מכה לעמותות החרדיות בחריש: ועדת המכרזים של המינהל החליטה לפסול את ההצעות שהגישו למכרזים ביישוב. ועדת המכרזים של המינהל, שהתכנסה היום לדון בנושא, החליטה לפסול את ההצעות שהגישו העמותות למכרזים ביישוב. מדובר בהחלטה דרמטית שעשויה להיות בעלת השלכות על אופי היישוב כולו.
פרסום תוצאות המכרז לבניית 4,634 יחידות דיור בחריש נדחה למעלה מחודשיים מאז נסגר המכרז. המכתב שהעבירו קבוצות הרכישה החילוניות למינהל מקרקעי ישראל ולמשרד השיכון יום אחרי סגירתו הוביל לסאגה מתמשכת של דיונים ושימועים שהתקיימו במינהל ובמשרד המשפטים. ההכרעה בסופו של דבר התגלגלה לפתחה של ועדת המכרזים.
קבוצת הרכישה החילונית המאוחדת שגובשה על ידי "מינהל המגורים" בהובלת מוטי פלד ו"חריש הירוקה" בהובלת חמי בר אור טענה שהעמותות החרדיות שניגשו למכרז לא עמדו בתנאיו והעלו חשד לתיאום מחירים בין קבוצות שונות המנוגד לחוקי המכרז. מדובר ב-12 עמותות חרדיות שהתאגדו תחת ועד הדיור החרדי המאוחד. על פי ההערכות שהיו עם סגירת המכרז, סומנו העמותות החרדיות כזוכות ברוב המגרשים.
חשוב לציין שאומנם ועדת המכרזים קיבלה את החלטתה, אולם ככל הנראה עוד לא נאמרה המילה האחרונה בכל הנוגע למכרז וסביר להניח שהנושא יתגלגל כעת לבית המשפט.
למכרזים בחריש ניגשו עמותות חרדיות, קבוצות רכישה חילוניות ודתיות לאומיות וגם חברות בנייה כגון צ.לנדאו, דונה, אשדר ועוד. ההצעות עמדו סביב 30 אלף שקל לקרקע ליחידת דיור לא כולל פיתוח למתחמים הקטנים ובטווח שבין 40 אלף שקל לקרקע ליחידת דיור ללא פיתוח ל-62 אלף שקל לקרקע ליחידת דיור לא כולל פיתוח למתחמים הגדולים. (הסכומים האמורים אינם כוללים מע"מ).
המחירים האמורים, בתוספת עלות הפיתוח, משקפים סכום התחלתי של בין 110 אלף שקל לקרקע ליחידת דיור ועד 130 אלף שקל לקרקע ליחידת דיור. כזכור, המכרז כולו כולל 29 מתחמים שונים המאפשרים בניית 4,634 יחידות דיור סך הכל. מתוך 29 המתחמים, ישנם ארבע מגרשים גדולים המאפשרים בנייה של כ-500 יחידות דיור ומעלה. גם חלק מהקבלנים וגם קבוצות הרכישה שאינן חרדיות כיוונו את הצעותיהן למתחמים אלו. מדובר במתחמים המאפשרים בניית 490 יחידות דיור, 503 יחידות דיור, 593 יחידות דיור ו-632 יחידות דיור. לאחר המכרז ההערכות היו כי העמותות החרדיות הציעו סכומים גבוהים יותר מכפי שהעריכו קבוצות הרכישה האחרות ולכן הסבירות הייתה שהו יזכו בו.
הקלפים נטרפים
משמעות פסילת העמותות כעת משנה לחלוטין את התמונה בכל הקשור למחירי הזכייה במכרזים וגם ייתכן שתשנה את אופי היישוב העתידי. נזכיר כי העיר חריש כולה סומנה במשך שנים ארוכות כמיועדת למגזר החרדי ואף תוכננה ככזו. במגזר החרדי הסובל ממצוקת דיור חמורה ראו בחריש בשורה של ממש שגובתה על ידי סבסוד קרקע משמעותי.
