שנה וחצי לאחר קריסתה של חברת הנדל"ן תשואה 10, שהותירה אחריה חובות של יותר מ-100 מיליון שקל - מחציתם למחזיקי האג"ח - הגיש אתמול (ד') לבית המשפט עו"ד גיא גיסין, מפרק החברה והנאמן להסדר הנושים, דוח אודות ממצאי חקירת נסיבות הקריסה של החברה, שהייתה בשליטת ויצמן שירי ובן דודו יונה שמש.
בדוח טוען עו"ד גיסין כי "החברה נוהלה במשך זמן לא מבוטל בדרכי מרמה והפרת אמונים... תוך שימוש בלתי ראוי (של שירי ושמש א' ש') בכספי החברה כקופתם האישית לטובת מניעיהם האישיים... והמקורבים להם". לטענת עו"ד גיסין העבירה תשואה 10 תשלומים שונים, בהיקף של מיליוני שקלים, שלא כדין לכאורה לאיש העסקים דוד מסאסא ולעו"ד גיא אופיר (המתגורר בכרמיאל), שהיו מעורבים בעסקים שונים עם בעלי השליטה.
בדוח הנאמן נכתב כי "החברה שימשה כמעין קופה פרטית של בעלי השליטה ושל מקורביהם, לשם חילוצם מהשקעות שונות בנדל"ן או בניירות ערך, תוך הסוואת הפעולות והכוונות האמיתות תחת פסאדה של עסקאות כשרות בנכסים אלו או אחרים". עוד מתברר מהדוח כי לחברה לא הייתה פוליסת אחריות דירקטורים תקפה בעת קריסתה.
אחד המקרים שחשף הדוח קשור למשרדי החברה ששכנו במגדלי משה אביב בר"ג, בקומה ה-41 (המשרדים אכלסו קודם לכן את מטהו של ארקדי גאידמק). ב-2007 נחתם הסכם שכירות בין החברה לבין עו"ד גיא אופיר, בעלי הנכס, ושנה לאחר מכן רכש אופיר מניות תשואה 10 בשווי 1.6 מיליון שקל, לטענתו בעזרת כסף שהגיע מידי החברה הציבורית.
בהמשך, כך על פי הדוח, נחתם הסכם לרכישת המשרדים מידי אופיר תמורת 3.3 מיליון שקל, ובמקביל נחתם הסכם לפיו התחייב שירי לרכוש עד מארס 2009 את מניות אופיר בחברה, תוך קיבוע הפסד של 564 אלף שקל למוכר (שכן מחיר מניית תשואה 10 ירד בבורסה).
עו"ד אופיר הסכים לטענת הדוח לעסקה ההפסדית, כיוון שבמקביל רכש שותפו של שירי, יונה שמש, מניות של חברת ESYE (חברה ציבורית הנסחרת בארה"ב) אשר נמצאת בשליטת אופיר, בסכום ההפסד.
באפריל 2009 הודיע שירי לאופיר על ביטול ההסכם לרכישת המשרדים ובאותו היום נחתם בין השניים הסכם נוסף, במסגרתו התחייב שירי לרכוש את המניות שהחזיק אופיר בתשואה 10. בד בבד, רכש עו"ד אופיר 1.5 מיליון מניות של חברת ESYE מיונה שמש, שותפו של שירי בתשואה 10, והאחרונה לא דיווחה על כך לציבור המשקיעים.
"מדובר בשרשרת עסקאות תמוהה, אשר דומה כי מומנה, רובה ככולה, מכספי החברה", כותב על כך עו"ד גיסין בדוח. "במסגרת העסקאות, נעשה ככל הנראה שימוש בכספי החברה: (א) לצורך רכישת מניות החברה על ידי עו"ד אופיר, לבקשת שירי - מנכ"ל החברה ובעל השליטה בה; (ב) לאחר שנגרמו הפסדים מההשקעות - לשם חילוץ עו"ד אופיר מהם; וגם (ג) לשם פתרון סכסוכים וחובות לכאורה של עו"ד אופיר ליונה שמש".
עוד כותב על כך עו"ד גיסין כי "נעשה שימוש נוסף בחברה, לשם יצירת עסקה מלאכותית במסגרתה ירכשו את משרדי החברה מעו"ד אופיר, מבלי שהיה צורך עסקי או הגיון עסקי לעשות כן, תוך קביעת תמורה פיקטיבית גבוהה בעשרות אחוזים מהשווי האמיתי של המשרדים, ותוך ייחוס חלק נכבד מהתמורה הפיקטיבית לציוד ולריהוט שהיה במשרדים אלו. לא פלא, אם כן, שהבנק אליו פנתה החברה בבקשה כי יממן לפחות חלקית את רכישת המשרדים בהתאם לתנאים המופקעים, סירב לעשות כן".
עו"ד גיא אופיר מכרמיאל מסר בתגובה ל"גלובס": "אני נפלתי פה קורבן - ויצמן שירי הונה את החברה וגם אותי". בתצהיר שהגיש לבית משפט טען עו"ד אופיר כי לא קיבל מעולם כל פיצוי בגין ביטול הסכם רכישת המשרדים, והתשלום שקיבל הוא למעשה הפרשי שכר דירה שהגיעו לו. בנוסף, לדבריו הוא מעולם לא ביקש פיצוי בגין ביטול ההסכם, אלא שהחברה תמשיך לשלם לו דמי שכירות.
