בישיבה האחרונה של דירקטוריון כלל ביטוח, כמה מחברי מועצת המנהלים של קבוצת הביטוח והפיננסים שבשליטת קבוצת אי.די.בי שאלו את מנכ"ל החברה, איזי כהן, שאלות נוקבות ביחס לקצב השינויים המהיר שביצע בחברה מאז נכנס לתפקידו בתחילת דצמבר האחרון. שינויים שהובילו בין היתר להקמת ועד עובדים בחברה - כך נודע ל"גלובס". עם זאת, ככל הידוע, כל הצעדים הארגוניים שהוביל כהן ושהציג בפני הבורד, אושרו.
לדברי גורמים המעורים בנושא, כמה מחברי הדירקטוריון, בראשו עומד אביגדור קפלן, ביקרו את כהן על קצב השינויים המואץ, שכלל עזיבת מנהלים בכירים בהמשך לפיטורי בכירים אחרים בקבוצה, לצד מהלכי התייעלות שכללו פיטורי עובדים נוספים. כל זאת, במהירות שלדעת גורמים בחברה ובשוק עוררה מחדש את מאמצי ההסתדרות החדשה להקים בחברה ועד יציג - מהלך שהושלם לאחרונה בהצלחה, כשהחברה הפכה להיות הראשונה בענף הביטוח שכל פעילויותיה מאוגדות תחת ההסתדרות.
היו"ר קפלן מסר בתגובה כי "כמדי ישיבת דירקטוריון, המנכ"ל כהן נתן סקירה מקצועית ועניינית בפני חברי הדירקטוריון, על ההתפתחויות האחרונות בקבוצה". קפלן הדגיש כי המנכ"ל נהנה מגיבוי מלא מהיו"ר ומחברי הדירקטוריון לכל השינויים שהוא מוביל בקבוצה, וכי "המהלכים אושרו מראש על ידי כל חברי הדירקטוריון, ותכליתם לקדם את הקבוצה ולהחזירה להוביל את ענף הביטוח בישראל".
כאמור, לפני ימים לא רבים קיים דירקטוריון כלל ביטוח ישיבה שגרתית במהלכה נתן המנכ"ל סקירה על אשר מתרחש בחברה, וזו התפתחה על פי גורמים בשוק לישיבה פעילה קצת יותר מהרגיל בחברה. "חברי הבורד רצו לדעת על המנהלים שהלכו או שפוטרו, על מהלכי ההתייעלות בקבוצה והשינויים המבניים שהוביל כהן, כמו גם על אופן ההתנהלות של כלל למול הוועד וההסתדרות", מספר גורם שהיה בפגישה. הוא הוסיף כי "כמה דירקטורים התעניינו לדעת האם הליך השינוי שהוביל כהן מאז כניסתו לתפקיד הסתיים כבר, והחברה מתחילה להתייצב ולהתרגל לשינויים, או שהוא צפוי להמשיך. כהן הסביר שההליך הסתיים בעיקרו".
על פי גורם אחר המעורה בנושא, "עניין התנהלות יחסי העבודה בקבוצה" הטריד כמה מחברי הבורד, כש"היו פה ושם הרגשות של אי נוחות מהקורה בחברה", אגב השינויים הרבים שהתחוללו בה תוך כמה שבועות.
העובדים התאגדו, בכירים פרשו
מאז נכנס איזי כהן לתפקיד מנכ"ל כלל ביטוח בתחילת דצמבר האחרון, פוטרו מהקבוצה מעל 200 עובדים, שהם מעל ל-5% מכלל עובדיה בישראל. בין היתר כהן החליף מיוזמתו ומיד לאחר כניסתו לתפקיד חלק ניכר מהנהלת החברה, בהם כמה משנים בכירים למנכ"ל שניהלו חטיבות פעילות מרכזיות בקבוצה. בנוסף הוא שינה וייעל את אופי פעילות החברה, והוביל שינוי מבני כולל, תוך שהפחית משמעותית את עובדי המחשוב בקבוצה (עובדי כלל ועובדי מחשוב חיצוניים).
כהן, שהיה מנכ"ל קבוצת הביטוח מגדל במשך כעשור, והוא אחד ממנהלי הביטוח הבכירים ביותר במשק, גם הביא אחריו שורה ארוכה של מנהלים חיצוניים, בעיקר ממגדל. כל זאת במקביל להגדלה משמעותית של יעדי יחידות הפעילות בחברה, ותוך הטחת ביקורת על אופן התנהלותה קודם להגעתו.
