"יש לנו זמן שידור, אוויר ומסך להציע את מרכולתה החיובית של ישראל לעולם, ואנחנו לא מתכוונים לוותר על ההזדמנות", אומר ל"גלובס" מנהל לשכת העיתונות הממשלתית, ניצן חן, "ננצל אותה עד תום".
חן רואה בתפקידו, כמי שאמון על הנפקת תעודת לעיתונאים שמגיעים לבקר בישראל, גם שליחות הסברתית. הוא מתכנן להלעיט את 500 העיתונאים הזרים שיבואו לסקר את ביקורו של הנשיא האמריקאי בשבוע הבא בישראל, בתדרוכים הרצאות ואפילו בסיורים, כדי "להעביר מסר ישראלי שהוא מעבר לקונפליקט הישראלי-פלסטיני ולהראות את ישראל האחרת".
בימים אלה מטפלים בלשכת העיתונות הממשלתית בהנפקת ויזות ל-207 עיתונאים אמריקאים, שיגיעו בשתי טיסות ויוצמדו לפמלייתו של ברק אובמה, שצפוי להגיד לישראל ב-20 במארס לביקור של 3 ימים.
המשלחת הגדולה ביותר תהיה של רשת NBC, והיא תמנה 12 אנשי צוות. המשלחות הגדולות האחרות כוללות לכל היותר 4-5 עיתונאים, כמו למשל מ-CNN. לצדם יגיעו עוד כ-300 עיתונאים אחרים (ובהם אמריקאים שלא יתחברו לפמלייה) מרחבי העולם, ובכלל זה מהמזרח הרחוק, מהמזרח התיכון ומאירופה.
עם זאת, באירופה עסוקים כרגע בעיקר בהשבעת האפיפיור, ולכן, על-פי ההערכה, יתפנו לטפל בביקורו של מנהיג העולם החופשי רק בתום האירוע שמסעיר את העולם הנוצרי.
"אני רואה בביקור אובמה הזדמנות ושעת כושר", אומר חן. "ביום חמישי בבוקר יתקיים סיור של הכתבים הזרים יחד עם הנשיא ל-7 מיזמים בתחום הרפואה, הטכנולוגיה וההיי-טק. זו הזדמנות הסברתית עליונה להרחיב את קהל היעד למדינה".
חמ"ל במרכז למורשת בגין
בתקופת הביקור יהיה קשה למצוא חדר במלון בירושלים. רובם, בעיקר במלון "ענבל" בבירה, ייתפסו על-ידי עיתונאים. הם יקבלו שירותי חברה לוויינית שנשכרה על-ידי לשכת ראש הממשלה.
הליווי של כל עיתונאי יחל כבר בשדה התעופה, כשכל אחד מהם יקבל ערכה ובה הלו"ז המפורט ורשימה של חומרי הסברה ולצדם גם מספרי טלפון חירום, לצד המלצות למסעדות ולברים.
בדרך-כלל באירועים מסוג זה מוקם מרכז התקשורת בבנייני האומה בירושלים. אולם לאור העובדה שהנשיא אובמה בחר לנאום שם, אמצעי הביטחון אילצו למצוא מקום אחר לטובת החמ"ל התקשורתי, והוא מוקם במרכז למורשת בגין בירושלים. שם יסופקו עשרות עמדות מחשב ואינטרנט, צגים עם שידורים חיים וכיבוד לאורך כל שעות היממה ("בעיקר קפה, תה ורוגלך", מסביר חן).
חברת "מזמור הפקות" זכתה במכרז משרד ראש הממשלה, בהיקף של מיליוני שקלים, והיא צפויה להעביר שידורים לצילום וידיאו מלא לטלוויזיה, אינטרנט וסלולר לרחבי העולם.
בסך-הכול, 20 ניידות שידור עם כ-40 מצלמות באיכות HD ילוו את הנשיא האמריקאי במהלך ימי הביקור, החל מקבלת-הפנים הממלכתית עם נחיתתו בנמל התעופה בן-גוריון - שם ילוו אותו 7 מצלמות 'סטדי קאם' באיכות HD ומצלמת רחף עם מנוף.
