שנת 2013 צפויה להיפתח עם סימני שאלה לא פשוטים, לאור הצטברותם של גורמי אי ודאות רבים ומשמעותיים: התפתחות משבר החוב באירופה, הכיוון אליו צועדת הכלכלה האמריקאית לאחר גיבוש הפתרון לבעיית "המצוק הפיסקאלי", ההאטה בכלכלה המקומית הן בשל האטה בביקושים המקומיים, והן בשל הסביבה הגלובלית הפוגעת בסחר החוץ, אי הודאות הגיאו פוליטית במספר מישורים: האיראני, הסורי והפלסטיני.
מנגד, "בצד החיובי ראוי לציין כי ביצועי המשק המקומי עודם טובים בהשוואה למערב, וכי אנו צופים כי הרווחיות המצרפית של החברות תשתפר לעומת 2012, בעיקר נוכח מספרי השוואה נמוכים, אך גם לאור מהלכי ההתייעלות שנקטו חברות רבות במהלך המשבר האחרון. כמו כן, ראוי לציין כי מניותיהן של חברות רבות רשמו בשנתים האחרונות ירידות שערים משמעותיות, אשר הביאו את חלקן להסחר ברמות מחירים אטרקטיביות להשקעה בראיה ארוכת טווח", כך מציינים כלכלני יחידת המחקר בבנק הפועלים בסקירה שפרסמו היום.
לאור זאת, בפועלים סבורים כי בסיכום שנתי תסתכם 2013 בתשואות חיוביות באפיק המנייתי, אולם מעריכים כי במהלך השנה תימשך התנודתיות בבורסה, כשגם נפח המסחר צפוי להשאר נמוך יחסית, חרף התאוששות מסויימת ביחס לשפל של 7 שנים שנרשם בשנה החולפת".
התנהגות שוקי ההון צפויה להערכת כלכלני הפועלים להשפיע באופן מעורב על תוצאותיהן של החברות הציבוריות בהתאם לאופי הפעילות ולרמות המינוף: ראשית, תחת ההנחה של מגמה חיובית בסיכום שנתי בבורסה, צפויה השפעה חיובית על חברות שביצועיהן מוטים לשוק ההון, כגון חברות הביטוח. בנוסף, צפויה השפעה על רווחי החברות מתיקי ההשקעות שלהן. השפעה הפוכה עלולה להיות על יכולת החברות הממונפות להתממן באמצעות שוק ההון, כשהמשך הזינוק בתשואות של איגרות חוב קונצרניות רבות (מגמה שהחלה ב-2011 והתעצמה ב-2012), והגעתן של חברות שונות להסדרי חוב, ימשיכו להקשות על החברות את גיוס החוב הציבורי והמוסדי בטווח הקרוב.
מגמה חיובית צפויה בענפי המזון, האנרגיה והנדל"ן
■ יצרניות המזון: העלאת המחירים מסמנת את דעיכתה של המחאה החברתית, וסוללת את דרכן של יצרניות המזון לשוב בהדרגה לרמת הרווחיות שאפיינה אותן טרום המחאה החברתית.
■ ענף האנרגיה: שני בתי הזיקוק צפויים לסיים בימים אלה תוכניות השקעה גדולות, אשר צפויות לשדרג מהותית את ביצועיהם, ולהקטין במידה רבה את התלות במרווחי הזיקוק. בנוסף, החל מאפריל 2013 צפויה אספקה סדירה של גז טבעי ממאגר "תמר", שעשויה לחסוך במידה מהותית בעלויות האנרגיה. לאור זאת, בפועלים צופים כי בשנת 2013 יירשם שיפור ברמת הרווחיות של בתי הזיקוק בהשוואה לזו שנרשמה בשנת 2012.
בענף שיווק הדלקים: אנו מעריכים כי חברות הדלק יחזרו להציג צמיחה בשנת 2013, לאחר סיום הסערה הרגולטורית, שפקדה את הענף בשנה החולפת. העדכון כלפי מעלה, שנעשה במרווח השיווק, בשילוב מהלכי ההתייעלות שטרם הסתיימו, כמו גם המשך צמיחת הפעילות הקמעונאית במתחמי התדלוק והמסחר, יובילו לשיפור בתוצאות חברות הדלק בשנת 2013.
סקטור הגז: צפוי להמשיך ולרכז עניין רב גם במהלך שנת 2013 על רקע תחילת הזרמת הגז הצפויה במהלכה ממאגר "תמר", כניסת חברת וודסייד כשותפה במאגר "לויתן", וההמתנה להתפתחויות בקידוחי הנפט והגז השונים.