בעיצומו של גל השינויים הבשיל מהלך שהחל עוד קודם להגעתו של כהן לקבוצה, להפיכת כלל ביטוח לחברה מאוגדת. בחודשים שקדמו להגעתו לכלל, ההנהלה הקודמת נאבקה במהלכים להקמת ועד יציג, ולרגעים נראה היה שהנושא ירד מסדר היום. ואולם, כך טוענים בשוק, בצל ההתייעלות והפיטורים בקבוצה, המאמצים להקמת ועד החלו לתפוס תאוצה.
לפני מספר שבועות ההסתדרות הודיעה כי יותר משליש מעובדי כלל ביטוח, כלל פיננסים, כלל אשראי ומימון וכללביט מערכות הצטרפו אליה, ולכן היא עתה ארגון העובדים היציג בחברה וביחידות הפעילות האמורות.
בנוסף, באחרונה נודע שהשינויים שהוביל כהן (או שנמנע מלבצע), הובילו כמה מנהלים בכירים בחברה לעזוב אותה מיוזמתם. מדובר בעיקר ברועי יקיר, המנכ"ל הוותיק של כנ"ף (זרוע ניהול ההשקעות של קבוצת כלל ביטוח) שהודיע על עזיבתו לטובת התפקיד המקביל בקבוצה המתחרה - הפניקס. גם נעמה חשמונאי, סמנכ"לית בכירה ואקטוארית ביטוח כללי, הודיעה על כוונתה לעזוב את החברה.
כהן קיבל עם כניסתו לתפקיד סמכות מלאה להוביל כל שינוי שיראה לנכון, כאשר גורמים בשוק מציינים כי בעל השליטה נוחי דנקנר נתן לו חופש נרחב לעשות כראוי בעיניו. על פי ההערכות הרווחות בשוק, כהן מונה לתפקיד במטרה להכשיר את הקרקע למכירת השליטה בכלל ביטוח, שנקלעה לקשיים. עם זאת, גורמים מסביבת הקבוצה הסבירו באחרונה כי "לאיזי כהן יש רק מנדט אחד מדנקנר - להגדיל את בסיס הרווחיות בכלל ביטוח באמצעות ביצועים טובים יותר. לא בשביל שום דבר אחר".
שוק ההון מרוצה
בשוק ההון הצעדים של כהן דווקא התקבלו בחיוב. כך למשל, העלתה חברת הדירוג S&P מעלות את דירוג החוב של כלל עסקי ביטוח הציבורית מ-BBB פלוס ל-A מינוס, תוך הותרת דירוג כלל חברה לביטוח על AA. כלכלני חברת הדירוג, כמו גם אנליסטים, ציינו כי ההתמקדות בעסקי הליבה של הביטוח והחיסכון הפנסיוני בישראל - שכהן מוביל - תוך שימת דגש על המרצת החברה, אמנם מהווים אתגר להנהלת כלל ביטוח אך גם יכולים לקדמה.
בהקשר זה נזכיר דברים שאמר כהן לאחרונה בדיון בהנהלת הקבוצה, על כך ש"חברת ביטוח שלא תתאים עצמה למציאות החדשה בענף לא תוכל לשמור על מעמדה, ולא תהיה מובילה".
בכל מקרה, מאז ה-1 בדצמבר (תחילת הכהונה של כהן בכלל ביטוח) ועד היום, מניית כלל ביטוח הציגה את העלייה החדה ביותר מקרב חמש קבוצות הביטוח הגדולות. המניה טיפסה בתקופה זו בכ-14.5% לעומת עלייה של 10% במנורה מבטחים ושל 8.5%, 6% ו-4% במניות הראל, הפניקס ומגדל, בהתאמה במהלך התקופה.
כמו כן, ל"גלובס" נודע כי כלל ביטוח ויוני קופרמן הגיעו לעמק השווה עם מגדל, בנוגע לתקופת הצינון שנדרשה מקופרמן לאחר עזיבתו את מגדל לטובת תפקיד בכלל. לאור זאת, כפי שנודע ל"גלובס", קופרמן צפוי להיכנס לתפקידו כבר ב-1 במארס, והוא לא יידרש להמתין למלוא תשעת חודשי הצינון אליהם התחייב כלפי מגדל. קופרמן ינהל את חטיבת החיסכון לטווח ארוך בכלל ביטוח, וישמש כמשנה למנכ"ל החברה.
איזי כהן
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.