומטית על כל האזרחים, עשירים כעניים, וקיצוץ רוחבי ענקי בהוצאות הממשלה, שאמורים להיכנס לתוקף החל ב-1 בינואר.
בכל זאת, סנטור רפובליקני בכיר, לינדסי גרהאם, אמר הערב, בראיון לפוקס ניוז, כי אובמה ניצח במאבק עם הרפובליקנים על הצוק הפיסקלי. "אני מסיר כובעי לפני הנשיא; היא ניצח", אמר לינדסי. "ומה אנו השגנו? השגנו ניצחון פוליטי לנשיא. שאפו לנשיא. הוא עמד על שלו. הוא יקבל את העלאות המס שביקש, אולי לא מרף של 250 אלף דולר בשנה, אבל אמריקנים בעלי הכנסות גבוהות ישלמו יותר. והבשורות הרעות הן, שהשגנו מעט מאוד במאבק לא להיעשות יוון, במאבק להיפטר מהחוב. החוק (הצפוי) החדש (להכביד עול המיסוי על עשירים) לא ישנה את מצב החוב".
מכל מקום, עד עתה לא השמיעו מחוקקים רפובליקניים אחרים הצהרות דומות ולא ברור אם במושב מיוחד של מליאת הסנט, מאוחר יותר הערב, תושג פריצת דרך.
בראיון ל-NBC אמר אובמה: "הרפובליקנים אומרים, שהקדימות הראשונה במעלה שלהם היא לוודא שנטפל בגירעון באופן אחראי. אבל הדרך שבה הם מתנהלים מראה שהקדימות היחידה שלהם היא להגן על הטבות במס לאמריקנים העשירים ביותר".
נשיא ארה"ב רמז, שהוא יהיה מוכן לבטל לפחות מחלק מהקיצוצים האוטומטיים בהוצאות הממשלה (מדובר, בין השאר, בקיצוץ 500 מיליארד דולר מתקציב הפנטגון, הקיצוץ שמכאיב ביותר לרפובליקנים), אם הרפובליקנים יאותו להעלות את שיעורי המס על בעלי הכנסות גבוהות.
"אם נעלה את רמת הכנסות הממשלה ע"י כך שהעשירים ישלמו קצת יותר מיסים, יהיה די בכך למנוע את הקיצוצים האוטומטיים בתקציבי המשרדים הממשלתיים, צעד שתהיה לו השפעה חיובית על הכלכלה בטווח הארוך", אמר אובמה.
"עד עכשיו לפחות הקונגרס לא הצליח להפיק משהו", הוסיף הנשיא. "זאת, לא מפני שהדמוקרטים בקונגרס אינם מעוניינים להתקדם ולשתף פעולה, אלא מפני שיו"ר בית-הנבחרים, ג'ון ביינר, ומנהיג סיעת המיעוט הרפבוליקני בסנט, מיץ' מקונל, מתקשים לקבל את העובדה שצריך להעלות במקצת את שיעורי המס על האמריקנים העשירים ביותר, כחלק מעסקה כללית להפחתת הגירעון התקציבי".
הוא דחה האשמות שהדמוקרטים הם סרבני פשרה בדיוק כמו הרפובליקנים. לטענתו, הדמוקרטים, על כל המגרעות שלהם, מגלים באופ עקבי נכונות לפשרות. הוא הדגיש, שהצעות הפשרה שהוא, אובמה, הניח על שולחן הרפובליקנים עוררו את זעמם של דמוקרטים רבים.
"מה שאני רוצה להשיג הוא שמירה על קיצוץ במיסיהם של 98% מהאמריקנים", הוסיף אובמה. "אינני חושב שמישהו רואה בכך אג'נדה ליברלית-שמאלנית. היו זמנים שזו היתה האג'נדה הרפובליקנית".
אם לא יופשר הקיפאון, אם הרפובליקנים יוסיפו דלחות את הדרך שמתווה הבית הלבן להפחתת הגירעון התקציבי, השווקים הפיננסיים יתחילו להידרדר, הזהיר הנשיא.
"מה שבולם אותנו הוא חוסר יכולת התפקוד כאן, בוושינגטון", אמר אובמה. "אם אנשים יתחילו לראות, ב-1 בינואר, שלא נמצא פיתרון לבעיה, שלא עלה בידינו להפחית את הגירעון בתקציב מפני שהרפבוליקנים לא מוכנים לקנות את העסקה שאני מציע להם, אם אנשים יראו שמיסיהם עולים, כלומר שהוצאות הצרכנים עומדות להתכווץ, כאשר העם יראה את כל ההתפתחויות האלה, ברור שתהיה לכך השפעה שלילית על השווקים".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.