15% ירידה ברווחי הבנקים הגדולים: 5.9 מיליארד ש' ב-2012

מנכ"לית לאומי, שהפסיד 259 מ' ש' ברבעון הרביעי: "שמים את הבעיות על השולחן באופן נחוש" ■ הפועלים הרוויח 2.54 מיליארד ש', ומתכוון לחלק דיבידנד

חמשת הבנקים הגדולים סיימו את שנת 2012 עם ירידה של כ-15% ברווח לרמה של 5.9 מיליארד שקל. לעיקר השחיקה ברווח הובילה ירידה של כ-50% ברווחי בנק לאומי, שנבעה מהפרשות כבדות שביצע הבנק, בעיקר ברבעון הרביעי. גם בנטרול לאומי, ברוב הבנקים נרשם גידול קל בלבד או שחיקה ברווחים בשנה החולפת.

את הרווח הגבוה ביותר ממשיך להציג בנק הפועלים, בניהולו של ציון קינן, שהרוויח 2.54 מיליארד שקל, ירידה של כ-7% לעומת 2011. בעקבות הירידה החדה ברווחי לאומי, תפס את המקום השני מבחינת הרווח בנק מזרחי טפחות, בניהול אלי יונס, שהרוויח קרוב ל-1.08 מיליארד שקל. כמובן שכל בנק והמאפיינים שלו, אך באופן כללי ניתן לומר שעל התוצאות הכבידו הריבית הנמוכה השוחקת את מרווחי המימון, הפרשה להפסדי אשראי והמשך השחיקה בעמלות. מנגד, אפשר לציין שמאמצי ההתייעלות בבנקים מתחילים להראות ניצנים, ובחלק מהם נבלמה העלייה בהוצאות השכר.

היום פרסמו את דוחותיהם בנק הפועלים ובנק לאומי. לפועלים היה דוח טוב יחסית, כשהוא אמנם רשם שחיקה של 7% ברווח הנקי, אך זו נבעה בעיקר מהפרשה למסים. שיעור התשואה על ההון של הבנק היה 10.1%, לעומת 12% בשנת 2011.

הבשורה המרכזית שיצאה מהפועלים היום, היא העובדה שבכוונתו לקדם חלוקת דיבידנד. "בכוונת הבנק לפנות לבנק ישראל לקבל אישור לחלוקת דיבידנד", אמר היום היו"ר יאיר סרוסי, במסיבת העיתונאים שערך הבנק.

הלימות הון הליבה (יחס בין הון העצמי לתיק האשראי) שהציג הבנק היא 8.9%, קרוב ליעד שקבע בנק ישראל - 9% עד לסוף שנת 2014. נציין עם זאת, כי בבנק הבינלאומי למשל, שם הלימות ההון ליבה כבר עומדת על 9.65%, עדיין לא התקבל אישור בנק ישראל לחלוקת דיבידנד.

ואולם, בבנק הפועלים מאמינים כי יקבלו אישור: "אנו מרגישים בנוח עם היכולת להעלות את הלימות ההון, ובמקביל לחזור ולחלק דיבידנד לבעלי המניות", אמר סרוסי. "אנו מרגישים בטוחים בכך, והשיקול יעבור לבנק ישראל".

בלאומי מסתכלים קדימה באופטימיות

עם כל הכבוד לתוצאות בנק הפועלים, עיקר הפוקוס היה מופנה היום לדוחות בנק לאומי. הבנק בניהולה של רקפת רוסק עמינח פרסם בתחילת החודש אזהרת רווח, שצפתה כי יפסיד 100 מיליון שקל ברבעון הרביעי, אולם היום התברר כי ההפסד היה עמוק יותר ברמה של 259 מיליון שקל. הסיבה המרכזית לגידול בהפסד היא ההפסדים שהציגה היום החברה לישראל, אשר לאומי מחזיק ב-18% ממניותיה. בסיכום שנתי הרוויח הבנק 931 מיליון שקל, ירידה של 50% לעומת 2011, ונתון המשקף תשואה על ההון של 3.8% בלבד.

"אני באה עם מסר מאד ברור וחד - התוצאות ל-2012 נמוכות משמעותית ממה שהיינו מצפים", הדגישה רוסק עמינח. "כשאני מסתכלת קדימה אני הרבה הרבה יותר אופטימית. אנו לוקחים את הבעיות ושמים על השולחן בצורה נחושה".

