"רוב ההזדמנויות הגדולות נמצאות באזורים שהמשקיעים מכירים פחות. מזרח אירופה היא אחת מהן". כך אומר פלמן מונובסקי, נשיא וסמנכ"ל השקעות בבית ההשקעות רנסנס (Renaissance).
בראיון מיוחד ל"גלובס" מסביר מונובסקי מדוע הוא מאמין שבהשוואה לעולם המפותח, ההשקעה במניות של חברות ממדינות במזרח אירופה (כגון רוסיה, פולין וצ'כיה) טומנת בחובה פוטנציאל גדול.
"מניות אלה נסחרות נמוך משווין האמיתי. כל האזור הזה הוא מגוון מאוד. יש בו עשרות אלפי חברות, שנמצאות בשלבים שונים של פיתוח, וזה מצוין עבור המשקיעים. בנוסף, רוב החברות האלה נהנות מרווח תפעולי גבוה יחסית", הוא אומר.
נקודה מעניינת נוספת שמונובסקי מעלה, היא הפעילות הערה של יזמים צעירים באזור. "הם בונים את החברות שלהם מאפס - מה שמאפשר להיכנס להשקעה בשלבים יותר מוקדמים. זה אולי מסוכן יחסית, אבל גם הפוטנציאל כאן הרבה יותר גדול".
מונובסקי, שבשלהי 1995 הקים עבור חברת ניהול ההשקעות בלקרוק קרן שמתמחה במזרח אירופה (בשיאה ניהלה נכסים בהיקף 9 מיליארד דולר), ומנהל זה כשנה קרן דומה עבור רנסנס, ממליץ למשקיעים שמעוניינים להיחשף לחברות באזור להתמקד במגזר הצריכה. "זה הסקטור שבאופן יחסי מציע הכי הרבה הזדמנויות.
"במזרח אירופה ככל שהאוכלוסייה הופכת עשירה יותר, יש עלייה בצריכה. הם קונים יותר מכוניות, מכשירים חשמליים וכמובן בתים. זאת צמיחה שבמדינות מפותחות כבר שכחנו איך היא נראית". לדבריו, במדינות כמו הונגריה, סלובקיה ואוזבקיסטן יש חברות שמעניקות תשואה בגובה 25% על ההון, נהנות מתזרימי מזומנים טובים וחלקן אף מחלקות דיבידנד.
מונובסקי מזהה פוטנציאל גם בטורקיה, שאת כלכלתה הוא מכנה "מגוונת ותוססת". לדבריו, המדינה נהנית משוק מקומי חזק והיא משמשת מרכז חיוני לכל האזור. לכן, הוא ממליץ על חברות ותיקות כמו KOC ו-SA BANCI HOLDING, וכן על חברת הנדל"ן הגדולה במדינה, ENKA.
"גם רוסיה אטרקטיבית מאוד כיום. רמות החוב שלה נמוכות בכל המגזרים, ויש לה את כל הכלים כדי לדרבן צמיחה שהיא מוטת השקעות", הוא אומר, ומוסיף, כי רוסיה המעיטה בהשקעות נכסים מוחשיים מאז 1990, וכעת קברניטיה מבינים שעליהם לבנות בדחיפות תשתיות מודרניות. "זה יגרום להשקעות במדינה והזדמנויות בקנה מידה עצום.
"בכלל, כלכלות במזרח אירופה נהנות מרמות החוב הנמוכות ביותר ביבשת - החבות הכוללת של האזור היא פחות מ-100% מהתמ"ג. שוקי המניות במזרח אירופה הם עדיין חצי מהגודל שהם יכולים להיות. הצמיחה המבנית הגלומה בשוקי המניות באזור הזה עצומה. אז מה הפלא שבמזרח אירופה יש יותר השקעות זרות לנפש מאשר סין?".
"אפריקה זה הרבה מעבר ליהלומים"
מונובסקי (42), שצפוי להרצות השבוע בוועידת תל אביב להשקעה מוסדית של DC Finance, הצטרף לבית ההשקעות רנסנס לפני כשלוש שנים. קודם לכן הוא שימש כמנהל השקעות בקרנות של בלקרוק כאמור ומריל לינץ'. מלבד מזרח אירופה, הוא מנהל כיום קרן שמתמחה בשוק שהוא כמעט זר למשקיע הישראלי - אפריקה.
לדבריו, "רוב האנשים ששומעים את המילה 'אפריקה' חושבים אוטומטית על יהלומים. אפריקה זה הרבה מעבר ליהלומים. יש בה אוצרות של ממש. מחצית מעתודות הזהב של העולם, למשל, נמצא כיום באפריקה. במקביל, היבשת גם מחזיקה ב-11% מעתודות הנפט בעולם, היא אחראית על ייצור 10% מהנפט בעולם, ובשנת 2010 היא הפכה ליצרנית השלישית בגודלה בעולם אחרי המזרח התיכון ואירופה. הרי הכול התחיל ממנה - זאת יבשת המפתח".
מונובסקי מציע למשקיעים להיחשף לסקטור התשתיות ביבשת. "אחת ההשקעות האטרקטיביות ביותר באפריקה היא ייצור חשמל. בלאגוס (העיר הגדולה ביותר בניגריה וביבשת כולה, ל' א') רשת החשמל כמעט לא קיימת, ואת צלילי הגנרטורים שעובדים מכנים 'Sound of Lagos'. אפריקה היא ביתם של 13% מאוכלוסיית העולם, אבל היא צורכת רק 3% מהאנרגיה המסחרית העולמית".
ומה לגבי הסיכון? מונובסקי לא מודאג. "רמת הסיכון בהשקעה באפריקה לא שונה משאר הכלכלות המתפתחות. אפריקה מגוונת מאוד, ולכן אנחנו מתמקדים באותן מדינות שיש להן רקורד מוכח של שגשוג והשקעות מוצלחות, בעיקר ב-Sub-Saharan Africa (המדינות שמדרום לסהרה, ל' א') כמו ניגריה, קניה וגאנה.
"מדובר בכלכלות שהצליחו לרשום צמיחה טובה וביצועים יפים לצד שינוי משמעותי בסיכון הפוליטי. לדעתנו, זה מה שיוצר עכשיו נקודת כניסה אטרקטיבית".