טיול בהודו לגיל הזהב: בני הגיל השלישי רוצים לטייל במדינות העולם השלישי

הודו, סין, מונגוליה, יפן, בורמה, צ'ילה, ארגנטינה - בני גיל הזהב כבר לא מסתפקים רק בטיולים לאירופה הקלאסית ■ חברות תיירות וטיולים מגדירות מחלקות מיוחדות לגיל הזהב

בדרכון של בני הזוג ח' שכבר חצו את גיל ה-70, אפשר למצוא חותמות מיעדים אקזוטיים ומעניינים כמו הודו, סין, מונגוליה, סרי לנקה, יפן, אינדונזיה, אנטרקטיקה, בורמה, בהוטן, קוסטה ריקה, צ'ילה, ברזיל, ארגנטינה ותוניס. כל החותמות הללו נושאות תאריך המשקף ביקורים ביעדים האלה רק בשנים האחרונות.

לבני הזוג שבעה נכדים והם סבא וסבתא במשרה מלאה אך גם טיילים מתמידים. לא שביקור בפריז הוא רע, אבל ההעדפה הברורה שלהם היא ליעדים מעניינים. "העומק שיש לנו כמבוגרים בטיולים כאלה שונה משל צעירים", אומרת י', "מבחינה גיאוגרפית והיסטורית הדברים מתחברים לי אחרת - נופים ותרבויות מיוחדות ומסקרנות". את הטיולים מקיימים בני הזוג במסגרת קבוצתית באמצעות טיולים מאורגנים-מסחריים שמציעות חברות התיירות ומיועדים לבני הגיל השלישי, וכן במסגרת קבוצת חברים קבועה הכוללת חמישה זוגות ומדריך קבוע המתלווה אליהם. זקן השבט בחבורה זו כבר הגיע לגבורות, והקשרים בין חבריה גלשו מזמן מחוץ לטיולים. לבד, י' מעידה, לא הייתה נוסעת ליעדים שהוזכרו מעלה.

וכשיש ביקוש - יש היצע. חברות תיירות וטיולים מגדירות מחלקות מיוחדות לגיל הזהב הכוללות בהתאם טיולים מאורגנים - רבים מהם ליעדים אקזוטיים. חברות אחרות אינן דוגלות בהפרדה, ומגדירות טיולים ליעדים הפתוחים לקבוצות הטרוגניות.

- אנחנו שומעים יותר ויותר על אנשים בגילאי 70 פלוס עם חוויות מדהימות אחרי טיולים ביעדים לא קונבנציונליים. מה מקור המשיכה ליעדים אלה?

"מה שמושך אותם", אומר יונתן גלובמן מ"שביל הדרקון", "הוא הרצון להיחשף לאתגרים חדשים, הרצון להישאר צעיר בנשמה, ולמצוא את הנשמה במרחבים אחרים, במקומות אקזוטיים. יש באנשים מבוגרים הרבה יותר חמלה והרבה פחות התנשאות במפגש עם הזר והאקזוטי". בעת השיחה עם "גלובס" שהה גלובמן עם קבוצת מטיילים בבורמה - הצעירה שבקבוצה שעמו היא בת 61 והמבוגרת בת 84.

בשביל הדרקון - מי שעמדו מאחורי התכנית "המסע המופלא" של גידי גוב והשף ישראל אהרוני - מוציאים קבוצות בעיקר לאסיה, בדגש על סין בדרך המשי ובדרך בורמה, וכן לדרום אמריקה וצפון ארגנטינה.

רענן בן-בסט, מנכ"ל החברה הגיאוגרפית, מציין כי הטרנד של המטיילים בגילאי הזהב ליעדים אקזוטיים מתחזק בעיקר הודות להמלצות מפה לאוזן של מי שחווה טיולים כאלה.

"בעבר, יעדים במזרח הרחוק, באפריקה ובאמריקה לטינית היו מרתיעים, אולם היום הם מוצעים בצורה מוגנת עם טבעת ביטחון", הוא אומר. החברה הגיאוגרפית לוקחת את טייליה לארגנטינה וצ'ילה, גואטמלה, קולומביה, טנזניה ואתיופיה, בורמה, וייטנאם, קמבודיה וסין. "היעדים האלה הפכו ליותר מתויירים, ולכן המשימה שלנו היא למצוא עוד ועוד אזורים חדשים ואקזוטיים בתוך המדינות".

- מה מאפיין את המטיילים המבוגרים ביעדים שהוזכרו?

גלובמן: "המטיילים הללו לא מחפשים טיולים נועזים אלא מיוחדים. הם מחפשים ריגוש, אבל בקונטרול. הם לא מסכנים את עצמם אבל מחפשים חוויות מעניינות ומיוחדות. כרגע אנחנו במלון פאר מפנק בבורמה ומחר נצא למסע ברכבת מ-1942, שלא נראה לי שתרמילאים צעירים היו עולים עליה. הכיף בחבר'ה המבוגרים הוא שהם נינוחים, רגועים וזורמים גם אם משהו משתבש בדרך ויש צורך לשנות מסלול. הם רואים את הדברים מפרספקטיבה אחרת, פחות ממבט של כאן ועכשיו".

