מאמרי העיתונים בשבוע האחרון דיברו על האפשרות שהמשקיעים באג"ח של ממשלת ישראל נפגעו מהתזמון של הודעת הפרישה של נגיד בנק ישראל סטנלי פישר (יום שלישי, 29.1.13). אך חשיבותו והשפעתו של האדם הממלא את תפקיד הנגיד הן הרבה מעבר להשפעה על עלויות החוב של ישראל.
רבות נכתב בתקשורת על תרומתו הניתנת למדידה של פרופ' פישר לכלכלה הישראלית, כולל חקיקת חוק בנק ישראל, ביצוע החלטות מוניטריות אמיצות ומתוזמנות, והובלת ההתמקצעות של תהליכי קבלת ההחלטות הפנימיים בבנק ישראל. אך התרומה הפחות ניתנת למדידה, ואולי החשובה ביותר של פישר, היא האמינות שהעניק לכלכלה הישראלית. חלק מהאמינות הזו נובעת מתרומתו לכלכלה בנושאים שהוזכרו, אך רובה נובעת מהאדם עצמו, ופישר זכה בה הרבה לפני שהוא מונה לנגיד בנק ישראל.
עניין זה הופך את שאלת יורשו של פישר לחשובה, וגורם נוסף הופך אותה לדחופה.
מינוי פישר לנגיד בנק ישראל לפני שמונה שנים (ב-2005), סימן התחלה של מגמה: חיזור נמרץ אחר נגידי בנקים מרכזיים לפי סגולותיהם וערכם ולא אזרחותם, במטרה למצוא את האדם הטוב ביותר לתפקיד הבכיר. כך המינוי של מרק קרני הקנדי לנגיד הבנק של אנגליה בנובמבר 2012. אם וכאשר יתבצע מינוי שלישי כזה, ניתן יהיה להצביע על מגמה, שמהווה הזדמנות עבור ישראל. אך חשוב לשים לב שייתכן כי מדובר בהזדמנות חד-פעמית.
התזמון הנוכחי, של איוש משרות הנגידים על-ידי אזרחים זרים, יחד עם הסטטוס הגלובלי והמעמד החזק שפישר העניק לתפקיד, יוצרים הזדמנות ממשית לנשיא שמעון פרס ולראש הממשלה בנימין נתניהו למשוך לארץ "סטארים" כלכליים בינלאומיים, כמועמדים אפשריים. ההזדמנות הזו עשויה להיות חד-פעמית, כיוון שמעמדנו הכלכלי הבינלאומי המוערך עלול להידרדר אם הוא לא ישומר ברציפות.
לא יהיה קשה להרכיב רשימת אישים כלכליים בעלי שם בינלאומי וכישורים מתאימים לתפקיד, שיש להם גם קירבה לישראל. אמנם לא אציין שמות, אך הנגיד פישר מכיר אותם, וייתכן שחלקם חיים בישראל. מאידך, סביר להניח שרבים מהם אינם כאן. בהקשר זה, ייתכן כי ישנם מי שחושבים שאי-ידיעת השפה העברית עלולה להוות מכשול בפני מועמדים זרים, אך עלינו להפנים את העובדה שבעולם הגלובלי שהופך לתחרותי יותר ויותר, המתחרים שלנו במדינות אחרות משליכים רשתות רחבות בהרבה בחיפושיהם אחר הכישרונות הגדולים.
אם נגביל את חיפושינו למסגרת של אזרחי ישראל בלבד, הדוברים עברית שוטפת, סביר להניח שנישאר מאחור. זה נכון במיוחד כשמדובר בתפקידים מרכזיים כמו נגיד הבנק המרכזי, ובמיוחד בזמנים מהותיים כמו נקודת הזמן הנוכחית.
מובן, כי על מנת להשיג לתפקיד את האדם המתאים ביותר בעולם, במקרה שהוא יהיה דובר אנגלית, יידרשו מאמצים והתאמות בהתאם מצידם של בנק ישראל, הממשלה, והציבור הישראלי. אני מאמין, שזה צעד שבהחלט ראוי לשקול אותו.
הכותב הוא מנכ"ל חברת ניהול ההשקעות KCPS
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.