לדברי הבמאי הראשי של חדשות 2 וסמנכ"ל האינטרנט של החברה, אבי אטיאס, ההחלטה של משרד ראש הממשלה ליצור 'פול' שיעביר את התכנים ליתר כלי התקשורת, מוזילה את ההוצאות הכספיות.
"אנחנו ברצף של שידורים מיוחדים מ'עמוד ענן', דרך הבחירות והרכבת הממשלה ועד לזה", אומר אטיאס, "ולמרות העובדה שאנחנו חולקים את השידור, יש הוצאות תפעוליות מאוד גדולות של סיקור האירוע. זה מבחן שאנחנו מקווים לעמוד בו בצורה משביעת-רצון".
לא כולם מתרגשים מהביקור
שינוי מעניין ניתן לראות ביחסי הכוחות בקרב העיתונאים המגיעים - ירידה משמעותית בקרב כתבי ושדרי הטלוויזיה שצפויים לבוא.
"אני לא רואה את נחילי העיתונאים מתחום הטלוויזיה מגיעים לפה, אני לא מרגיש את זה כמו בהזמנות ובביקורים הקודמים של נשיאים אמריקאים", אומר מנכ"ל JCS, חנני רפפורט, שמספק שירותים לגופי שידור טלוויזיוניים. "יש הכנות של האמריקאים, אבל מבחינת שמות גדולים, היחיד שמגיע הפעם הוא בראיין וויליאמס מ-NBC (גם כתבת החוץ הבכירה של הרשת אנדראה מיטשל תגיע, ל"א). היתר מסתפקים בכתבי הבית הלבן. האירופים בכלל מתרגשים פחות מהביקור".
חברת JCS תקים, יחד עם איגוד השידור האירופאי, 3 עמדות לשידורים חיים מאזור מלון המלך דוד, כשברקע המשדרים מהן ייראו חומות העיר העתיקה.
"באופן כללי העניין הוא קטן, בגלל שהביקור עצמו לא מפתח ציפיות לכותרות גדולות, אף אחד לא מצפה שתהיה הכרזה על הסכם שלום", אומר רפפורט. "אין התרגשות גדולה וציפייה גדולה באוויר. אם לא היו רואים דגלים ברחובות ירושלים, לא הייתי שם לב לזה. ברור שאם היום אנחנו סופרים גם את כל כתבי אתרי האינטרנט בעולם, שמאומנים ככתבים בישראל. מבחינת הכיסוי הטלוויזיוני, הוא יהיה קטן משמעותית".
חן מרגיש משהו אחר לחלוטין. "יש את התיאוריה שהמזרח התיכון כבר לא מעניין, והעובדה שאובמה לא בא עם משנה סדורה על תוכנית שלום מורידה את העניין. זה נכון ולא נכון. בביקור בוש השני ב-2008 באו 300 עיתונאים, והיום הגיעו כמעט פי שניים. יש עדיין קצת ביטולים בגלל האפיפיור, אבל אני מניח שאחרי ההשבעה, לקראת סוף השבוע שבו עדיין אפשר לבקש אשרות, יבקשו להגיע עוד".
ראיון מקדים עם יונית לוי
חן אומר כי בין העיתונאים שמגיעים ועברו דרכו, אפשר למצוא בלוגרים ועיתונאי ניו-מדיה אחדים בלבד. היתר, ככל הנראה פועלים גם כך מישראל, ולדבריו יכולים להעביר את רשמיהם מצפייה בשידור ולא בעזרת נוכחות בשטח.
"אל כל מקום שאליו יגיע הנשיא תהיה ניידת שידור ועליה כתבים וצלמים משלנו, בנוסף לשידור הרשמי שיועבר", אומר אטיאס מחדשות 2.
בחברת החדשות שלו, כמו גם בחדשות ערוץ 1 ו-10, יש גיוס כללי לכל העיתונאים ,ובין רביעי לשישי, ימי הביקור, השידורים יעסקו רק בדבר אחד.
"תמיד יש מידה רבה של מתח. מדובר באירוע שמסוקר אינטנסיבית, אנחנו מפקיעים כמעט לחלוטין את לוח השידורים של ערוץ 2 באדיבותה של רשת, ואל האולפן שלנו יגיעו אנשי מקצוע".
