ברגע שמסתיים הסרט על חייו ועל מותו הטרגי של אילן רמון, מוסט באחת הווילון שמאחורי המסך, ומבעד לקיר הזכוכית הענק נפער מבט על אחד הנופים הכי עוצמתיים שיש: מכתש רמון במלוא הודו וקדמוניותו. זהו אולי אחד הרגעים המרגשים והמפתיעים בביקור במרכז המבקרים המחודש במכתש רמון. הוא מדגים את החיבור הכלל לא מובן מאליו בין הדרמה הנופית והגיאולוגית היוצאת דופן של הטבע כאן, לבין הדרמה האנושית של האסטרונאוט הישראלי הראשון, שכזכור נהרג באסון מעבורת החלל קולומביה, בפברואר 2003.
סוגיית החיבור המורכב הזה העסיקה את המתכננים, ועלתה גם בשיחה שניהלתי אז עם אושרה גבאי, שניהלה את המרכז ב-15 השנים האחרונות והייתה מעורבת מאוד בעיצוב דמותו החדשה. גבאי, כך נראה, שלמה עם החיבור, כמו גם אנשים נוספים שהיו שותפים במלאכה, אך נדמה לי שהשאלה ממשיכה לרחף באוויר.
ימים יגידו אם השילוב בין שני הסיפורים, הגיאולוגי והאנושי, יהיה אכן גדול מסכום חלקיו. במרכז המבקרים מספרים שכבר כיום יש הסבורים (בעיקר צעירים) שהמכתש נקרא על-שמו של אילן רמון, ואינם יודעים שאילן רמון שינה את שם משפחתו מוולפרמן לרמון, כי התאהב במקום לפני שנים.
מה שבטוח, מרכז המבקרים שנפתח בימים אלה להרצה, אחרי שנתיים וחצי של עבודות והשקעה של כ-17 מיליון שקלים, מציע חוויית ביקור מרתקת וחדשנית. כמה טוב שמתיחת הפנים הקרדינלית - שבמסגרתה נוספו למבנה הקיים בניין מבואה חדש ומעבר החצוב בסלע מתחת לפני הקרקע - לא שינתה את קווי המתאר המעוגלים והיפים של המבנה המיוחד הזה, כפי שתוכנן בתחילת שנות ה-80 בידי האדריכל רפי לרמן.
המחשה יוצאת דופן
הסיור מתחיל במבואה שרצפתה כהה ומרשימה, וממשיך לחלל גבוה המדמה מתקן אימונים של נאס"א, שם מרחפת בקפסולה שקופה חליפת החלל הכתומה של אילן רמון. כאן פוגשים המבקרים בסיפוריהם של אילן ואסף רמון ז"ל, המובאים בתצלומים, בדגם גדול ומרשים של הקולומביה ובסרטי וידיאו. מעלית עגולה מעלה את המבקרים למלוא גובהה של החללית, וברקע צלילי ההכנה של האסטרונאוטים בדרכם אל כן השיגור.
מכאן נכנס המבקר אל אולם הקרנה, שבו מוקרן סרט המציג תחנות בחייו של אילן רמון, והתחנה האחרונה והדרמטית ביותר - המסע לחלל. קטעי סרטים ותצלומים מקוריים מתארים את גודל החוויה ואת עוצמתה, עד סופה הטרגי. עם סיום הסרט מוסט כאמור המסך, ומאחוריו נגלה הפלא שלשמו הגענו - מכתש רמון במלוא תפארתו.
ביציאה מן האולם, במסלול היורד מהקומה השנייה אל קומת הקרקע, המבקר מתוודע אל נפלאותיו של המכתש ואל התופעות הגיאולוגיות הייחודיות שבו, המוצגות בהמחשה יוצאת דופן בטיבה ובעניין שהיא מעוררת. התצוגה מורכבת מתצלומים ומהסברים מדעיים מאירי עיניים, אך מה ששבה את לבי הוא הדגמים המכניים הרבים הניתנים להפעלה על-ידי המבקרים, ובעיקר ההקרנה התלת-ממדית על רצפת האולם. זו מבצעת באמצעות טכנולוגיה מתקדמת הדמיה של היווצרות המכתש, וממחישה באופן ברור ומרהיב כיצד נוצר מכתש סחיפה ומדוע זוהי תופעה ייחודית בעולם.
שלושה עקרונות הנחו את מתכנני המרכז המחודש - שמירת הטבע, גיאולוגיה והנצחת אילן רמון. ואכן, אחרי שמסיימים להתפעל מהתצוגה הגיאולוגית, עוברים לאודיטוריום שבו מוקרן סרט מצוין על הטבע במדבר, של הצלם אייל ברטוב. האזור המדברי והצחיח, הנראה חסר חיים ושומם, מתגלה כעולם עשיר ומגוון של חי ושל צומח: יעלים, צבאים ופראים, שפני סלע ופסמונים, צבועים ושועלים, חרדוני צב, חרקים ועופות רבים.
הפנורמה שמזמנת מרפסת התצפית שעל גג המרכז היא כבר עניין למשוררים. למתעניינים באסטרונומיה, שעון השמיים המוצב כאן הוא מערך אסטרונומי שלם, ובימים אלה נמצאים אנשי רשות הטבע והגנים במגעים עם אונסק"ו, להכרזת אזור המכתש כ"שמורת אור כוכבים"; זאת במסגרת קריטריון חדש יחסית של אונסק"ו, לאזורים המאפשרים צפיית כוכבים נפלאה וברורה - משהו שהלך לאיבוד בעיר הגדולה.
מרכז המבקרים בנוי על שפת המצוק של המכתש, בפאתי היישוב מצפה רמון. מיקומו המיוחד הוא למעשה שער הכניסה אל המכתש - שמורת טבע פתוחה שבה עוברים מאות אלפי מבקרים בשנה. למכתש רמון אין שערי כניסה, אלא דרכים ושבילים רבים הפתוחים לקהל, והכוונה כאן היא לצייד את המבקרים במידע על השטח ועל תופעת המכתש הייחודית, לעדכן בכללי ההתנהגות הנדרשים בשמורת טבע, ולהמליץ על מסלולי טיול ועל אטרקציות. המרכז נגיש גם לבעלי מוגבלויות.
במחיר הכניסה למקום כלול גם ביקור במרכז חי רמון הסמוך, שהוא גן חיות מדברי לזוחלים, למכרסמים ולפרוקי רגליים. מומלץ בחום.
בשלושת החודשים הראשונים, תקופת ההרצה, הכניסה למרכז המבקרים במחיר מוזל של 27 שקלים למבוגר ו-13 שקלים לילד. א'-ה' ושבת 16:00-8:00, ו' 15:00-8:00 הסיורים במרכז בתיאום מראש בלבד, טל' 08-6588691.
חלל גם במדעטק
לא בכל יום מגיעה לישראל תערוכה בסדר גודל כזה: התערוכה Beyond Planet Earth, שהוצגה ב-Museum of Natural History בניו יורק, ותוצג החל מאמצע מארס במדעטק, המוזיאון הלאומי למדע, טכנולוגיה וחלל בחיפה. התערוכה היא פרי פיתוח משותף של המוזיאון בניו יורק ומדעטק, ותעסוק בעתיד הצפוי לחקר החלל - טכנולוגיות שנמצאות בפיתוח, יעדי מחקר ומסע במערכת השמש. לצדה יתקיימו פעילויות נוספות, הרצאות ואירועים
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.