כשהייתי ילד, ובעצם גם כשבגרתי, הערצתי את קלינט איסטווד. אחר כך נולדו לי ילדים. עכשיו אני יותר טיפוס של סופר-נאני, שהיא בעצם גם סוג של קלינט איסטווד אם חושבים על זה. בדמיוני יושב לו קלינט - לפחות לפני שהתחיל לדבר לכיסאות ריקים כאילו יושב עליהם גבר שחור וחתיך שהוא במקרה גם נשיא ארצות הברית - על כיסא בר גבוה, ושותה ג'ק דניאלס. אני בכלל לא בטוח שאיסטווד באמת שותה את זה. למען האמת, בדיקה קצרה באתר האינטרנט הרשמי שלו מגלה שהגבר-גבר האולטימטיבי הזה בכלל לא מחבב משקאות חריפים במיוחד. הוא יותר טיפוס של מיץ גזר. מקסימום בירה היינקן (ממש כמו הג'יימס בונד החדש, השם ירחם). סיק טרנזיט גלוריה מונדי.
רק כשגדלתי, גיליתי שהג'ק דניאלס הזה, הוויסקי הקלאסי של אמריקה, הוא בכלל לא ברבן, השם הנרדף לוויסקי אמריקאי, אלא משהו אחר לגמרי, שנעשה בשיטת ייצור אחרת, המכונה Tennessee Sour Mash, וכפי שמסתמן משמה, מייצרים אותה בטנסי ולא בקנטאקי.
הברבן (Bourbon) הוא הוויסקי של קנטאקי (אף שמותר ליצרו גם במקומות אחרים, וזה אכן קורה), ובעצם הוויסקי הלאומי של ארצות הברית לפי חוק משנת 1964. הוא מורכב מלא פחות מ-51% תירס, שהוא מה שמעניק לברבן את טעמו המתוק הייחודי. שאר המרכיבים יכולים להיות שעורה, חיטה או שיפון, או שלושתם גם יחד. יש בארצות הברית גם מיני וויסקי שאינם כוללים תירס, והמפורסם שבהם הוא וויסקי השיפון - Rye Whiskey.
רוב רובם של מותגי הברבן אינם מזוקקים בזיקוק רב שלבי קלאסי בדודי נחושת, אלא במזקקות עמוד מודרניות ותעשייתיות בזיקוק רציף. הברבן חייב להתיישן בחביות עץ אלון חדשות וצרובות אש מצדן הפנימי. אגב, אחרי השימוש באמריקה, קונים אותן הסקוטים ליישון הוויסקי שלהם. דרגת קליית החביות יכולה להיות לעתים גבוהה מאוד, ויחד עם השימוש האינטנסיבי בתירס כחומר הגלם המרכזי, תורמת אף היא לטעם האסרטיבי, החזק והמתוק מאוד.
ברבן צריך להתיישן לפחות שנתיים בחביות, אבל בדרך כלל מתיישן במשך ארבע שנים וכמובן גם יותר. הברבן נקרא כך על-שם האזור שבו הוא מיוצר, שהיה אזור של מתיישבים צרפתים במאה ה-18 וכונה כך על-שם שושלת המלכים הצרפתים לבית בורבון. בעצם, השם בורבון קדם לשם קנטאקי מבחינה היסטורית. לימים הפך מחוז ברבן לחלק ממדינת קנטאקי.
בשנים האחרונות מביאות חברות אחדות לישראל כמה וכמה מותגי ברבן שלא היו מוכרים כאן לחובב הוויסקי המקומי. למי שחשב שעולם הברבן מסתכם בג'ים בים, בפור רוזס ובווילד טרקי, צפויות אם כן כמה וכמה הפתעות. לפני כמה שבועות נחתו על חופי ארץ הקודש כמה מותגי ברבן חדשים לשוק המקומי ממזקקת באפלו טרייס (Buffalo Trace) מהעיירה פרנקפורט (Frankfort) שבמדינת קנטאקי, שנוסדה ב-1787.
באפלו טרייס היא לא רק אחת ממזקקות הברבן הוותיקות ביותר, ובעצם הוותיקה ביותר (אף שלא הופעלה ברציפות לאורך די הרבה שנים) אלא גם אחת המיוחסות ביותר. כמה ממותגיה - שלצערנו אינם מגיעים לארץ בשלב זה, כמו ה-George T. Stagg, נחשבים על-ידי מבקרי וויסקי בכירים, כמו ג'ים מארי, לכמה מטובי מותגי הוויסקי בעולם כולו.
כן, כולל וויסקי סקוטי. אף אחד לא מושלם.
המזקקה גם נודעה במשך שנים רבות בשם ג'ורג' טי. סטאג, ובעוד לא מעט שמות אחרים. השם באפלו טרייס הוא בעצם שם חדש יחסית, והוא ניתן לה רק ב-1999. הוויסקי הנושא את השם באפלו טרייס הוא יצירתו של אלמר טי. לי, המאסטר דיסטילר האגדי של המזקקה, שהוא כבר בן 92, ועדיין פעיל במזקקה.
הנה רשמי הטעימה של כמה מהברבנים של באפלו טרייס. וכן, באמריקה כותבים Whiskey ולא Whisky.
טעימה
הברבנים של באפלו טרייס
Buffalo Trace - Kentucky Straight Whiskey. עישון עדין ולא מרגיז, מתיקות גבוהה, ניחוח וטעם חזקים של תירס, ולא פחות משמונה שנות יישון בחביות עץ אלון חדשות. באופן לא אופייני לטעם הפרטי שלי, דווקא חיבבתי אותו. 299 שקלים
Eagle Rare - Single Barrel Kentucky Straight Bourbon Whiskey. האיגל רייר הוא וויסקי שמגיע מחבית אחת ויחידה, שבה התיישן לא פחות מעשר שנים. יופי של וויסקי. מאופק, יחסית לברבנים. מכה חזקה של אלכוהול בהתחלה, אבל אחר כך זה נרגע בפה. מאוד מעוגל, ובכלל וויסקי סימפטי מאוד. 479 שקלים
1792 - ה-1792, ששמו ניתן לו לציון שנת עצמאותה של קנטאקי, מגיע ממזקקת ברטון, שבבעלות מזקקת סזארק, שהיא גם הבעלים של באפלו טרייס. זהו וויסקי סופר פרימיום, המיושן שמונה שנים בחביות. כיאה למעמדו הוא אכן וויסקי מעוגל וחלק מאוד, עם ניחוח נפלא של תירס מתוק. אלגנטי, עד כמה שניתן בז'אנר הזה. 479 שקלים
Benchmark - כמו ששמו מרמז, זהו בעצם הוויסקי הבסיסי של מזקקת באפלו טרייס. הוא מיושן ארבע שנים בלבד, ולכן הוא הרבה יותר "פראי" בטעמו. מי שאוהב את זה, יאהב את זה מאוד. גם לי יש רגעים שזה מה שבא לי. 135 שקלים
טיפה
תערוכת הבירה
BEERS 2013 היא האירוע השנתי הגדול והמרכזי של ענף הבירה, שמרכז אליו מקצוענים וחובבים. יימזגו יותר ממאתיים סוגי בירה שונים מהארץ ומהעולם, שגם יימכרו במקום במחירים מיוחדים. בשעות הצהריים תוקדש התערוכה לקהל מקצועי מתחום הברים והמסעדות, והחל ב-17:00 תיפתח לקהל הרחב. 9-8 בינואר 2013, היכל נוקיה. 60 שקלים, שכוללים חמישה קופוני טעימה וכוס זכוכית. www.beers.co.il
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.