עסקים עם מנכ"ל עיריית ב"ש לשעבר
במקרים אחרים החברה ביצעה עסקאות שונות עם דוד מסאסא, שביצע עבורה עבודות שונות וגם היה בעל מניות בה. תשואה 10 מכרה לו נכסים כנגד העברת אג"ח לחברה לפי שער של 70 או 74 אגורות בזמן שהחברה מכרה אג"ח לפי 15 או 48 אגורות לציבור.
בדוח מופיע גם שמו של עו"ד בלפור קויתי, לשעבר מנכ"ל עיריית באר שבע (עירו של שירי) וקרוב משפחתו של יזם הנדל"ן נחשון קויתי, בעל השליטה בקבוצת בסר. לטענת גיסין ניהל עו"ד קויתי במקביל עבור תשואה 10 ועבור חברה פרטית שהייתה בבעלות יונה שמש, מגעים לרישום בטאבו של נכסים שנמכרו לתשואה 10, ובמקביל ניסה להשיג מהעירייה החזרי אגרות שהיו מיועדים לתשואה 10 לטובת החברה הפרטית, בהיקף של 1.25 מיליון שקל.
לכן, לטענת גיסין, עיכב עו"ד קויתי את השלמת הרישום בטאבו. באותו הזמן שימש קויתי כמנהל בפועל של פעילות הבנייה של תשואה 10 של נכס בבאר שבע וקיבל מאות אלפי שקלים בגין פעילות זו. לאחר מכן הנכס נמכר למסאסא, אך כתוצאה מאי השלמת רישום הנכס במועד על ידי קויתי, תבע מסאסא מהחברה פיצוי של 400 אלף שקל.
בתגובה לדברים מסר עו"ד קויתי ל"גלובס": "קיבלתי את שכרי עבור ההסכמים שערכתי לאחר מו"מ ממושך של כשנתיים עם הנהלת בנק לאומי. בהתאם להסכמים היה צריך להשלים להם את המעטפת של המבנה וחברת ניהול שקשורה עימי עסקה בכך. תשואה 10 נותרה חייבת עבור הניהול כ-200 אלף שקל".
תגובתו של שירי טרם התקבלה.
עו"ד גיסין מסכם את הדוח בכך שהוא קובע כי "די בממצאים שהצטברו עד כה כדי להצדיק בקשה להורות לנאמן להגיש בקשות למתן הוראות או תובענות כנגד בעלי שליטה או נושאי משרה או צדדים שלישיים בקשר עם אחריותם לקריסת החברה".
תשואה 10, תספורת של יותר מ-90%
ויצמן שירי, 57, נולד בבאר שבע. לאחר שירות צבאי כלוחם (שבמהלכו נפצע והוכר כנכה צה"ל) הוא פנה לעסקים שונים וזכה להצלחה בתחום הנדל"ן עם חברת טללי הנגב, על רקע גל העלייה מברית המועצות בשנות ה-90. שירי, הקרוי על שמו של נשיא המדינה הראשון, נכנס בשנת 1998 לפוליטיקה וכיהן במשך השנים כח"כ מטעם מפלגת העבודה, מנכ"ל המפלגה ולתקופה קצרה אף היה סגן שר הביטחון. בשנת 2007 הוא רכש ביחד עם בן דודו, יונה שמש, את השליטה בשלד הבורסאי אי.אס.אי ייעוץ והכוונה, והפך את שמו ל"תשואה 10". למרות שהמשבר הכלכלי העולמי כבר היה בפתח, הצליחה החברה לגייס בדקה ה-90 כ-90 מיליון שקל בשתי סדרות אג"ח.
שירי ושמש הצטרפו לאופנה ששלטה באותם ימים - השקעות נדל"ן במזרח אירופה ובמיוחד ברומניה - ורכשו קרקעות חקלאיות בתקווה שיצליחו לשנות את ייעודן. לצד זאת הם ביצעו עסקאות בעלי עניין למכביר שבהן העבירו לחברה נכסים פרטיים בישראל.
משבר האשראי שפרץ זמן קצר לאחר מכן טרף את התוכניות. בתחילת 2010 נוספה הערת "עסק חי" לדוחות הכספיים של תשואה 10 ומאז ניהל שירי מאבק מול נושיו - הבנקים ומחזיקי האג"ח - במטרה להגיע להסדר חוב. ביולי 2011 הגישו נאמני האג"ח בקשת פירוק. באוקטובר אותה שנה אישר ביהמ"ש הסדר נושים במסגרתו הוקצו מניות החברה לחברת גילאון השקעות של ירון ייני תמורת 5 מיליון שקל. בעקבות מימוש נכסים עיקריים של החברה והשלד הבורסאי כאמור, הושגו בסופו של דבר כ-13 מיליון שקל לקופת הסדר הנושים, המהווים פחות מ-10% מסכום הנשייה הכולל של החברה. במקביל נפתחה ב-2010 חקירת רשות ני"ע בחברה אשר טרם הסתיימה.
עיקרי ממצאי
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.