כל כתבי החברה יעבדו והשידורים יובלו על-ידי יונית לוי, שראיון שלה עם הנשיא אובמה שנערך השבוע (ד') בוושינגטון ישודר הערב.
בחדשות 10, שם חשפו לראשונה את דבר הביקור, ייקחו את השידור אליהם מידי הערוץ, ותמר איש-שלום תנהל את השידורים מהאולפן המיוחד שיוקם לטובת האירוע. 20 מוקדים ישמשו את כל כתבי החברה ב-3 ימי הביקור, ולכבודו הופקו פרומואים ואותות מיוחדים. גם שם שכרו ניידות משלהם, כ-5 במספר, והשידורים ילבשו חג.
ברשות השידור נערכו גם כן ישיבות לבחינת היקף השידורים בערוץ 1, קול ישראל ובשידורים בערבית.
אטיאס אחראי גם על הזרוע האינטרנטית של חדשות 2: "מעבר לזה שהאינטרנט יעביר באופן רציף את שידור הטלוויזיה, הוא מאפשר יצירת מוקדי צפייה שונים בו-זמנית. לצד זה אנחנו בעידן שבו הכתבים שלנו - ויש לנו כמה שמאוד פעילים בזה - יעבירו דיווחים בטוויטר ובעמוד הפייסבוק שלנו, לצד טורים מהשטח, פרשנויות נוספות ופידים מהאירועים הבאים".
"יהיה לנו חשוב מאוד לשתף את הצופים, ונעשה את זה ברשתות החברתיות", הוא אומר ומסכם: "האירוע כולו מתרחש בעיקר לכל אורך שעות היום, החל מאחר-הצהריים. לכן, האינטרנט יעבוד יותר קשה, ואני מניח שעיקר הצריכה תהיה בניו-מדיה ולא בטלוויזיה המסורתית".
ימי שידור מיוחדים בוואלה וב-ynet
במקביל לטלוויזיה, גם באתרי האינטרנט מתחילים להתארגן לקראת ביקורו של אובמה בישראל. באתר וואלה מתכננים ימי שידור מיוחדים לאורך הביקור, בהובלתו של העורך הראשי ינון מגל.
בשידורי האולפן צפויים לקחת חלק פרשני האתר אבי יששכרוף, יוסי מלמן ונטשה מזוגוביה (מוושינגטון), לצד אורחים נוספים. בנוסף, צפויות פריצות מנקודות שידור שונות מהשטח.
גם ב-ynet מתכוננים למבצע שידורים מסביב לשעון לקראת ביקורו של נשיא ארה"ב. הכתבים ידווחו מהשטח ויתלוו לפמלייתו של אובמה במהלך הביקור.
את השידור יובילו מאולפן ynet אטילה שומפלבי ועמית קוטלר, ואליהם תצטרף נבחרת הפרשנים של "ידיעות אחרונות" ו-ynet, כמו גם מומחים רבים ליחסי ארה"ב-ישראל.
עוד מציינים באתר כי בכל אחד מימי הביקור ייערך משדר מקדים בשעות הבוקר, וכן ישודרו מהדורות מיוחדות סביב האירועים המרכזיים בביקור.
לצד התכנים החדשותיים, אולפן ynet יעסוק גם במקומו של הנשיא בתרבות האמריקאית, בהתניידות פמלייתו של אובמה ואפילו באוכל אמריקאי וברכילות.
באתר מאקו בונים בעיקר על הסיקור השוטף בחדשות ערוץ 2, אך במקביל נערכים לסיקור נרחב של סיור אובמה בישראל, כולל ראיונות מיוחדים ובלעדיים של יעקב אילון סביב הביקור.
גם באתר הערבי Panet מקבוצת פנורמה לא יזניחו את הביקור ההיסטורי, שמעורר עניין בקרב המגזר הערבי בישראל. בדומה לכלי תקשורת אחרים, כתבי האתר יתלוו לסיורו של אובמה בישראל ,אך הם גם ימשיכו מזרחה לביקורו בירדן ויעבירו משם דיווחים שוטפים.
בנוסף, יוקדש מגזין האקטואליה השבועי המשודר באולפני Panet שבטייבה לביקורו של אובמה, ויכלול פאנל פרשנים, כתבות ודיווחים מהשטח.
ביקור אובמה