רשות ההגבלים מצאה כשלים בהסכמים של בזק והוט

הכשלים נמצאו בהסכמים שחתמו החברות עם ספקיות האינטרנט ■ ברשות טוענים כי המחירים שמשלמות הספקיות לבזק והוט מהוות מכשול לתחרות בשוק הקווי

רשות ההגבלים העסקיים החליטה להתערב במחלוקת על התשלומים שמשלמות ספקיות האינטרנט לחברות התשתית בזק והוט, וזאת במידה ומשרד התקשורת לא יעשה זאת. ל"גלובס" נודע כי ברשות החליטו כי המחירים שמשלמות ספקיות האינטרנט לבזק ולהוט, מהוות מכשול לתחרות בשוק הקווי, ובמידה ומשרד התקשורת לא יסיר את המכשול, הרשות תעשה זאת בעצמה.

מדובר בהחלטה בעלת משמעות עמוקה ואמיצה מצד הרשות שכן נושא התשלומים עבור השימוש בתשתיות נסחב ונמתח במשך חודשים ארוכים ומשרד התקשורת אינו מצליח לקבל החלטה ולהכריע בעניין. בשפה מקצועית נקרא ההסכם בכינוי הסכם הג'יגות, מלשון ג'יגה קיבולת.

המצב כיום הוא שספקיות האינטרנט משלמות לבזק ולהוט עבור הפצת המידע ללקוחות, ואולם משרד התקשורת קבע כי מדובר בתשלום כפול שחברות התשתית מקבלות משום שהלקוח משלם להן עבור אותו שירות בדיוק. כלומר הלקוח משלם פעם אחת לספקית האינטרנט ופעם אחת לחברת התשתית, כאשר ספקיות האינטרנט משלמות עבור אותו השירות. הסדר זה נמשך שנים ארוכות וספקיות האינטרנט שילמו מאות מיליוני שקלים לחברות התשתית עבור אותו הסדר.

בשנה שעברה דרשו ספקיות האינטרנט לבטל את התשלום ומשרד התקשורת קיבל את עמדתן ואף פרסם שימוע בעניין. ההערכה הרווחת בשוק התקשורת הייתה שהמשרד יעמוד על שלו ולא יתקפל בפני חברות התשתית שכן השימוע היה חד משמעי וברור ולפיו קיים כשל שוק בתשלום הכפול שמקבלות חברות התשתית וכי יש לבטלו.

אלא שההיפך התברר ובאופן חריג המשרד החליט שהוא לא מתערב במחירים ולא מבטל את ההסדר, למורת רוחם של ספקיות האינטרנט. התוצאה הייתה שבזק והוט הודיעו שב- 2013 הם ממשיכות את ההסדר פרסמו תעריפים חדשים שלגביהם הסכים משרד התקשורת בשתיקה. המשרד אף לא פרסם החלטה בעניין ומה שקורה הוא שבזק והוט בעצם קבעו את הנוהג הישן מבלי שהמשרד נתן דעתו על כך.

כעת מגיעה ההפתעה מכיוון רשות ההגבלים העסקיים. הרשות נמנעת בדרך כלל להתערב בעבודת המשרד הישיר המפקח על תחום מסוים ואולם הפעם כנראה הגיעה למסקנה שנעשית כאן טעות גדולה בהחלטה להמשיך את ההסדר הישן, ולכן הבהירה בצורה חד משמעית שאם משרד התקשורת לא יבטל את ההסדר, היא תעשה זאת בעצמה.