במקביל, פסילת ההצעות מובילה באופן אוטומטי לזכייה של מי שהגיש את ההצעות הבאות בתור, שיהיו מן הסתם נמוכות יותר, אבל במכרז הזה, בשל הסבסוד הרחב שניתן מלכתחילה, מדובר בהצעות נמוכות בצורה קיצונית. על פי גורמים המעורים בהצעות השונות שהוגשו מדובר בסכומים שנעו סביב 13 אלף שקל לקרקע ליחידת דיור לא כולל פיתוח.
עיתוי ההחלטה, פחות משבוע לפני הבחירות הכלליות לכנסת, מהווה מכה לא קטנה גם לשר השיכון שקידם את המכרז האמור בשנה האחרונה. ההנחה הרווחת בענף הייתה שההכרעה תתקבל רק אחרי הבחירות אולם העובדה שהיא התקבלה היום עשויה להתבטא גם במישור זה.
כאמור, גורמים בענף מעריכים שההחלטה תגרור את הצדדים לבית המשפט. אולם כדאי לשים לב גם לעובדה נוספת. העמותות שנפסלו גיבשו מאות משתתפים למכרז. קיימת אפשרות במסגרתה יבחרו הקבלנים לפנות אל אותם המשתתפים ולשווק להם את הפרויקטים שייבנו. מצב זה מהווה יתרון לקבלנים משום שהם יודעים מראש שיש להם קבוצה שתרכוש את כל הדירות. הנעלם הגדול ביותר סובב סביב השאלה האם המחירים בהם יהיו מוכנים הקבלנים למכור את הדירות יתאמו את יכולת חברי הקבוצות לשלם אותם. אם כן, ייתכן וחריש תהיה עיר בעלת רוב חרדי למרות הכל.
הזוכים הבולטים במכרז: נאות חריש ונאות חנן
הזוכים הבולטים במכרז בחריש הן ללא ספק קבוצות הרכישה נאות חריש ונאות חנן שזכו במתחמים הגדולים ביותר. קבוצת הרכישה נאות חנן, הכוללת את חריש שלנו ונאות חנן ותחת ניהולה של חברת באמונה, זכתה במתחם הגדול ביותר, המאפשר בניית 632 יחידות דיור. הצעתה של הקבוצה עמדה על 35.2 מיליון שקל. בצירוף דמי הפיתוח משקפת הצעתה הזוכה למתחם זה שווי קרקע ליחידת דיור בגובה 125.7 אלף שקל.
קבוצת הרכישה נאות חריש בה חברו יחד חריש הירוקה בהובלת חמי בר אור ונאות חריש תחת ניהולו של מוטי פלד, זכתה במתחם המאפשר בניית 593 יחידות דיור. הצעתה משקפת שווי קרקע ליחידת דיור כולל פיתוח בגובה 112 אלף שקל.
בשני המתחמים הגדולים הנוספים זכו החברות אשדר ודונה. חברת אשדר שזכתה במתחם המאפשר בניית 490 יחידות דיור. החברה הציעה 1.718 מיליון שקל על הקרקע, בתוספת דמי הפיתוח משקפת ההצעה הזוכה של החברה שווי קרקע ליחידת דיור בגובה כ-75 אלף שקל. חברת דונה זכתה במתחם המאפשר בניית 503 יחידות דיור. הצעתה משקפת שווי קרקע ליחידת דיור כולל פיתוח בגובה כ-93 אלף שקל.
חברות נוספות שזכו במגרשים במכרז הן צ.לנדאו שזכתה במגרש המאפשר בניית 106 יחידות דיור, י.ח. דימרי שזכתה בשני מגרשים המאפשרים בניית 208 יחידות דיור ועוד. לארבע מגרשים מתוך ה-29 שיצאו למכרז לא נקבעו זוכים. מדובר במגרשים המאפשרים בניית 319 יחידות דיור סך הכל.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.