■ ענף הנדל"ן: ענף המגורים עומד בפני שנה מאתגרת. בנדל"ן המניב מעריכים בפועלים כי בעקבות ההאטה בצמיחה והגידול בהתחלות הבניה תחול התייצבות בשכר הדירה בתחום המשרדים. "בתחום הקניונים ומרכזי הקניות אנו מעריכים, כי שכר הדירה צפוי להמשיך ולעלות, למרות ההאטה בצמיחה הכלכלית. רמות התפוסה הגבוהות בקניונים, הכניסה של רשתות חדשות ותהליך הקונסולידציה שעובר הענף, ימשיכו להערכתנו לדחוף את המחירים כלפי מעלה, בענף שמראש נהנה ממרווח נשימה גבוה יחסית, בזכות חוזי השכירות ארוכי הטווח והביקוש הגבוה למקומות בילוי ממוזגים".
מגמה מעורבת צפויה בתרופות, כימיה, ביטוח וקמעונאות מזון
טבע צפויה להציג שנה של נסיגה בהכנסות וברווחים, לאור פקיעת פטנטים המגינים על תרופותיה האינבוטיבות מחד, ושנה שצפויה להיות יחסית דלה בהשקות גנריות מאידך. התוכנית האסטרטגית, שהציגה הנהלת החברה בפירוט נרחב בחודש דצמבר אמורה לתת מענה על חלק מהאתגרים והציגה את תוואי הדרך העתידית של החברה, אולם מדובר בתוכנית שיישומה ייפרס על פני 5 שנים, ושתביא לצמיחה מתונה בחברה, אשר אינה עונה עוד על הגדרה של חברת צמיחה אלא של חברת ערך.
■ בפועלים מעריכים כי ענף הכימיה (המיוצג במדד ת"א 25 באמצעות כיל) יציג תוצאות מעורבות בשנת 2013.
■ ביטוח: תוצאות חברות הביטוח תושפענה במהלך השנה הקרובה בראש ובראשונה מתשואות שוקי ההון. מנוע הצמיחה העיקרי של תחום החיסכון ארוך הטווח יהיה ענף הפעילות הפנסיונית, בדומה למגמה שנרשמה במהלך השנים האחרונות. ענף זה צפוי להיפגע ברווחיותו, כתוצאה מתקנה רגולטורית בדבר דמי ניהול מקסימלים בקופה"ג בשיעור של 1.05% החל משנת 2013. תקנה נוספת שצפויה לפגוע בחברות הביטוח הינה איסור שיווק פוליסות ביטוח המנהלים בעלי מקדם תוחלת מובטח החל משנת 2013. ביטוחי המנהלים בעלי מקדם תוחלת מובטח הינם פוליסות הנחשבות למורכבות ללקוח ודמי הניהול שלהם גבוהים משמעותית. תקנות אלו יגרמו לפגיעה בהכנסות ושחיקה ברווחיות.
תחום ביטוח הבריאות צפוי להיות מנוע צמיחה משמעותי עבור חברות הביטוח. המשך המגמה החיובית בשוק ההון עשוי להגדיל את ריווחיות חברות הביטוח במידה ניכרת, מנגד ירידות שערים יגדילו את החוב.
קמעונאיות המזון: בשנה האחרונה הוסיפו הרשתות הקטנות, המזוהות עם פורמטי דיסקאונט (כשהבולטת בניהן היא רשת רמי לוי), לגדול בשטחי המסחר שלהן ולהציג צמיחה חיובית מרשימה, בעוד הרשתות הגדולות הציגו סטגנציה במכירות. "הרשתות הגדולות (ביניהן שופרסל ), אמנם לא נשארו אדישות לשינויים הללו, והכריזו על אסטרטגיה של צמיחה לצד קיצוצים בהוצאות התפעוליות, אולם להערכתנו, יקשה עליהן בתנאים הנוכחיים לשוב לרמות הרווחיות והצמיחה שאפיינו אותן טרום המחאה החברתית".
המגמה השלילית בתקשורת תימשך
להערכת כלכלני הפועלים התחרות העזה בענף התקשורת, שהתעצמה מאוד במהלך השנה האחרונה ופגעה קשות בתוצאות החברות הוותיקות (פרטנר, סלקום ופלאפון, הנמצאת בשליטת בזק), צפויה להימשך בשנה הקרובה, אך באופן מתון יותר, לנוכח הרצון של המתחרות החדשות בענף, מה שימשיך לפגוע בחברות הותיקות הן בשורת ההכנסות, והן בשורת הרווחים.
בשנים האחרונות ישנה מגמה של שינוי בצריכה, המתאפיינת מחד בעלייה חדה בצריכה של DATA, ומנגד בירידה מתמשכת, אם כי באופן מתון, של השימוש ב-VOICE, בקווים נייחים. על הפרק עומדת השקת ה"שוק הסיטונאי" שטומנת בחובה לא פחות אתגרים מהזדמנויות, אך זו לא צפויה לפני תום המחצית הראשונה של שנת 2013.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.