בן-בסט מוסיף, כי "יש מי שמבקש להגיע ליעדים מתויירים כמה שפחות כמו פפואה ניו-גיני, אבל זו מסה תיירותית נמוכה. אנחנו נתקלים בבקשה, למשל, "לעשות אחרת" מדינה שהיא כבר מתויירת ולהתחבר למקומות מזוויות חדשות ומעניינות כמו דרך אמנות מקומית. הטיולים הללו אינם בנויים מטראקים, אלא הם באווירה נינוחה. השוני הגדול בין הטיילים בני הגיל השלישי ובין התרמילאים הצעירים הוא שהמבוגרים יודעים להגיד ולכוון למה שהם אוהבים באמת. יש שיעדיפו לשים דגש על אמנות, יש מי שיבקשו יותר טיולים רגליים או ביקור באתרים היסטוריים".

מטיילים בסטייל

סימן עובדיה, מנכ"ל "בשביל הזהב" מקבוצת נתור, טוען כי דרך טובה לאפשר לבני גיל הזהב לצאת בנינוחות ליעדים שבעבר לא דיברו אליהם היא שילוב של קרוז במהלך טיול יבשתי - מה שמסייע להביא לוקסוס לתוך מסלול ביעדים מיוחדים.

"בימים אלה אנחנו עובדים על מסלול הכולל הפלגה של שבועיים מאוסטרליה לניו-זילנד בתוך טיול מאורגן בן 21 ימים", אומר עובדיה. "הסגנון של טיול עמוס פחות מדבר לקהל היעד הזה, וטיול על בסיס פאר ולוח זמנים לא דחוס עובד מצוין. הקרוז גם מאפשר לא להחליף מלון במשך שבועיים - מה שמתאים למרבית בני ה-70 פלוס".

- אילו התאמות אתם עושים עבור מטיילים בני 70 ויותר?

"לכל קבוצה אנחנו מצרפים רופא מישראל שמתלווה לכל אורך המסלול במטרה להעניק לה בטחון. אנחנו מקפידים על קבוצה הומוגנית ולוח זמנים נינוח יחסית - יוצאים מהמלון ב-09:00 וחוזרים ב-17:00. חשוב לבני הקבוצה שיהיה מלון מפואר והסדרי ההסעות מתחילים כבר בארץ אל ומשדה התעופה. טיסות צ'רטר לא נכללות בטיולים והמלונות הם במתכונת של חצי פנסיון לפחות. לא יוצאים לטיולים כדי לסמן 'וי' על אתרים. זה קהל שכבר טייל בחייו, וכעת הוא לא מחפש לחסוך באמצעות מלון זול אלא מחפש נוחות".

בפגסוס, המתמחה בטיולים מאורגנים ליעדים מגוונים, מציגים השקפת עולם אחרת. ראובן ניר, מנכ"ל החברה, לא דוגל בקטלוג הטיול מבחינת התוכן וגיל המשתתפים. "אנחנו מפרסמים את היעד ומועד הטיול. לא מבטיחים תכנים ולא מנסים למשוך באמצעות מחיר זול ואקסטרות. אנחנו לא מגדירים קבוצות לצעירים או למבוגרים ולא מגדירים גיל זהב. שמטבע הדברים, לטיולים ליעדים אקזוטיים שהם יקרים יותר, מגיעים מטיילים רבים בני 65 וצפונה - להם יש יותר פנאי ואפשרות לממן". יעדי פגסוס כוללים את איי גלפאגוס, בוליביה ופרו, נמיביה ובוצוואנה, סין וקירגיסטן, אינדונזיה ועוד.

כמה עולה התענוג?

הפקטורים העיקריים בקביעת המחיר הן הטיסות ובית המלון, לצד רמת הפעילות המבוקשת. רוב הטיולים המאורגנים כוללים את כל מחירי הכניסה למקומות וליעדים (כדאי לוודא מראש), חלקם כוללים מזון מלא וחלקם ארוחת בוקר בלבד. ליעדים במזרח הרחוק, טווח המחירים הוא רחב ומתחיל ב-2,500 דולר לאדם ועד ל-7,000 דולר. לדוגמה, מסע בן 21 יום לסין בשביל הדרקון, יעלה כ-5,500 דולר לאדם. מסע לאיסלנד או לאינדונזיה עם פגסוס יהיה באותה רמת מחיר. חבילות טיול ליעדים בצפון אפריקה (פגסוס) יעלו 3,500 עד 6,000 דולר לאדם ובצפון אמריקה המחירים עשויים לטפס גם ל-10,000 דולר.

טיול של 21 יום לדרום אמריקה ולאוסטרליה/ניו-זילנד יעלה 6,000 עד 8,000 דולר לאדם, והפלגה לאנטרקטיקה (שביל הזהב) תעלה כ-12,000 דולר לאדם עבור 21 יום.