שני גורמים מרכזיים שהעיבו על תוצאות הבנק הם ההפרשה בסך 400 מיליון שקל בגין פרשת העלמות המס של תושבי ארה"ב שהיו לקוחות הבנק, והפרשה של 323 מיליון שקל בעקבות תוכנית ההתייעלות. "יכולנו לדחות את ההפרשות ולא לעשות השנה, אבל ראינו לנגד עינינו את שיקולי הטווח הארוך", אמר יו"ר הבנק, דוד ברודט.

"הפרשה בארה"ב נוגעת לפעילות בשנים 2002-2010. זו פרשה ששייכת לעבר, ואינה נוגעת בשום צורה שהיא לפעילות השוטפת של לאומי" ציינה רוסק עמינח, והוסיפה כי "בכל מקרה כל הלקחים הופקו, ומזמן הנושא מאחורינו".

באשר לתוכנית ההתייעלות שגבתה גם היא הפרשה משמעותית, אמרה מנכ"לית לאומי כי "האתגר הגדול שלנו נוגע ליעילות הבנק. היחס בין ההוצאות להכנסות עומד כיום על 75% - זה יחס גבוה מדי ובלתי מספק. פרסמנו לפני שנה שאנחנו הולכים להתייעלות, ומאז עשינו שינוי גדול בתוכנית, בעיקר בתמהיל העובדים שעוזבים. שדרגנו את איכות ההתייעלות, והפרשנו 323 מיליון שקל. זו מבחינתנו לא הוצאה אלא השקעה".

רוסק עמינח נשאלה האם בכוונתה לטפל גם ב'טייס האוטומטי' המביא לעלייה של כ-5% בשכר העובדים מדי שנה. "אנחנו בתוך הסכם עבודה, ומכבדים אותו. אנחנו עושים תהליכים משמעותיים של התייעלות, ובשלב זה לא רואים צורך לעשות מעבר לזה", השיבה.

עוד הכבידו על תוצאות לאומי הפרשות להפסדי אשראי שהגיעו ל-1.23 מיליארד שקל, לעומת 734 מיליון שקל בשנה קודמת. תיק האשראי של הבנק נותר ללא שינוי, על 241.3 מיליארד שקל. למרות ההפרשות הגבוהות, רוסק עמינח נשמעה אופטימית: "יש לנו את תיק האשראי האיכותי ביותר במערכת. ירדנו מאוד בחשיפה ללווים הגדולים, והעלייה בהפרשות נובעת מכך כשיש משבר והסדרי חוב. אנחנו מפרישים מאד בשמרנות. נכון לסוף דצמבר, תיק האשראי של לאומי נקי ואיכותי".

בפועלים "צו השעה - התייעלות"

ובחזרה לבנק הפועלים, שם המספרים "משעממים" יותר. הרווח המימוני צמח ב-6.7% ל-8.41 מיליארד שקל, ובהכנסות מעמלות נרשם גידול זניח של 0.1% ל-5.1 מיליארד שקל. ההוצאות להפסדי האשראי של הבנק ירדו ל-987 מיליון שקל, מ-1.2 מיליארד שקל ב-2011.

בבנק מובילים בשלוש השנים האחרונות תוכנית התייעלות, ויחס ההוצאות להכנסות עמד בשנה החולפת על 64.7% לעומת 63.9% ב-2011. "המיקוד שלנו הוא ההתייעלות", אמר היום המנכ"ל קינן. "ההתייעלות היא צו השעה לנוכח התחרות הגוברת והרגולציה המתהדקת, ואנחנו רואים בה מטרה חשובה".

רן עוז, ראש החטיבה הפיננסית בבנק, הוסיף כי היעד של הפועלים הוא להוריד את יחס היעילות התפעולית אל מתחת ל-60%, וסרוסי הוסיף כי "תוצאות הבנק טובות, ומה שעוד ראוי לציון הוא שאת כל ההתרחבות בפעילות העסקית עשינו ללא גידול בכוח אדם".

במסיבת העיתונאים התייחס קינן גם להשפעות המלצות ועדת זקן שפורסמו השבוע, על הבנק, ואמר כי "לצערי, המלצות זקן פוגעות בהכנסות הבנקים, וזה כבר בא לידי ביטוי. כל חקיקה ורגולציה נוספת משפיעות על הכנסות החטיבה הקמעונאית, ונצטרך לבחון אותן. חשוב שיזכרו שבסוף המערכת הבנקאית צריכה להרוויח".

תוצאות הבנקים
 תוצאות הבנקים

בנק הפועלים
 בנק הפועלים

בנק לאומי
 בנק לאומי